Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Se schimbă Sinodul Episcopilor, mai mult spațiu ascultării credincioșilor

De Andrea Tornielli

Papa Francisc vrea să facă stabilă implicarea "poporului lui Dumnezeu" în adunările Sinodului Episcopilor: cu constituția apostolică Episcopalis communio, semnată la 15 și făcută publică marți 18 septembrie 2018, pontiful retușează regulile pentru adunările episcopilor. Sinoadele vor fi rezultatul unei consultări extinse a credincioșilor în dieceze și Secretariatul General va fi într-un fel implicat și prezent în faza de realizare.

Sinodul Episcopilor, un rod al Conciliului, deși fiind "foarte vechi în inspirația sa", a fost instituit la 15 septembrie 1965 de fericitul și de acum apropiatul sfânt Paul al VI-lea, care a voit astfel să-i asocieze mai direct pe păstorii diecezelor să colaboreze cu papa, dat fiind că fiecare episcop "posedă simultan și inseparabil responsabilitatea față de Biserica particulară încredințată îngrijirilor sale pastorale și grija față de Biserica universală". Și Sinodul Episcopilor, explică Francisc, "este chemat, ca orice altă instituție ecleziastică, să devină tot mai mult un canal adecvat pentru evanghelizarea lumii actuale, mai multe decât pentru auto-protejare".

Instituția sinodală a evoluat treptat în decursul anilor. Și încă de la începutul pontificatului său Francisc a acordat "o atenție deosebită" Sinodului și "ulterioarelor sale dezvoltări": "Convingerea fermă că toți păstorii sunt constituiți pentru slujirea poporului sfânt al lui Dumnezeu, la care ei aparțin în virtutea sacramentului botezului, trebuie să însuflețească această operă de reînnoire".

Papa reafirmă că, așa cum afirmă Conciliul, episcopii "când învață" în comuniune cu pontiful "trebuie să fie ascultați de toți" și credincioșii "trebuie să fie în acord cu evaluarea" episcopului lor. Dar "este la fel de adevărat că viața Bisericii și în Biserică este pentru fiecare episcop condiția pentru exercitarea misiunii sale de a învăța". Astfel, episcopul "este în același timp învățător și discipol". Este "conducător și păstor", dar "este și discipol atunci când, știind că Duhul este oferit fiecărui botezat, se pune în ascultarea glasului lui Cristos care vorbește prin intermediul întregului popor al lui Dumnezeu", care ca totalitate a credincioșilor "nu poate greși în credință". Așadar episcopul trebuie "să meargă în fața" turmei sale indicând calea, "să meargă la mijloc, pentru a întări" poporul în unitate și "să meargă în spate pentru ca nimeni să nu rămână în urmă", dar mai ales "pentru a urmări flerul pe care îl are poporul lui Dumnezeu pentru a găsi noi drumuri". "Glasul oilor" trebuie ascultat și prin organismele diecezane care au misiunea de a-l sfătui pe episcop.

"Și Sinodul Episcopilor - scrie Francisc - trebuie să devină tot mai mult un instrument privilegiat de ascultare a poporului lui Dumnezeu". Și "deși în compoziția sa se configurează ca un organism esențialmente episcopal", nu trăiește "separat de restul credincioșilor", ci "dimpotrivă, este un instrument potrivit pentru a da glas întregului popor al lui Dumnezeu".

Pentru aceasta este "de mare importanță" ca în pregătirea Sinoadelor "să primească o atenție specială consultarea tuturor Bisericilor particulare". În această primă fază episcopii, urmând indicațiile Secretariatului General, "supun problemele care trebuie tratate în adunarea sinodală" preoților, diaconilor și credincioșilor laici din Bisericile lor, "fie singular fie asociați, fără a neglija aportul prețios care poate să vină de la consacrați și de la consacrate". Este fundamentală "contribuția organismelor de participare din Biserica universală, în special consiliul prezbiteral și consiliul pastoral, de la care pornind poate începe cu adevărat să ia formă o Biserică sinodală".

După această consultare a credincioșilor urmează, în timpul celebrării Sinodului, "discernământul din partea păstorilor", uniți "în căutarea unui consens care provine nu din logici umane, ci din ascultarea comună față de Duhul lui Cristos. Atenți la sensus fidei al poporului lui Dumnezeu - pe care trebuie să știe să-l distingă cu atenție de fluxurile adesea schimbătoare ale opiniei publice". Faptul că Sinodul are în mod normal o funcție consultativă "nu-i diminuează importanța", dat fiind că scopul său "este mereu căutarea adevărului sau a binelui Bisericii".

Apoi, după celebrarea Sinodului trebuie "să urmeze faza punerii sale în practică, având scopul de a demara în toate Bisericile particulare receptarea concluziilor sinodale", primite de papa. Deoarece "culturile sunt foarte diferite între ele și fiecare principiu general are nevoie să fie înculturat, dacă vrea să fie respectat și aplicat".

La Sinod pot să fie chemați și cei care nu sunt episcopi. Și însăși adunarea Sinodului se poate desfășura în mai multe perioade "distincte între ele". Însuși Secretariatul General, în faza post-sinodală, "promovează prin inițiativă proprie, împreună cu dicasterul vatican competent, punerea în practică a orientărilor sinodale" aprobate de pontif.

Și grație Sinodului Episcopilor "va apare mai clar" că în Biserică există "o profundă comuniune fie între păstori și credincioși, fiind fiecare slujitor hirotonit un botezat între botezați, constituit de Dumnezeu pentru a paște turma sa", fie între episcopi și papa care este un "episcop între episcopi, chemat în același timp - ca succesor al apostolului Petru - să conducă Biserica de Roma care prezidează în iubire toate Bisericile. Asta împiedică faptul ca fiecare subiect să poată subzista fără celălalt". Tocmai "încurajând o convertire a papalității" care să o facă mai fidelă față de "necesitățile actuale ale evanghelizării", activitatea Sinodului - explică Francisc - "va putea în modul său să contribuie la restabilirea unității între toți creștinii".

Urmează, în textul constituției - care va fi urmat de o instrucțiune de punere în practică - articolele detaliate care conțin dispoziții vechi și noi. Între acestea posibilitatea pentru Secretariatul General să "promoveze convocarea unei reuniuni pre-sinodale cu participarea unor credincioși".

(După Vatican Insider, 18 martie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat