Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Ciofliceni (Snagov): Exerciții spirituale pentru preoți

La Mănăstirea Părinților Carmelitani Desculți, de la Ciofliceni (Snagov), 21 de preoți din Arhidieceza Romano-Catolică de București (ARCB) și Dieceza Romano-Catolică de Iași și un părinte diacon din Eparhia Greco-Catolică de București, alături de ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, și PS Petru Gherghel, episcop de Iași, au participat, între 10 și 14 septembrie 2018, la exercițiile spirituale anuale organizate pentru clerul ARCB. Exercițiile au fost conduse în limba italiană de pr. Zdzisław J. Kijas, OFMConv., relator la Congregația pentru Cauzele Sfinților, relatorul cauzelor de beatificare/canonizare pentru fericitul Vladimir Ghika și fericitul Anton Durcovici.

Locul ales pentru aceste zile de exerciții spirituale a contribuit la crearea ambientului propice pentru ca participanți să intre mai profund în relație cu Dumnezeu și pentru o interiorizare personală prin liniștea care domină în acest loc de reculegere. Sfânta Liturghie a stat în centrul acestor zile, însoțite de rugăciunea comună a Laudelor și a Vesperelor, de adorarea preasfântului sacrament, iar părintele predicator a propus câte trei meditații zilnice. Desigur, nu au lipsit momentele de meditație personală, deseori preoții fiind văzuți cu rozariul, a cărui rugăciune o rosteau fie singuri, fie în grupuri.

Pr. Kijas și-a structurat meditațiile urmând punctele importante ale exortației apostolice a papei Francisc "Gaudete et exultate" ("Bucurați-vă și tresăltați de veselie"), privind chemarea la sfințenie în lumea contemporană. Intrând în contact cu multe cauze de beatificare, părintele predicator a prezentat exemple de sfinți, care au întărit ideile pe care le-a tratat în meditații. Printre aceștia au fost: slujitoarea lui Dumnezeu Veronica Antal; fericitul Vladimir Ghika și fericitul Anton Durcovici; fericitul Devasahayam (Lazzaro) Pillai, tată ucis în 1752 pentru că s-a convertit de la hinduism la catolicism; primul fericit lituanian Mons. Teofilo Matulionis, episcop martir al erei comuniste și alții.

În prima seară, luni, 10 septembrie, părintele predicator, în meditația de introducere, mai întâi s-a prezentat, amintind de legătura pe care o are cu România, că prima dată a fost în Roman pentru a preda un seminar de teologie fundamentală în anul 1993, la Seminarul Franciscan din Roman, unde l-a întâlnit pe pr. Demeter, iar apoi a intrat în contact și cu istoria României, ocupându-se, în calitate de relator la Congregația pentru Cauzele Sfinților, de cauzele de beatificare ale fericitului Vladimir Ghika și Anton Durcovici, dar și a cauzei celor șapte episcopi greco-catolici. Părintele predicator a spus că a ales tocmai tema exortației papei Francisc, "Gaudete et exultate", semnată la 19 martie anul curent, care are cinci capitole și care tratează despre chemarea la sfințenie în lumea contemporană, pentru că fiecare dintre noi este chemat la sfințenie, dar și pentru că este o temă care îl preocupă mult, întrucât este de nouă ani relator la Congregația pentru Cauzele Sfinților. Părintele predicator a evidențiat că aceste trei zile de exerciții spirituale sunt "timp de școală, pentru că noi rămânem mereu ucenici", sunt "trei zile simbolice", "un timp care să ne ajute să redescoperim cine trebuie să fim, pentru a ne redresa proiectul personal". În încheierea introducerii a fost prezentată pe scurt exortația despre chemarea la sfințenie, dar și diferite detalii organizatorice pentru exercițiile spirituale.

În cea de-a doua zi de exerciții, marți, 11 septembrie, părintele predicator a vorbit în prima meditație despre "Chemarea la sfințenie", fiind tocmai titlul primului capitol al exortației papei. Părintele a scos în evidență faptul că suntem înconjurați de o mulțime de sfinți și mărturisitori, subliniind faptul că "creștinismul ține mai întâi de mistică și apoi de practică", fără fundamentul interior, practica și activitățile sunt sortite eșecului. La meditația din cadrul Liturghiei, părintele Kijas a vorbit despre importanța zilelor de reculegere, de a ieși din cotidian și de a reînsufleți elanul preoțesc. În cea de-a doua meditație, părintele predicator a vorbit despre misterul Bisericii, și despre apartenența la ea, deoarece "nu există nicio identitate fără o puternică apartenență la Biserică și la Cristos". Prezentând diferitele imagini ale Bisericii din istorie, s-a dorit ca fiecare să-și dea un răspuns clar la întrebarea "Cine este Biserica pentru mine?", de aici născându-se raportul personal cu Biserica și cu toți membrii ei

În cea de-a treia zi, miercuri, 12 septembrie, meditațiile au fost structurate în jurul imaginii lui Isus Cristos. Părintele predicator a vorbit în prima meditație despre "rolul și locul pe care îl ocupă Isus Cristos în viața noastră" , trebuind "să îl acceptăm, să-l primim pe Dumnezeu în viața noastră așa cum este el în realitate și cum s-a revelat", deoarece deseori îl creăm "pe Dumnezeu după chipul și asemănarea noastră". Acest fapt este important pentru fiecare om, pentru că așa se poate da răspunsul la marea întrebare a omului contemporan: "De unde vine mântuirea?" În meditația din cadrul Liturghiei, pe baza evangheliei în care se prezintă pierderea și regăsirea lui Isus în templu (cf. Lc 2,41-52), părintele a amintit că "îl putem pierde pe Cristos chiar și în templu", "îl putem pierde pe Dumnezeu chiar dacă suntem preoți", dar, asemenea mamei și tatălui lui Isus, "este important să știm pe cine sau ce căutăm", dar mereu să căutăm "împreună" cu ceilalți "în locurile în care Dumnezeu poate fi găsit". În ce-a de-a treia meditație, părintele predicator a vorbit despre "cei doi dușmanii subtili ai sfințeniei" specificați în exortația papei Francisc, la numărul 35 și următoarele: "gnosticismul și pelagianismul". A fost atinsă în cadrul acestei meditații tema credinței și diferitele sale etape în viața omului, dar și diferitele mijloace pentru a crește în credință, având ca exemplu viața lui Abraham. S-a amintit că "credința este mereu un dar, iar fiecare dintre noi trebuie să aibă grijă să nu piardă acest dar", mai ales că "credința conduce la speranță".

Cea de-a patra zi, joi, 13 septembrie, "la lumina Învățătorului", a fost dedicată temelor esențiale pentru identitatea sacerdotală: sărăcia și umilința. În prima meditație s-a vorbit despre "sărăcia preotului", deoarece "o inimă săracă este o inimă care merge la esențial", fiind prezentate șase reguli pentru a trăi sărăcia preoțească. În ce-a de-a treia meditație părintele predicator a vorbit despre umilința preotului, aceasta fiind esențială deoarece "preotul, chiar dacă este chemat să fie un alt Cristos, datoria și misiunea sa este aceea de a da spațiu lui Cristos, de a-l arăta pe el, însă nu trebuie să ocupe locul lui Cristos". Și în această meditație au fost prezentate cinci acte principale prin care trebuie trăită umilința. La meditația de la Liturghie, pe baza fragmentului care redă chemarea lui Zaheu (cf. Lc 19,1-10), părintele predicator i-a invitat pe toți cei prezenți "să fie în continuare curioși, interesați de viață", și a prezentat mai multe întrebări la care ar trebui fiecare să dea un răspuns personal despre Dumnezeu, despre Cristos, despre Biserică, despre cei cu care preotul intră în contact sau le sunt încredințați, despre scopul omului, al preotului etc. Tot pe baza acestui text, la ultima meditație pe care a făcut-o părintele predicator la adorația preasfântului sacrament, a făcut o asemănare cu sicomorul din evanghelie cu rugăciunea care "ne face capabili să-l vedem pe Isus", așa cum "crucea l-a făcut capabil pe Isus să ne vadă pe noi". În cadrul acestei meditații a vorbit despre rugăciune, "deoarece preoția se naște din rugăciune".

Vineri, 14 septembrie, după celebrarea ultimei sfinte Liturghii din cadrul exercițiilor spirituale, cu toții s-au întors la locurile unde Cristos i-a trimis pentru a-și continua misiunea de păstori, fiecare avânt în suflet bucuria unei noi întâlniri cu acela care le-a oferit darul credinței și al Preoției, reînsuflețindu-se pentru a continua cu forțe noi trăirea bucuriei slujirii și a împlinirii misiunii încredințate de Domnul.

Din Dieceza de Iași, alături de PS Petru Gherghel, au participat pr. Eduard-Mihai Coșa, pr. Augustin Benchea, pr. Bogdan Herciu și subsemnatul, pr. Adrian Blăjuță.

Participarea la aceste exerciții spirituale vine ca o posibilitate în plus față de celelalte 10 serii de exerciții spirituale organizate în Dieceza de Iași în anul 2018 pentru preoții diecezani, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian și la mănăstirea carmelită din Luncani, pe parcursul mai multor luni, din aprilie până în octombrie 2018.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10-14 septembrie: Ciofliceni (Snagov): Exerciții spirituale pentru preoți


 

lecturi: 50.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat