Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Exerciții spirituale pentru preoți (seria a 7-a: 10-14 septembrie)

A 7-a serie de exerciții spirituale s-a încheiat la Mănăstirea "Maica Domnului de pe Muntele Carmel și profetul Ilie" din Luncani (Bacău) în dimineața zilei de 14 septembrie prin binecuvântarea solemnă cu sfânta cruce. Desfășurate în perioada 10-14 septembrie 2018, exercițiile l-au avut ca îndrumător pe părintele Mihai Afrențoaie, OFMConv.

Meditațiile au avut ca temă "Dumnezeul cel viu, manifestat în Scripturi și în tradiție". Predicatorul a folosit încă de la început imaginea Muntelui Sinai. Se ajunge în vârf prin intermediul scărilor. Pelerinii pornesc, urcă, iar în vârf admiră răsăritul soarelui.

Cei 22 de preoți au meditat la experiențele lui Moise și Iacob, la Dumnezeu iubire, la virtuți și la vicii. "Eu exist", "Dumnezeu iubire", "Dumnezeu milostivire și dreptate", "Fericiți cei curați cu inima", "Dumnezeu rezistă celor mândri", "Un torent de foc" sunt titlurile celor șase meditații.

Citarea textelor din Scripturi și din sfinții părinți, aducerea în actualitate a experienței sfinților și a diferiților filozofi sau oameni de cultură, observații de natură etimologică, analogiile cu diferitele trăiri spirituale, referințele la experiența predicatorului și la realitățile pastorale au constituit țesătura fiecărei meditații, care se finaliza prin considerații practice.

Participanții la exerciții au fost invitați să aprofundeze propria experiență a întâlnirii cu Dumnezeul cel viu, la ce exista înainte și după aceea, la a se opri din toate și la a-i da "hățurile" vieții lui Dumnezeu, la a deveni maeștri ai iubirii și comuniunii, la a trezi scânteia iubirii față de Dumnezeu în ei și în cei încredințați lor, la a dezvolta iubirea și frica de Dumnezeu, la a reînnoi decizia de fidelitate, la a se îmbrăca cu smerenie, la a redescoperi că unde este iubire este adevărată libertate.

Preoții au avut ocazia să mediteze, să se roage, să asculte șoaptele Duhului și să intre în intimitatea propriei conștiințe.

Au fost zile de liniște, de refacere și de reînnoire sufletească. Meditațiile, Liturghiile, Breviarul spus în comun, predicile de după Evanghelie, adorația și rugăciunea au ajutat la a reaprinde harul care a fost așezat în participanți în ziua hirotonirii sau, așa cum spunea Ioan Paul al II-lea, "au dat cenușa la o parte pentru ca jarul să se aprindă în inimi". Locul în care este așezată Mănăstirea Fraților Carmeliți, cu aer curat și pădure, a ajutat din plin la aceasta.

Toți au mulțumit Domnului pentru zilele de har, pentru meditațiile părintelui predicator și pentru ospitalitatea fraților carmeliți.

La plecare, fiecare a lăsat la îndemână, în tolba gândurilor adunate în zilele de exerciții spirituale, cel puțin cele trei sfaturi ale lui Martin Buber: Să nu faci doi pași deodată; este permis să mergi doar înainte; când ai ajuns sus, poți să mergi unde vrei.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10-14 septembrie: Luncani: Exerciții spirituale pentru preoți (seria a 7-a)


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat