Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Deschiderea anului școlar 2018-2019, la Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi"

Luni, 10 septembrie 2018, la Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi" din Roman a avut loc deschiderea festivă a anului școlar 2018-2019, care a început în capela Seminarului, cu sfânta Liturghie prezidată de pr. Teofil Petrișor, ministrul provincial al Fraților Minori Conventuali, Provincia "Sfântul Iosif" din România, împreună cu pr. Cristinel Sociu, directorul liceului, și ceilalți preoți formatori din cadrul seminarului.

În fiecare nou an școlar pornim împreună, elevi, profesori și formatori, pe drumul cunoașterii și al autocunoașterii. Continuăm să urcăm alte trepte, care necesită străduință, disciplină, efort permanent și continuu, dăruire și consecvență, pentru a ajunge la împlinire, la atingerea scopului final. Drumul nu este ușor și nici nu poate fi parcurs de unul singur, ci în colaborare, formând o comunitate de înțelegere și armonie, de ascultare și respect reciproc, susținuți de harul lui Dumnezeu, Izvorul Înțelepciunii. Știm cu toții că fără Dumnezeu nu putem face nimic. Mlădițele despărțite de viță nu mai sunt bune de nimic. Ele nu pot rodi separat.

La începutul sfintei Liturghii, părintele provincial a salutat întreaga adunare liturgică și a îndemnat-o să ceară lumina și ajutorul Duhului Sfânt și în acest an școlar, pentru ca fiecare, elev, profesor, părinte, să poată îndeplini cu ușurință toate îndatoririle ce îi revin.

În cuvântul de învățătură, pr. Teofil a scos în evidență rolul și importanța școlii și a încercat să-i determine pe elevi să-și imagineze cum ar fi societatea, omul, fără educație, fără școală? Educația stă la baza tuturor proceselor care ne conduc către statutul de om civilizat, de ființă ce aparține unei comunități, dezvoltându-ne, totodată, și latura spirituală. Școala ne ajută să descoperim, să discernem, iar contactul cu sacramentele, cu Sfânta Scriptură, cu viețile sfinților sunt mijloacele care stau la baza unui bun discernământ vocațional. În încheiere, părintele i-a îndemnat pe toți să fie silitori, conștiincioși, încrezători și să spună împreună cu sfântul Paul: "Toate le pot în Cristos care mă întărește".

La sfârșitul sfintei Liturghii, părintele director i-a mulțumit părintelui provincial pentru prezență și pentru susținerea liceului. Un cuvânt de mulțumire le-a adresat și preoților colaboratori, prezentându-l, totodată, pe pr. Cezar Nanea, care s-a alăturat, începând cu acest an școlar, echipei formative. A urat apoi bun-venit elevilor și cadrelor didactice și a salutat prezența doamnei Cristina Prăjescu, reprezentanta primarului Municipiului Roman în consiliul de administrație al școlii noastre, prin care a transmis gânduri de recunoștință și mulțumire domnului primar Lucian Ovidiu Micu pentru buna colaborare și pentru sprijinul acordat.

După sfânta Liturghie, elevii s-au întâlnit, în sălile de clasă, cu profesorii diriginți și preoții formatori, au primit manualele și au fixat împreună obiectivele generale pentru acest an școlar.

Îl rugăm pe Domnul să ne lumineze cugetele, să ne dea puterea străduinței și să ne deschidă urechile spre tot ceea ce este bun, frumos, înălțător și folositor, spre lucrul temeinic făcut, pentru ca astfel, la sfârșit, să putem aduce roade multe și bogate.

Prof. Monica Grosu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 septembrie: Roman: Deschiderea anului școlar 2018-2019, la Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi". Foto: Paul Dumea


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat