Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Moinești: Sfințirea monumentului dedicat Centenarului Marii Uniri

În cadrul manifestărilor culturale ale "Zilelor municipiului Moinești", în lumina curată a sărbătorii "Nașterea Sfintei Fecioare Maria", a avut loc sâmbătă, 8 septembrie 2018, ceremonia de dezvelire și sfințire a monumentului dedicat Centenarului Marii Uniri.

Au fost prezenți slujitori ai altarelor aparținând confesiunilor ortodoxă și romano-catolică, oameni de cultură, personalități politice, militari și veterani de război.

Solemnitatea religioasă, civilă și militară s-a desfășurat într-o atmosferă de sărbătoare și bucurie, dar și de reflecție asupra istoriei, de respect pentru jertfa de trudă și sânge, pe care locuitorii acestui oraș au adus-o pentru făurirea Marii Uniri.

Sfânta Liturghie de duminică, 9 septembrie 2018, prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel și celebrată împreună cu preoții prezenți, a fost pentru noi, credincioșii catolici din Moinești, momentul central al acestor manifestări. Bucuria de spirit a sfintei Liturghii, prezența Preasfințitului Petru Gherghel, clipele de mulțumire în rugăciune lui Dumnezeu, licărul de lumină din ochii celor prezenți au conturat o sărbătoare deplină; am căutat împreună, am ascultat cu atenție cuvântul lui Dumnezeu și ne-am împărtășit din hrana cea vie, Cristos.

În cuvântul de salut și binecuvântare adresat la sosire comunității care și-a întâmpinat cu afecțiune, respect și bucurie păstorul, Excelența Sa Petru Gherghel a subliniat că viitorul se construiește pe umerii înaintașilor sub oblăduirea lui Cristos, stăpânul timpului și al istoriei. La cuvântul de învățătură, pr. Romeo Neculai, deslușindu-ne frumusețea și densitatea textului scripturistic, a subliniat că iubirea dă roade atunci când este împărtășită cu cei de lângă noi și că fiecare minut pe care ni-l oferă Dumnezeu este un timp potrivit pentru a semăna adevărul, binele și frumosul, pentru a împărtăși bucurie și a răspândi încredere.

După celebrarea sfintei Liturghii, autoritățile locale reprezentate de domnul primar Valentin Vieru, au oferit Preasfințitului Petru Gherghel titlul și diploma de "Cetățean de onoare al municipiului Moinești", pentru munca activă și plină de roade în păstorirea poporului creștin din Moldova și în promovarea ecumenismului.

Episcopul Petru Gherghel a mulțumit pentru distincția acordată, omagiind pe făuritorii Marii Uniri, pe toți cei care, prin râvnă neobosită, prin trudă, prin jertfă, au sfințit vatra strămoșească spre preamărirea în veci a lui Dumnezeu, Stăpânul vieții, al timpului și al istoriei. În semn de prețuire, Preasfințitul a oferit domnului primar "Crucea de merit Anton Durcovici".

Sfânta Liturghie s-a încheiat, ca mărturie a comuniunii și iubirii cu binecuvântarea apostolică pe care credincioșii au primit-o cu emoție și respect.

Îi mulțumim bunului Dumnezeu că ne-a dăruit un păstor apropiat de toți, prezent mereu în mijlocul poporului creștin spre a-i ridica ochii și inima spre cer și îl rugăm pe Dăruitorul sfânt al vieții să binecuvânteze viața întreagă a păstorului diecezei noastre, Preasfințitul Petru Gherghel, iar sfintele bucurii tainice ale lucrării pentru Dumnezeu și pentru oameni, împlinite în slujirea preoțească responsabilă și pătrunsă de jertfă, să se coboare în sufletul și în viața Preasfinției Sale, dăruindu-i roade alese și binecuvântate.

Silvia Apostoliu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8-9 septembrie: Moinești: Sfințirea monumentului dedicat Centenarului Marii Uniri


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat