Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Dochia: Administrarea sacramentului sfântului Mir

Sâmbătă, 8 septembrie 2018, în sărbătoarea nașterii sfintei Fecioare Maria, un grup de 11 adolescenți și tineri curajoși l-a primit pe Duhul Sfânt, cu darurile sale, în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11.00, prin impunerea mâinilor Excelenței Sale Petru Gherghel.

Parohia romano-catolică "Preasfânta Treime" din Dochia își are data de naștere la 1 septembrie 2013. Suprafața acestei parohii o formează întreg teritoriul localităților Dochia, Roznov, Ruseni, Zănești, Chintinici, Săvinești și Luminiș. Candidații au următoarele origini: 6 din Dochia, 1 din Roznov, 1 din Zănești, 2 din Săvinești și 1 din Buhuși. A fost făcută această precizare pentru a se înțelege efortul lor și al familiilor lor pentru a fi prezenți la cateheza începută încă din luna octombrie a anului trecut.

După acest timp de pregătire a venit și ziua mult așteptată. Vizibil emoționați, însoțiți de părinți și rude, susținuți de nași, candidații s-au adunat în curtea bisericii pentru a-l aștepta și întâmpina pe Preasfințitul Petru Gherghel, căruia i-au cântat: Bine ați venit la noi! O tânără familie l-a întâmpinat cu tradiționala pâine și sare. Au fost prezente și autoritățile locale în persoana domnului primar Constantin Păduraru și a domnului viceprimar Vasile Ceaușu.

Sfânta Liturghie de la ora 11.00 a debutat cu o procesiune de la casa parohială spre biserică. Candidații la Mir s-au mobilizat și fiecare a făcut câte ceva, pe lângă participarea la Liturghie și cântare: au citit lecturile și intențiile de la rugăciunea credincioșilor, au adus daruri la altar și au avut grijă să mulțumească la sfârșit.

La predică Preasfințitul Petru Gherghel a evidențiat importanța sacramentelor în viața creștinului, dar prezența Duhului Sfânt. Totodată a verificat și cunoștințele candidaților despre sacramente, în special al Mirului. Plini de emoție, copiii au reușit să răspundă cu succes tuturor întrebărilor.

Cântările au fost intonate de întreaga comunitate, sub pregătirea și îndrumarea domnului seminarist Gabriel.

Manifestăm speranța că acest eveniment emoționant și plin de har să nu fie dat uitării prea curând, iar tinerii proaspăt miruiți, confirmați maturi în credință, să-și aducă aminte cu mare drag de această zi în care au primit cele mai folositoare daruri, darurile Duhului Sfânt!

Pr. Gabriel Trișcă

* * *

Câteva impresii:

"Pentru darul primit astăzi, noi, candidații la sfântul Mir, dorim să aducem mulțumiri bunului Dumnezeu. De asemenea, ținem să mulțumim Excelenței Sale Petru Gherghel, pentru acest minunat sacrament administrat în această zi minunată. Să nu uităm de părinții și de nașii care ne-au fost și ne sunt permanent alături, dar și de părintele paroh, căruia îi aducem sincere mulțumiri pentru toată răbdarea și întreg devotamentul de care a dat dovadă în timpul pregătirii noastre. Cu recunoștință de îndreptăm și către domnul seminarist, care ne-a oferit ajutorul în pregătirea cântecelor pentru sfânta Liturghie. Mulțumim autorităților locale pentru tot sprijinul acordat comunității noastre, precum și tuturor persoanelor de bunăvoință ce s-au implicat la înfrumusețarea bisericii și la reușita sărbătorii noastre. Dar nu în cele din urmă ne îndreptăm cu recunoștință către toți cei prezenți astăzi aici. Îl rugăm pe bunul Dumnezeu să îi răsplătească cu viața veșnică și cu tot harul pe aceea care ne fac bine în numele său. Din inimă vă mulțumim!" (Maria Olivia)

"Ziua primirii Duhului Sfânt pentru mine a fost un moment de neuitat. Alături de ceilalți candidați am avut emoții în privința întrebărilor deoarece nu știam la ce să ne așteptăm. În cele din urmă am reușit să trecem și peste aceste momente și l-am primit pe Duhul Sfânt cu vrednicie. Acest moment nu va fi uitat de mine niciodată și sper că nici ceilalți participanți să nu îl uite". (Tudor Antonio)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 septembrie: Dochia: Administrarea sacramentului sfântului Mir


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat