Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În Ucraina prime simptome de "război ortodox"

De Gianni Valente

Patriarhia ecumenică de Constantinopol nu renunță la intenția declarată de "a ajuta drumul" care duce la recunoașterea unei Biserici Ortodoxe Ucrainene naționale, complet independente de patriarhia de Moscova. Reacția Patriarhiei de Moscova nu se lasă așteptată și nu lasă îndoieli asupra faptului că se pregătesc timpuri dificile pentru întreaga ortodoxie.

Vineri, 7 septembrie 2018, delegația permanentă a patriarhiei ecumenice de pe lângă Consiliul Ecumenic al Bisericilor a anunțat într-o declarație pe situl său web numirea a doi exarhi patriarhali la Kiev, care vor trebui să încerce reunirea comunităților ortodoxe ucrainene, actualmente sfâșiate, și să găsească soluții și la problemele legate de prezența deranjantă în Ucraina a mitropolitului Filaret (auto-proclamat "patriarh de Kiev", în fruntea unei entități ecleziale nerecunoscută ca legitimă de celelalte Biserici ortodoxe).

Scenariul viitor al unei Biserici ucrainene "autocefale", recunoscute de patriarhia ecumenică de Constantinopol, este puternic susținută de actuala conducere politică ucraineană. "Dacă noi ne rugăm și luptăm", a declarat într-un interviu tv președintele ucrainean Pietro Poroshenko, "vom avea Tomos-ul (documentul de acordare a autocefaliei, nt) și Biserica ortodoxă autocefală mai devreme de cât se poate imagina... Ca în cazul aderării la NATO și la Uniunea Europeană, nu vom cere permisiunea de la Putin sau de la Chiril despre cum să ne rugăm, unde să mergem și cum să trăim".

Judecând din primele reacții care provin de la Moscova, procesul de "emersiune" a unei noi Biserici ortodoxe independente în Ucraina nu va fi nedureroasă pentru întregul ansamblu al Bisericilor ortodoxe: teologii apropiați de patriarhia de Moscova deja îl acuză pe patriarhul ecumenic de "erezie", în timp ce alții lansează insinuări defăimătoare cu privire la costurile în bani a întregii operațiuni.

Mișcarea Constantinopolului

Știrea despre numirea celor doi exarhi ai patriarhiei ecumenice la Kiev a fost justificată de patriarhie înseși ca etapă în procesul demarat pentru "a garanta autocefalia (independența deplină) Bisericii ortodoxe din Ucraina". Cei doi exarhi ai patriarhiei ecumenice, Daniel de Pamphilon (provenind din Statele Unite) și Ilarion de Edmonton (transferat din Canada) deja urmăreau în țările lor comunitățile ucrainene ortodoxe supuse jurisdicției patriarhiei de Constantinopol. Mitropolitul Emmanuel din Franța, membru al Sinodului patriarhiei ecumenice, a afirmat la agenția SIR că "cei doi exarhi vor trebui să deschidă calea spre autocefalie", favorizând "reapropierea" tuturor componentelor ortodoxe ucrainene, acum dezbinate. "Misiunea lor principală", a specificat Emmanuel, "va fi să faciliteze contactele, să construiască punți, să promoveze dialogul și în sfârșit să contribuie la construirea unei Biserici locale independente". Și judecând din primele reacții, misiunea încredințată lor apare deloc ușoară.

Reacții imediate

Patriarhia de Moscova a reacționat imediat în manieră vehementă la inițiativa patriarhiei de Constantinopol. În ochii ortodocșilor ruși este vorba de "o incursiune fără precedent" în teritoriul canonic al patriarhiei moscovite, un hazard care nu va rămâne "fără răspuns": așa a declarat deja în seara de vineri 7 septembrie Vladimir Legoyda, șef al Departamentului sinodal pentru Biserică pentru raporturile cu mass-media. Cuvinte asemănătoare au fost exprimate în aceleași ore de Biserica ortodoxă ucraineană legată cu patriarhia de Moscova și de mitropolitul său Onufry, care prin canalele lor oficiale au definit patriarhia de Constantinopol ca unic responsabil "al eventualelor consecințe negative" provocate de alegerile făcute de patriarhul Bartolomeu în teritoriul ucrainean.

Împletirile dintre geopolitică și lupte ecleziale

Reacțiile cele mai aprinse venite de la exponenți sau simpatizanți ai patriarhiei de Moscova au luat în vizor unele afirmații atribuite de website greco-americane patriarhului ecumenic Bartolomeu, pe care le-ar fi rostit în timpul adunării (reuniunii) episcopilor și reprezentanților patriarhiei, ținute la Istanbul în zilele trecute. În acel context, Bartolomeu ar fi revendicat patriarhiei ecumenice responsabilitatea de a pune lucrurile în ordine din punct de vedere eclezial și canonic în Ucraina, apelând la faptul că patriarhul ecumenic "are privilegiul canonic de a desfășura această misiune supremă și excepțională", și dacă patriarhia ecumenică renunță să-și asume această responsabilitate "Bisericile locale ar ajunge să meargă înainte ca oile fără păstor". În intervenția sa, patriarhul ar fi spus că tentativele de a rezolva problemele inter-ortodoxe fără slujirea de comuniune oferită de scaunul de la Constantinopol sunt destinate să eșueze, pentru că numai patriarhia ecumenică "întrupează ethosul ecleziastic autentic al ortodoxiei" și desfășoară slujirea sa pentru unitatea ortodocșilor aderând cu fidelitate "la principiile ecleziologice și canonice nezdruncinate ale Tradiției părinților noștri". Citându-l și pe mitropolitul Ioannis de Pergam, unul dintre cei mai mari teologi creștini în viață, Bartolomeu a reafirmat că în lumea actuală, sfâșiată de mii de conflicte, ortodoxia "nu poate furniza spectacol de dezbinare".

Au avut răsunet în sectoarele ortodoxiei ruse și cuvintele cu care patriarhul ar fi făcut referință la rolul puterii politice ruse, la intervențiile sale în problemele interne ale Bisericii și la imposibilitatea de a vindeca sfâșierile ortodoxiei ucrainene prin presiunea politică a aparatelor care se află la Moscova. Preotul Alexander Volkov, secretar al oficiului pentru comunicare al patriarhului rus Chiril, în timpul unui interviu radiofonic a indicat aceste afirmații atribuite lui Bartolomeu ca un semnal că: "Actuala tensiune politică globală în jurul țării noastre, așa cum recunoaștem cu mâhnire, uneori lovește și Biserica". Preotul rus a adăugat că afirmațiile lui Bartolomeu ridică "încurcătură și tulburare" în Biserica ortodoxă rusă, sugerând tuturor să-și ia o pauză de reflecție pentru "a clarifica în sfârșit totul".

Alte voci rusești critice față de inițiativa patriarhiei de Constantinopol au recurs la tonuri și argumente mai puțin prudente decât cele utilizate de Volkov: Vasily Anisimov, șef al serviciului de presă al Bisericii ortodoxe ucrainene legate cu patriarhia de Moscova, a prezentat "nesăbuite" cuvintele atribuite patriarhului Bartolomeu conform căruia "Rusia, ca responsabilă a actualei situații dureroase din Ucraina, nu este în măsură să rezolva problema". Anisimov a criticat și patriarhia ecumenică pentru condescendența sa la cererile actualei conduceri politice ucrainene, definite de el "criminală", și a lansat și aluzii voalate la un "dar ultra-milionar" care ar fi fost acordat de autoritățile ucrainene patriarhiei de Constantinopol pentru acordarea autocefaliei.

Acuze de "papism oriental"

În afară de terenul alunecos al împletirilor dintre politică și viața eclezială, contrastul intra-ortodox cu privire la problema ucraineană riscă să asume și dimensiunea disputei teologice. Protopopul Andrey Novikov, membru al Comisiei teologice a patriarhiei de Moscova, a etichetat ca "eretice" unele din afirmațiile atribuite lui Bartolomeu în intervenția sa la ultima adunare a patriarhiei ecumenice. "Expresiile conform cărora fără patriarhia de Constantinopol toate celelalte Biserici locale sunt oi fără păstor, și Constantinopolul întrupează ethosul ortodoxiei, și are drepturi speciale de jurisdicție finală asupra întregii Biserici pentru a asigura unitatea sa - a spus Novikov într-un interviu dat la Interfax - sunt un ecou al opiniilor catolice cu privire la rolul papei în Biserică, și asta este deja o pură erezie". Novikov a legat cuvintele patriarhului Bartolomeu cu "o tendință care există încă din Evul Mediu, dar a avut o creștere deosebită în secolul al XX-lea, devenind hipertrofică, așa-numita tendință a «papismului oriental»", care încearcă "să impună Bisericii ortodoxe modelul catolic roman, contrar Bisericii așa cum a fost ea constituită de Isus Cristos".

(După Vatican Insider, 9 septembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat