Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

O zi centro-americană

Interviu luat arhiepiscopului de Panamá despre următoarea ZMT

De Rocío Lancho García

Peste puțin mai mult de patru luni se va deschide Ziua Mondială a Tineretului (ZMT), programată la Panamá de la 22 la 27 ianuarie 2019. Este atâta muncă și atâta dăruire în spatele acestui eveniment care implică nu numai statul care găzduiește ci toată America Centrală. Așa au voit episcopii încă de la început: ZMT a Bisericii din America Centrală. Monseniorul José Domingo Ulloa, arhiepiscop de Panamá și președinte al Conferinței Episcopale, la 6 septembrie l-a întâlnit pe papa Francisc pentru a vorbi despre pregătirile acestei mari sărbători a tinerilor. În acest interviu acordat ziarului L'Osservatore Romano prelatul asigură că unele roade deja se trăiesc și se experimentează în realitatea țării. De exemplu, s-au născut "ecoparohiile", având conștiința îngrijirii casei comune. Așteptările sunt multe și mai mult speranțele pentru această întâlnire care îi va reuni pe tinerii din cele cinci continente. Tineri pelerini, anticipă arhiepiscopul, care vor primi două rozarii din lemn de măslin de la Betleem: un gest semnificativ și o angajare de a se ruga pentru pace, îndeosebi în Țara Sfântă.

Am intrat în faza finală a drumului spre ZMT. Cum se desfășoară ultimele pregătiri?

În acest moment ne ocupăm de înscrierile tinerilor care vor participa, ale episcopilor, ale preoților... Deja pregătim kit-ul rucsacurilor, cazările și transporturile. Ce ne mai rămâne de făcut? Să ne convingem că înscrierile la nivel mondial să se poată efectua în timpii prevăzuți pentru a-i putea primi pe toți în modul cel mai bun și a evita răspunsuri improvizate în ultimul moment.

În dimineața de 6 septembrie l-ați întâlnit pe papa Francisc. Ce i-ați povestit despre organizarea ZMT și ce a spus el?

În primul rând ne-a mulțumit pentru toată angajarea pe care o desfășurăm. Am vorbit papei despre grupul de peste trei sute de tineri pe umerii cărora este toată pregătirea. L-am și asigurat că am primit cuvintele și provocarea lansate de el în Polonia: pregătiți această zi împreună cu bunicii voștri. El s-a bucurat de asta și ne-a spus că bunicii sunt persoanele care au incidență cu adevărat asupra vieții tinerilor. I-am putut vorbi și despre importanța de a nu-i exclude pe copii. I-am arătat un material video foarte frumos pe care l-am realizat, cu o marionetă a papei care vorbește tinerilor. A râs mult, pentru marionetă și pentru copiii care stăteau lângă ea. Am vorbit despre cele două mari forumuri care se vor ține în cadrul ZMT, în lumina lui Laudato si'. Unul îl organizează fundația "Ioan Paul al II-lea" și celălalt Cancelaria Republicii Panamá împreună cu Academia de Științe. Pontiful a apreciat asta și noi i-am spus că în cadrul pregătirii am creat și "ecoparohiile". Este o inițiativă care ajută să avem deja în parohii conștiința necesității de a recicla și de a ne îngriji de mediu.

Care sunt celelalte roade ale ZMT apărute în aceste luni de pregătire?

Unul din marile roade pe care noi deja îl vedem și pe care dorim ca fiecare tânăr participant la ZMT să-l poată duce cu sine este conștiința îngrijirii casei comune. Am pus și accentul pe cateheza elaborată în ultimele douăsprezece luni. Am tratat aspectul ecologic, precum și alte teme: realitatea tinerilor, Maria și rolul femeii, drumul Bisericii centro-americane. Și Dumnezeu în bunătatea sa va îmbogăți acest itinerar duminică 14 octombrie, cu canonizarea monseniorului Romero.

Ce înseamnă ZMT pentru Biserica din America Centrală?

Încă de la anunțarea sa am pus accentul pe faptul că este o zi centro-americană. Cred că roadele pe care le trăim la Panamá se extind și ne îmbogățesc pe toți. Suntem o singură Biserică centro-americană. Roadele le trăim deja și cu pelerinajul icoanei și al crucii. Asta ne-a ajutat mult. Ne-am putut pregăti și la nivel centro-american. Rodul este că putem împărtăși drumul acestei Biserici și deja vedem asta: de exemplu, într-o rubrică de știri despre parcursul ZMT, care este transmisă o dată pe săptămână în toată America Centrală și care va continua și după ZMT.

Cum v-ar plăcea să fie amintită această întâlnire din Panamá?

Aș vrea ca să fie amintită ca o zi în care a fost o întâlnire foarte fraternă, unde am simțit prezența acestei Biserici mame, milostive, care nu exclude pe nimeni, care ne dă forța pentru a ne pune în slujba altora.

Dumneavoastră tocmai v-ați întors dintr-o vizită în Țara Sfântă. Această călătorie va lăsa vreun semn asupra ZMT?

A fost ceva minunat. Înainte de toate pentru a pune în mâinile Mariei ZMT, dar și pentru a vedea un mare proiect pe care l-am realizat. Vom dona două rozarii fiecărui pelerin. Rozarii realizate din lemn de măslin din Betleem. Aceste rozarii au permis să beneficieze peste două sute cincizeci de familii. Este vorba despre rozarii făcute manual de creștini din Țara Sfântă și cred că asta are o mare valoare. În afară de asta, cu această inițiativă, ne angajăm să ne rugăm pentru pacea în lume, pentru tineri, dar în mod deosebit să ne rugăm pentru realitatea din Țara Sfântă.

(După L'Osservatore Romano, 8 septembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat