Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Colectă specială pentru Ucraina

Prin decret episcopal, în Dieceza de Iași se va organiza o colectă specială pentru Ucraina, duminică, 23 septembrie 2018.

"Confederația Caritas România a solicitat Conferinței Episcopilor din România organizarea unei colecte speciale în spirit de solidaritate cu oamenii care suferă din cauza războiului din Ucraina.

Țara vecină se confruntă de mai mulți ani cu o criză umanitară severă, cauzată de războiul civil. Din cauza violențelor, peste 1,3 milioane de oameni au fost forțați să-și părăsească locuințele și localitățile lor și să-și găsească un refugiu într-o zonă mai sigură. În zona de război trăiesc și multe persoane în vârstă care nu au posibilitatea să se mute în altă parte, fiind nevoiți să asiste neputincioși la ororile războiului.

În estul Ucrainei.
Foto: www.caritasromania.ro
Toate diecezele din țară noastră sunt invitate să se alăture acestei acțiuni de solidaritate creștină, pentru a oferi ajutorul lor tuturor persoanelor din Ucraina, care se află în suferință, prin organizarea unei colecte speciale în zilele de 16 sau 23 septembrie 2018.

Dieceza de Iași se alătură acestei acțiuni umanitare și dispunem organizarea acestei colecte speciale pentru duminică, 23 septembrie 2018.

Într-un moment atât de dificil pentru semenii noștri din Ucraina, toți credincioșii catolici din toate parohiile sunt invitați de episcopul diecezei să se alăture acestei acțiuni de solidaritate creștină și să participe la colecta mai sus menționată.

Colecta va fi virată în contul special pentru situații de urgență al Episcopiei Romano-Catolice de Iași deschis la BCR: RO78RNCB0175033592360005, cu mențiunea "Colectă pentru Ucraina".

"Vă mulțumim pentru deschiderea și susținerea pe care o manifestați întotdeauna față de acțiunile de ajutorare a oamenilor aflați în nevoie și mai ales pentru oferta pe care o veți face pentru frații noștri din Ucraina", sunt cuvintele cu care PS Petru Gherghel își încheie acest îndemn la solidaritate.

* * *

Îndemnul cardinalului Lucian Mureșan pentru colecta organizată de Caritas în ziua de 23 septembrie 2018 pentru Ucraina

Înaltpreasfințiile Voastre,
Preasfințiile Voastre,
Cucernici Părinți
Iubiți credincioși,

Precum cunoașteți, evenimentele ultimilor ani marchează în mod dramatic buna conviețuire și spiritul frățesc în Ucraina, țară vecină patriei noastre. Violența care s-a abătut asupra acestui popor continuă să impresioneze întreaga lume și să genereze reacții de solidaritate umană și creștină.

În plin an Jubiliar al Milostivirii Divine, la 3 aprilie 2016, Sfântul Părinte Francisc a lansat un apel de pace în favoarea Ucrainei, anunțând organizarea unei colecte speciale în toate bisericile din Europa "pentru cei care suferă din cauza consecințelor violențelor din Ucraina", amintind și de situația dramatică a celor peste un milion de persoane constrânse să-și părăsească țara.

Cu acel prilej, împreună cu episcopatul din întreaga Biserică Catolică, Sfântul Părinte îndemna la o mobilizare în rugăciune și în gesturi de generozitate, pentru a ușura suferințele acestui popor.

În acest sens, Conferința Episcopilor Catolici din România susține acțiunea promovată de Organizația Caritas România în data de 23 septembrie 2018 de a iniția o colectă națională pentru Ucraina și îi invită pe toți credincioșii să se alăture acestei acțiuni de solidaritate creștină pe care o propovăduiește Biserica în spiritul evangheliei, printr-o acțiune concretă de ajutorare a semenilor noștri.

Mulțumind tuturor pentru gestul dumneavoastră creștinesc. Vă asigurăm de rugăciunile celor încercați și de întreaga noastră prețuire.

Cu binecuvântări de la Domnul,

Card. Lucian Mureșan
arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică
președintele Conferinței Episcopilor Catolici din România

* * *


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat