Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Film documentar despre Veronica Antal

Un film documentar de 12 minute și 20 de secunde despre Veronica Antal a fost realizat în anul 2007 pentru emisiunea "Destine" de la TVR.

La finalul documentarului sunt notați cei care au trudit pentru a da viață filmului: imagine: Alina Ioncioaia; editare imagine: Dana Ceia; realizatori: Titus Ceia, Alina Ioncioaia, Dana Ceia.

Realizatorii s-au deplasat la Nisiporești, Hălăucești, pe câmpul dintre Barticești și Hălăucești unde Veronica Antal a murit, și la Iași. Au filmat, au stat de vorbă cu martorii și au pus pe "peliculă" istoria edificatoare a celei care a murit ca martiră, Veronica Antal.

Veronica Antal (1935-1958), în timp ce se întorcea la Nisiporești de la sfânta Liturghie de la Hălăucești, jud. Iași, în mijlocul câmpului, în seara zilei de 24 august 1958, a fost atacată de un tânăr care voia să-i păteze viața curată. Pentru că nu i-a cedat, a ucis-o cu 42 de lovituri de cuțit. Avea 23 de ani. A fost găsită a doua zi de către niște săteni care mergeau la câmp: era cu fața în jos, fără suflare și plină de sânge, cu Rozariul strâns în palma mâinii drepte și cu o cruce pe spate făcută din strujeni de porumb. Imediat după moarte, credincioșii din Nisiporești și din satele învecinate au început să vorbească despre ea ca fiind o sfântă, numind-o "martiră a curăției".

Procesul de beatificare a tinerei Veronica Antal a început în 25 noiembrie 2003. Atunci s-a constituit o comisie care a adunat mărturii de la persoanele care au cunoscut-o sau au auzit vorbindu-se despre ea, documentația fiind coordonată de pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, vicepostulator, în numele Provinciei "Sfântul Iosif" a Fraților Minori Conventuali din România.

La 11 noiembrie 2006, dosarul sigilat cu mărturiile adunate - după ce a fost semnat de PS Petru Gherghel - a fost trimis la Congregația pentru Cauzele Sfinților de la Vatican, care a continuat analizarea actelor procesului.

La 26 ianuarie 2018, Sfântul Părinte papa Francisc a semnat decretul prin care recunoaște "martiriul slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal, laică, aparținând Ordinului Franciscan Secular; născută la 7 decembrie 1935, la Nisiporești (România), și ucisă din ură pentru credință la 24 august 1958, la Hălăucești (România)". Astfel, Veronica Antal va fi ridicată la 22 septembrie la cinstea altarelor și înscrisă în rândul fericiților Bisericii Catolice. Liturghia de beatificare va fi la Nisiporești.

Pr. Cornel Cadar

 

* * *

Secțiunea specială "Veronica Antal" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 139.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat