Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mărgineni: Pr. Dumitru Farcaș la 50 ani de preoție

Luni, 20 august 2018, în a doua zi de hram a bisericii parohiale "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Mărgineni, jud Bacău, părintele Dumitru Farcaș a celebrat în comunitatea natală 50 ani de la hirotonire, jubileul de aur.

La cuvântul de început al jertfei euharistice, părintele Dumitru a invitat pe toți cei prezenți să se alăture rugăciunilor sale de mulțumire pentru harul sfintei Preoții:

"Suntem în a doua zi a hramului bisericii noastre, când continuăm să privim către sfânta Fecioară Maria, Regină, s-o lăudăm, s-o invocăm, să-i cerem ocrotirea ca s-o putem imita în slujirea Fiului său, Isus.

Mă folosesc de acest prilej ca să celebrez și eu jubileul de 50 ani de preoție. Prin impunerea mâinilor Preasfințitului episcop Petru Pleșca, în ziua de 15 august 1968, în sărbătoarea cea mai mare a Maicii Domnului, am fost hirotonit preot.

Printre multele cuvinte pe care le-aș putea pronunța acum sunt și acestea din Psalmul 116: "Cei voi da Domnului pentru tot binele pe care mi l-a făcut? Voi lauda pe Domnul în toata viața mea". Aceste cuvinte din Psalmul 145 le-am avut scrise pe iconița amintire de la primiție. Vă chem să vă asociați mie în lauda Domnului cu această aniversare Jubileul de aur, laudă care vreau să cuprindă adorație, mulțumire, cerere de iertare și cerere de ajutor pentru tot restul vieții mele de preot, al Marelui Preot, Cristos".

La cuvântul de învățătură, Monseniorul Benone Farcaș a subliniat importanța sfintei Preoții și a marcat diverse momente din viața de preot a unchiului său, pr. Dumitru Farcaș. La sfârșitul omiliei a recitat cu emoție poezia pe care în urmă cu 50 ani o rostea la primiția părintelui Dumitru.

La sfârșitul Liturghiei a fost prezentat un scurt moment artistic susținut de copii și tinerii parohiei, iar părintele Isidor Iacovici a interpretat o frumoasă melodie închinată Mariei, Mamă cerească.

În cuvântul de mulțumire, pr. Dumitru a spus: "Papa Francisc spune preoților trecuți de vârsta de 50 ani să ofere oamenilor din zilele noastre maturitatea și înțelepciune lor, amabilitatea, disponibilitatea și zâmbetul lor. Să facă mai ales pastorația urechii, adică să asculte sfinte Spovezi, să asculte pe cei care sunt apăsați de păcate și de suferințe, să fie oameni primitori. Așa aș vrea să fiu și eu și vă cer să vă rugați pentru mine și pentru preoți, iar dvs. să fiți ceea ce vă cere Domnul prin prorocul Miheea: să fiți drepți, să iubiți caritatea și să fiți umili înaintea Domnului. Ca și sfântul apostol Paul, în a doua scrisoare către corinteni, mă laud la vârsta de 73 ani de viață și de 50 ani de Preoție în slăbiciunile mele pentru că, atunci când sunt slab, sunt puternic, căci mă încred în Domnul!"

Îi urăm părintelui "La mulți ani!", Domnul să vă răsplătească, sănătate să vă dea, iar măicuța preacurată să vă aibă-n paza sa!

Clementina Ciuraru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 august: Mărgineni: Pr. Dumitru Farcaș la 50 ani de preoție


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat