Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pildești: Binecuvântarea monumentului eroilor și Liturghie pentru eroi

În Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Pildești, a doua zi de hram, joi, 16 august 2018, în prezența ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, a PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă, dar și a autorităților civile, centrale și locale, a altor invitați și a unui mare număr de creștini din comunitate, a fost sfințit monumentul ridicat în cinstea eroilor, a celor care și-au jertfit viața pentru întregirea neamului.

Copii, tineri, preoți și creștini din comunitate și invitații i-am întâmpinat pe păstorii noștri, cu pâine și sare, semn al dragostei, bunătății și omeniei. În cuvântul de bun venit al părintelui paroh Andrei Ciobănică s-a specificat caracterul solemn al sărbătorii, a Centenarului Marii Uniri, și s-a amintit de momentul istoric pentru comunitatea noastră marcat prin sfințirea monumentului în cinstea eroilor din Pildești. El va rămâne un semn care va vorbi mereu de vitejia și jertfa lor, iar pe tineri îi va învăța dragostea și prețuirea pentru valorile patriotice, datoria față de țară și respectul față de străbunii noștri. Tânăra Ioana Mîrți din Pildești a intonat apoi imnul național.

În cuvântul de bun venit, domnul primar al comunei Cordun, Adrian Ciobanu, a accentuat că această lucrare frumoasă este rezultatul unei bune colaborări între autoritățile civile și religioase, care au înțeles importanța cinstirii celor care au luptat pentru o Românie Unită și Mare. A specificat că monumentul a fost gândit de sculptorul Florin Mircea Zaharescu și proiectat de firma de arhitectură Haivas.

Pr. Alois Moraru ne-a introdus în contextul istoric, amintind că în Primul Război Mondial peste 12.000 de catolici din Dieceza de Iași au plecat pe front, printre care erau și cei 29 de catolici din Pildești care nu s-au mai întors acasă. A amintit totodată că administratorul apostolic din acele vremuri, Mons. Ulderic Cipolloni, a susținut construirea de monumente pentru cei care au căzut pe front, ca lumea să-i cinstească și să se roage pentru ei.

A urmat momentul culminant, în care Preasfințitul Petru Gherghel a făcut sfințirea monumentului, îndemnându-i pe cei prezenți la cinstirea celor care ne-au precedat în credință, iar acum dorm somnul păcii, iar crucea de pe monument să fie ca un steag care să-i adune pe creștini.

În continuare, au luat cuvântul mai multe autorități locale și centrale, amintind doar pe domnul Ioan Chelaru, care a susținut și s-a implicat în realizarea acestui monument.

Tot în cadrul acestei ceremonii, domnul primar Adrian Ciobanu a înmânat titlul de "cetățean de onoare" la 12 persoane, dintre care la doi post mortem: părintelui Petru Budău și domnului general Adrian Soci, care au contribuit prin credința și conduita morală la bunul mers al comunității. În final, doamna Viorica Macovei a cântat Imnul Centenarului 1918-2018 și un alt cântec patriotic.

După binecuvântarea monumentului, toți cei prezenți au format o precesiune ce s-a îndreptat spre biserica nouă, unde ÎPS Ioan Robu a prezidat Liturghia pentru toți eroii neamului, împreună cu PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și alți 42 de preoți.

Domnul să primească jertfa eroilor noștri, iar pe noi, cei care am luat parte la celebrare, să ne binecuvânteze cu sănătate pentru a ne ruga pentru odihna lor veșnică.

Odihna veșnică dă-o eroilor noștri, Doamne!

Și lumina fără de sfârșit să le strălucească!

Să se odihnească în pace! Amin!

Pr. Andrei Ciobănică

***

Înregistrarea evenimentul, la televiziunea online Roman24.ro:

Reportaj despre acest eveniment, la televiziunea RomanTV:


 

lecturi: 72.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat