Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (catedrală): Liturghia de hram și jubileu de aur în slujirea preoțească

Hramul catedralei "Adormirea Maicii Domnului" din Iași a fost celebrat miercuri, 15 august 2018, printr-o Liturghie pontificală prezidată de ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, care și-a serbat împreună cu colegii preoți ai promoției 1968 jubileul de aur (50 de ani) al slujirii preoțești. Celebrarea a început la ora 18.30, în jurul altarului fiind prezenți PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, aproximativ 35 de preoți și numeroși credincioși din Iași.

Solemnitatea "Adormirea Maicii Domnului" a însemnat pentru credincioșii din Iași trei momente de bucurie: hramul catedralei, prezența și serbarea jubileului de aur al ÎPS Ioan Robu și al colegilor de promoție ai Excelenței Sale, dar și sărbătorirea zilei de naștere a PS Aurel Percă. Corul mare al catedralei, dirijat de pr. Ciprian Antălucă, a animat celebrarea liturgică.

La începutul celebrării, PS Petru i-a salutat pe cei prezenți, i-a întâmpinat pe sărbătoriții zilei, spunând că "hirotonirea de acum 50 de ani e un moment ce nu trebuie uitat, cei 50 de ani de Preoție care au trecut au fost oferta vieții lor, dar nu singuri, ci mereu sub ocrotirea Maicii Sfinte, ca să-l întâlnească pe Isus și să-i vestească evanghelia". Păstorul Diecezei de Iași l-a felicitat și pe PS Aurel Percă, la împlinirea a 67 de ani.

Cuvântul de învățătură la această Liturghie a fost rostit de pr. dr. Vladimir Petercă, unul dintre preoții care au sărbătorit 50 de ani de la hirotonirea preoțească. Părintele predicator, pe baza lecturilor proclamate la sfânta Liturghie, a amintit printre altele că sărbătoarea "Adormirea Maicii Domnului" este "cea mai frumoasă dintre toate sărbătorile în cinstea sfintei Fecioare, Mama lui Dumnezeu și a noastră". Pr. Vladimir a prezentat imaginea celei care este Mama lui Mesia, dar și a noastră, despre tradițiile cinstirii Maicii Domnului. Spre sfârșitul predicii, părintele predicator a amintit de ocrotirea Măicuței Domnului pe care au simțit-o în cei 50 de ani de când au fost hirotoniți preoți, chiar în ziua de 15 august 1968, de către PS Petru Pleșca.

Preoții prezenți la sărbătoare, care au fost hirotoniți la 15 august 1968, la Iași sunt: pr. Ioan Beșleagă, pr. Petru Beța; pr. Eugen Bortoș; pr. Ioan Ciurea; pr. Mihai Enășel; pr. Dumitru Farcaș; pr. Anton Lucaci; pr. Isidor Mărtincă; pr. Vladimir Petercă; pr. Ioan Purcaru; pr. Vasile Rediu; Mons. Ioan Robu. Un alt preot din această promoție se află la Roma, fiind vorba de Mons. Anton Lucaci. Alți trei preoți care au fost amintiți deseori la sfânta Liturghie, dar și pentru care ÎPS Ioan a rostit o rugăciune pentru odihna sufletelor lor sunt: pr. Petru Dîm, pr. Alexandru Suceu și pr. Mihai Gal.

Înainte de binecuvântarea finală, PS Petru Gherghel i-a felicitat încă o dată pe preoții sărbătoriți, numindu-i "preoți mariani", oferindu-le tuturor câte o icoană cu sfânta Fecioară Maria de la Cacica. Totodată, fiecărui preot sărbătorit i s-a oferit o binecuvântare apostolică specială din partea Sfântului Părinte papa Francisc.

ÎPS Ioan Robu a vorbit despre sentimentele pe care le simte la cei 50 de ani de la hirotonirea preoțească, despre cum s-a desfășurat hirotonirea din acel moment, într-o mare simplitate și tăcere, iar apoi insistând asupra faptului că prin orice loc a trecut în această perioadă de 50 de ani mereu i-a văzut pe oamenii credincioși senini, oameni care au reușit să-și mențină seninătatea atunci când poate treceau prin diferite încercări. Credința, spunea ÎPS Ioan, era izvorul nesecat al forței lor, al seninătății și libertății vieții lor.

La finalul sfintei Liturghii, ÎPS Ioan Robu împreună cu ceilalți colegi preoți ai promoției 15 august 1968 au împărțit binecuvântarea tuturor celor prezenți, cu toții făcând apoi o fotografie de grup.

Domnul să-i însoțească mereu cu harurile sale pe preoții sărbătoriți!

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 august: Iași (catedrală): Liturghia de hram și jubileu de aur în slujirea preoțească. Foto: Ovidiu V. Bișog

* * *

Înregistrarea transmisiunii în direct a acestei Liturghii:


 

lecturi: 61.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat