Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinaj la Cacica

Mii de pelerini au fost prezenți și anul acesta la sanctuarul național marian de la Cacica (jud. Suceava) în zilele de 14 și 15 august 2018, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Printre pelerini au fost prezenți ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, care și-a serbat jubileul de aur (50 de ani) al slujirii preoțești la sanctuarul de la Cacica, PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, PS János Székely, episcop de Szobathelyi (HU), dar și Mons. Ionuț-Paul Strejac și Mons. Mihăiță Blaj, care lucrează în diplomația Sfântului Scaun. În afara pelerinilor din România, au fost prezenți credincioși din Republica Moldova, Polonia, Germania, Ungaria, Austria, Italia. Predicile de la Liturghiile principale au fost ținute de pr. Irinel-Iosif Iosub, paroh la Parohia "Sfântul Mihail" din Săbăoani și decan al Decanatului de Roman. Cântarea a fost susținută de corurile reunite din Bucovina (din Suceava, din Rădăuți, din Siret și din Cacica), cor dirijat de prof. Neli Tîrnovan și susținut la orgă de Anton Babiaș.

Coordonați de pr. Felix Roca, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Tineretului, sute de tineri au mers în pelerinaj pe jos marți, 14 august, spre sanctuarul marian din Cacica, pe o distanță de aproximativ 5 km, recitând sfântul Rozariu și intonând cântece mariane. La acest pelerinaj tinerii au fost însoțiți și de ÎPS Ioan Robu, PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă.

Încă înainte de ora 12.00 mai mulți tineri erau deja la locul de unde urma să înceapă procesiunea. Cu zâmbete pe față și cu multă energie îi salutau pe cei care se îndreptau spre sanctuarul de la Cacica, iar pe tineri îi invitau să li se alăture pentru ca împreună să se îndrepte spre Mama noastră cerească. La ora 12.30 procesiunea a pornit spre sanctuar. Un banner mare purtat de tineri amintea despre ceea ce avea loc: "Pelerinajul tinerilor la Cacica", urmate de steagurile României, Vaticanului și al diecezei, dar și ale altor asociații de tineri. Pentru aproximativ 5 km pelerinii s-au rugat Mariei pentru ei, pentru viitorul lor, precum și pentru cei dragi ai lor.

Ajunși la sanctuar pelerinii au îngenuncheat în fața altarului, s-au rugat și au primit binecuvântarea din partea PS Petru.

Pelerinajul anual la sanctuarul marian de la Cacica (14-15 august), cu hramul "Adormirea Maicii Domnlui", a fost deschis printr-o sfântă Liturghie solemnă, celebrată de pr. Adrian-Sorin Giurgi, OFMConv., vicar provincial al Fraților Minori Conventuali din România, la ora 12.00, marți, 14 august, pe esplanada sanctuarului marian din localitate. La celebrare au participat mai mulți preoți, persoane consacrate și pelerini din țară și din străinătate.

Începând cu ora 16.00, s-a celebrat Calea crucii și o oră de adorație euharistică conduse de pr. Cristian Blăjuț, OFMConv. Calea crucii a fost organizată de voluntari, aceștia ducând crucea și lumânările în jurul bisericii, cântarea dispunând la meditație și o privire asupra vieții interioare. Timp de aproximativ o oră, miile de pelerini au parcurs cu evlavie drumul spre Golgota al lui Isus.

A urmat, începând cu ora 17.00, o oră de adorație, condusă de pr. Anton Damian, timp în care cu evlavie credincioșii au îngenuncheat în fața preasfântului sacrament, meditând, rugându-se și cântând. La final pr. Anton a împărțit binecuvântarea cu preasfântul sacrament.

Tinerii, seminariștii și persoanele consacrate prezenți la Cacica au participat la Liturghia dedicată lor, marți, 14 august, începând cu ora 18.00. Celebrarea a fost prezidată de PS Aurel Percă, fiind însoțit la altar de aproximativ 50 de preoți.

La ora 18.00 soborul de preoți a pornit spre altar printre miile de pelerini prezenți pe esplanada din fața sanctuarului.

Copiii, tinerii, persoanele consacrate și adulții prezenți la Cacica marți, 14 august, au participat la privegherea mariană care a început la ora 22.00 și a fost condusă de PS Ioan Robu. La acest moment de rugăciune au fost prezenți și PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă.

Cu lumânări în mâini și cu inimile înălțate spre cer, pelerinii s-au strâns în jurul sanctuarului de la Cacica pentru a se ruga împreună Maicii Domnului. Un moment emoționant a fost atunci când toți cei prezenți s-au rugat împreună Rozariul în timp ce mergeau în procesiune în jurul bisericii. Impresionantă era imaginea care se forma când credincioșii cântau "Ave Maria" și ridicau lumânările spre cer, ca un semn al înălțării rugăciunilor credincioșilor spre cer.

Aproape de miezul nopții pelerinii au primit binecuvântarea finală din partea ÎPS Ioan Robu și fiecare s-a retras apoi spre locurile de odihnă pentru a se pregăti pentru ziua următoare, unii dormind chiar sub cerul înstelat.

În ziua de hram, miercuri, 15 august, au avut loc, la ora 6.00, sfânta Liturghie în limba română, iar la ora 7.30 sfânta Liturghie greco-catolică. Liturghia în limba maghiară a fost celebrată la ora 8.30, de către PS János Székely, episcop de Szobathelyi (HU), iar Liturghiile în limba polonă și în limba germană, la ora 9.15.

În centrul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului a stat Liturghia de hram celebrată la ora 11.00, de ÎPS Ioan Robu, care a avut un mesaj special adresat pelerinilor. La Liturghie au concelebrat și ceilalți episcopi și peste 80 de preoți din țară și din străinătate. La final icoana a fost purtată în procesiune în jurul bisericii și au fost binecuvântate florile și obiectele religioase aduse de pelerini.

Episcopii și preoții au pornit în procesiune de la casa parohială spre altarul pregătit în fața sanctuarului. Printre miile de pelerini și în cântarea solemnă a corului soborul preoților a ajuns la altar.

La începutul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel le-a urat bun venit pelerinilor la hramul sanctuarului de la Cacica. Salutându-i pe tineri, PS Petru a amintit că ei se pregătesc pentru "un mare eveniment, Sinodul Episcopilor pentru tineri și împreună cu tinerii". I-a salutat pe toți prin cuvintele: "Bine ați venit, dragi tineri, la Maica Domnului, să învățați să nu vă fie teamă, căci sunteți fii Maicii Preacurate și ai Bisericii". În continuarea salutului său, PS Petru a spus că pelerinii prezenți la sanctuar sunt împreună pentru a se ruga Maicii Domnului ca ea "să aibă grijă de România, în acest moment istoric. Avem nevoie de pace, avem nevoie de ocrotire, avem nevoie de familie, avem nevoie de comuniune... Bucurați-vă și faceți-i o bucurie Maicii Domnului primind-o și privind-o și întorcându-vă cu ea acasă".

La rândul său, ÎPS Ioan Robu în mesajul-rugăciune al său a spus că: "Îi cerem astăzi Maicii Domnului să ducă la cer, la Cristos, rugăciunile copiilor și ale tinerilor, ca să rămână statornici în credință, să rămână fideli în trăirea iubirii de Dumnezeu și de aproapele, să fie stăruitori în trăirea speranței creștine. O rugăm pe Maica Domnului să ducă la Cristos rugăciunile familiilor, ca să reușească să lupte împotriva celui rău, împotriva ispitelor, a descurajărilor și să rămână legate în unitate și fidelitate. O rugăm pe Maica Domnului să ducă la cer rugăciunile preoților și a persoanelor consacrate, ca toți să fie una în a asculta de glasul evangheliei, stând departe de șoaptele lumii. O rugăm pe Maica Domnului să ducă la Cristos rugăciunile bolnavilor și ale tuturor suferinzilor, ca să nu fie niciodată îngenunchiați de durere, de disperare sau de singurătate. O rugăm pe Maica Domnului, a cerului minune, să ducă la Cristos rugăciunile țării noastre, ca să putem trăi în pace și în liniște, departe de ofuri și deziluzii, dar să ne bucurăm de binele tuturor cetățenilor din România. O rugăm să ducă rugăciunile Bisericii Locale și ale Bisericii Universale, ca împreună cu Sfântul Părinte papa să continuăm să vestim fără încetare iubirea și milostivirea lui Dumnezeu". Iar apoi ÎPS Ioan i-a invitat pe toți să rostească rugăciunea "Te salutăm a cerului minune, du la Cristos a noastră rugăciune".

Spre finalul celebrării, PS Petru a făcut rugăciunea de binecuvântare a plantelor și lucrurilor aduse de pelerini, iar ÎPS Ioan a mers în jurul sanctuarului pentru a stropi cu apă sfințită obiectele pelerinilor.

Înainte de binecuvântarea finală împărțită de ÎPS Ioan Robu, PS Gherghel le-a mulțumit tuturor preoților și pelerinilor că nu au uitat-o pe Maria și că "fiii și fiicele mamei noastre cerești s-au adunat la Cacica", iar pr. Anton Mărăndescu, OFMConv., rector al sanctuarului din Cacica, a mulțumit tuturor celor care s-au implicat pentru ca această sărbătoare să fie atât de frumoasă.

Peste 80 de voluntari au făcut posibilă buna desfășurare a pelerinajului. Pe toată perioada pelerinajului, după un program bine stabilit, peste 50 de preoți au stat la dispoziția credincioșilor pentru spovezi. Se putea citi pe chipul multor persoane bucuria împăcării cu Dumnezeu printr-o spovadă bună. Și PS Petru Gherghel a ascultat spovezile și a oferit dezlegarea de păcate într-un confesional din interiorul sanctuarului.

Toate momentele din programul pregătit de organizatorii pelerinajului au făcut ca, sub mantia ocrotitoare a sfintei Fecioare Maria de la Cacica, pelerinii să o întâlnească pe sfânta Fecioară, care i-a purtat și îi poartă la Fiul ei, la Cristos, trăind momente pline de har și de apropiere de Dumnezeu. Cu siguranță, mulți dintre pelerini au putut să audă mesajul sfânt pe care Dumnezeu l-a avut pentru ei, întorcându-se apoi la casele lor întăriți de exemplul de credință al sfintei Fecioare Maria, care spune tuturor că, atunci când ești aproape de Dumnezeu, poți reuși în viață, poți să privești lumea cu alți ochi și poți să străbați calea vieții în orice situație, fericită sau mai puțin fericită.

Credincioșii care nu au putut ajunge personal la Cacica au avut posibilitatea prin intermediul transmisiilor Radio Maria România să asculte în direct toate celebrările importante de la sanctuar. De asemenea, prin intermediul site-ului sanctuarcacica.ro au putut fi urmărite imagini video de la altarul amenajat în fața bazilicii și de la altarul principal din interior. Înregistrările de la aceste transmisiuni rămân în continuare disponibile pe pagina oficială Facebook a Sanctuarului de la Cacica la adresa: https://www.facebook.com/sanctuarcacica.ro/

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 14-15 august: Pelerinaj la Cacica. Foto: Paul Dumea

- 14-15 august: Pelerinaj la Cacica. Foto: Adriana Ciobanu

* * *

Acest eveniment în presă: TVR; ProTV; Radio România Actualități; Radio Iași; Obiectiv de Suceava

* * *

Înregistrările transmisiunilor de la sanctuarul de la Cacica:

Înregistrările predicilor rostite de pr. Iosif-Irinel Iosub la pelerinajul de la Cacica:

* * *

PS Petru Gherghel: Scrisoarea pastorală "Un nou popas în drumul spre Sinodul episcopilor dedicat tinerilor și spre întâlnirea lor mondială cu papa Francisc" (1 august)

PS Petru Gherghel: Scrisoarea pastorală "Sfânta Fecioară Maria, mama Bisericii și mama noastră" (1  august)

Comunicat de presă: Pelerinaj la Cacica (14-15 august)


 

lecturi: 63.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat