Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Huși: Administrarea sacramentului Mirului în Parohia "Sfântul Anton"

Parohia "Sfântul Anton de Padova" din Huși s-a aflat la ceas de sărbătoare, duminică, 12 august 2018, deoarece 80 de copii și tineri au avut bucuria de primi sacramentul Mirului care a fost conferit de Excelența Sa Petru Gherghel, episcop de Iași.

După o perioadă îndelungată de pregătire, sub îndrumarea părintelui paroh Ieronim Enășoaie, a părintelui vicar Ștefan Cătălin Rotăraș, a surorilor din parohie și a surorilor franciscane misionare de Assisi, candidații la sfântul Mir s-au bucurat să-l poată primi în viața lor pe Duhul Sfânt, împreună cu darurile sale. Sfânta Liturghie de conferire a sacramentului Mirului s-a celebrat la ora 10.30, în biserică.

Înainte de începerea sfintei Liturghii, toți candidații l-au așteptat pe Preasfințitul Petru Gherghel pentru a-i adresa salutul de bun venit. Acesta și-a manifestat bucuria prezenței sale în comunitatea noastră și i-a binecuvântat pe toți cei prezenți. Candidații la sfântul Mir s-au implicat în mod activ în toate momentele liturgice, iar nașii i-au însoțit în drumul lor de credință.

Înainte de cuvântul de învățătură al Preasfințitului, părintele ceremonier a citit despre sacramentul Mirului și importanța acestuia, iar apoi Preasfințitul a continuat cu predica, subliniind la început importanța celei mai frumoase rugăciuni adresată Sfintei Treimi: Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, iar apoi ajutat de toți candidații la Mir au definit sacramentul mirului și darurile Duhului Sfânt. Prin dobândirea Duhului Sfânt devenim martori ai lui Cristos și astfel putem să mărturisim cu tărie credința creștină. Acest lucru i-a îndemnat și Preasfințitul pe cei miruiți încurajându-i să mărturisească celor din jur bucuria trăită astăzi și de acum încolo. Apoi, cu lumânările aprinse în mână și cu toți credincioșii, candidații la Mir și-au reînnoit făgăduințele de la Botez, iar Preasfințitul, împreună cu ceilalți preoți au întins mâinile invocând coborârea Duhului Sfânt.

A urmat apoi momentul plin de emoții, cel în care Preasfințitul Petru Gherghel i-a uns pe cei 80 de candidați cu sfânta Crismă. Candidații au venit, rând pe rând, în față, însoțiți de nași, iar la întoarcere fiecare a primit câte o amintire de la acest minunat eveniment.

La Rugăciunea Credincioșilor, cei miruiți au oferit lui Dumnezeu diferite intenții pentru Biserica sa, pentru cei răposați dar și pentru ei, în timp ce la Ofertoriu au adus diferite daruri ce au transmis din plin mesajul sărbătorii: potirul, pixide cu ostii, pâinea cu struguri, o lumânare, catehismul și insigna pe care le-au purtat, un porumbel și un buchet de flori.

La sfârșitul Liturghiei, o tânără a mulțumit Preasfințitului pentru darurile primite prin sacramentul Mirului, dar și tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment, iar apoi cu toții i-au cântat Preasfințitului La mulți ani și i-au oferit un cadou și flori.

Preasfințitul Petru Gherghel i-a felicitat pe copiii și tinerii care au primit Mirul și a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestei zile de adevărată sărbătoare. Fie ca pacea, bucuria și statornicia în credință să domnească peste comunitatea noastră și ca acești 80 de noi "soldați ai lui Cristos" să fie lumină și speranță pentru lumea de astăzi!

Pace și bine tuturor!

Pr. Ștefan-Cătălin Rotăraș


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat