Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Răcăciuni: Administrarea sfântului Mir

Sâmbătă, 4 august 2018, în comunitatea catolică din Răcăciuni, Parohia "Nașterea Sfintei Fecioare Maria", a avut loc administrarea sfântului Mir pentru 38 de copii și adolescenți ai parohiei.

Într-o atmosferă plină de soare, sub adierea plăcută și ușoară a vântului, cei 38 de aspiranți la sacramentul sfântului Mir, împreună cu întreaga comunitate din Răcăciuni, au așteptat cu emoții și nerăbdare cea de-a doua sărbătoare a Rusaliilor din acest an. După o perioadă de pregătire spirituală începută cu luni în urmă alături de părintele paroh Daniel Cimpu, după o evaluare exigentă și responsabilă, candidații au fost aflați vrednici în primirea acestui Sfânt sacrament.

La sfânta Liturghie celebrată de PS Aurel Percă, împreună cu un număr de 15 preoți oaspeți, s-au auzit cântările pline de viață ale copiilor și adolescenților care implorau darurile Duhului Sfânt.

Predică a fost animată de dialogul inițiat între episcop și șapte copiii reprezentând cele șapte daruri ale Duhului Sfânt, care au dat mărturie prin răspunsurile lor despre învățătura primită și însușită, despre Duhul Sfânt, sacramente și, într-un mod deosebit, despre taina sfântului Mir. Remarcabile au fost răspunsurile celor șapte candidați care au explicat în fata comunității, a preoților și a Preasfințitului care este semnificația fiecărui dar al Duhului Sfânt.

Candidații, părinții și nașii candidaților și-au reînnoit, mai apoi, credința primită la Botez și au declarat ferm și cu putere că îl vor urma pe Isus prin credința, speranța și dragostea sădite la Botez. A urmat administrarea sfântului sacrament al Mirului prin ungerea cu uleiul sfințit și, pentru ca acesta să se păstreze, a fost legată panglica albă pe capul fiecărui candidat, iar lumânările aprinse din mâinile lor să fie lumină pentru cei din jurul lor.

La sfârșitul sfintei Liturghii, un reprezentant al celor miruiți a prezentat câteva gânduri de mulțumire lui Dumnezeu și celor de față. Un moment emoționant a fost cuvântul de mulțumire al Preasfințitului când, la primirea cadoului din partea candidaților, reprezentând o mitră episcopală, și-a așezat-o pe cap afirmând că va purta această comunitate pe capul Preasfinției sale. Acest moment a rămas și va rămâne mult timp întipărit în inimile credincioșilor din Răcăciuni. La final, candidații au primit câte un cadou din partea episcopului, o plachetă cu simbolurile Duhului Sfânt să le amintească mereu despre darurile dobândite prin primirea sfântului sacrament al Mirului.

Ionuț Ciciu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 august: Răcăciuni: Administrarea sfântului Mir


 

lecturi: 39.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat