Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Invitație la pelerinaj la Cacica - 2018

Sărbătorim o sută de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desăvârșirea statului național român. Sunt de admirat credința, efortul susținut al românilor, năzuința de a înfăptui Marea Unire, eroismul și jertfa celor fără de care visul de veacuri al românilor nu ar fi fost posibil.

Celebrarea Centenarului Unirii, pe lângă o sărbătoare plină de bucurie, trebuie să fie și un motiv de reflecție, dar mai ales de conștientizare că e de datoria noastră să refacem ceea ce au pus în operă înaintașii noștri în ziua de grație 1 decembrie 1918. Și astăzi rămâne impresionantă credința poporului nostru, credință admirată și de sfântul papă Ioan Paul al II-lea când numește România "grădina Maicii Domnului".

Este important să fim uniți. Iar credința ne poate ajuta să fim mai aproape unii de ceilalți. La Cacica suntem invitați să ne unim în jurul preasfintei Fecioare. Cu inima la Mama noastră cerească, prăznuim și anul acesta solemnitatea Adormirii Maicii Domnului, 15 august 2018. Ca un ecou, vreau să aduc în atenție în special îndemnul papei Francisc adresat tinerilor.

Dragi tineri, în timp ce se apropie Ziua Mondială a Tineretului din Panama, vă invităm la o pregătire așa cum se cuvine pentru această întâlnire, participând la pelerinajul marian de la Cacica.

Tema aleasă de Sfântul Părinte pentru tineri anul acesta este: "Nu te teme, Marie, pentru că ai aflat har la Dumnezeu" (Lc 1,30), "cuvintele adresate de mesagerul lui Dumnezeu, arhanghelul Gabriel, Mariei, tânără simplă dintr-un mic sat din Galileea", cum amintește papa în mesaj. Tema propusă are menirea de a conferi itinerarului spiritual pentru următoarea Zi Mondială a Tineretului o conotație mariană. Itinerarul spiritual indicat de papa Francisc continuă reflecția ultimelor trei ediții ale Zilei Mondiale a Tineretului, care s-au axat pe tema fericirilor. Sfânta Fecioară Maria este numită fericită: "Toate popoarele mă vor numi fericită" (Lc 1,48). Atitudinea mamei lui Isus rămâne pentru fiecare tânăr o provocare și un model de imitat.

Tinerii reprezintă o preocupare vie pentru Sfântul Părinte, pentru Biserica lui Cristos, așa încât a încredințat Sinodului Episcopilor o dezbatere cu tema: "Tinerii, credința și discernământul vocațional". Să încredințăm această grijă părintească a Sfântului Părinte și a episcopilor uniți cu el Maicii Domnului de la Cacica! Dragi tineri, aveți oportunitatea anul acesta la Cacica, alături de mama noastră cerească Maria, să puneți în mâinile lui Dumnezeu preocupările voastre, viitorul vostru, viața voastră și, de ce nu, chiar destinul vostru.

Împreună cu Sfântul Părinte, cu PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, împreună cu frații preoți și comunitatea credincioșilor din Cacica, vă invităm cu bucurie să trăim momente înălțătoare sub mantia ocrotitoare a mamei noastre cerești, Maria.

*

În toiul verii, plină de culori și de tot felul de sunete pline viață, mai înainte ca natura să înceapă a se îmbrăca în haina toamnei, creștinii își amintesc de Fecioara Maria care, după ce și-a trăit existența sa pământească, încheie această peregrinare pe pământ "adormind" înainte de a fi fost ridicată în cer cu trupul și cu sufletul.

Această solemnitate mai este numită și "Paștele de vară" sau "Paștele Mariei", pentru că ne îndreaptă spre ceea ce va fi Paștele nostru, adică intrarea noastră în viața veșnică, cu sufletul și cu trupul. Ne amintește că și noi suntem în așteptarea acelei întâlniri pascale cu Domnul Cristos și cu învierea noastră!

A vorbi despre solemnitatea Adormirii Maicii Domnului, însemnă a ne "catapulta" într-un "discurs" teologic de mare însemnătate, capabil să ne descopere iubirea cea mare pe care Fiul Isus a avut-o față de Mama sa Maria, încât a condus-o în cer cu trupul și cu sufletul, nu printr-o înviere proprie (lucru care s-a întâmplat cu Cristos și care se va întâmpla și cu noi!), ci prin ceea ce noi numim "adormirea" Mariei.

În constituția apostolică "Munificentissimus Deus", papa Pius al XII-lea tratează această problemă și o explică în acest fel: "Maria printr-un privilegiu unic a învins păcatul prin zămislirea ei neprihănite; de aceea nu a fost supusă legii de a rămâne în stricăciunea mormântului, și nici nu a trebuit să aștepte răscumpărarea trupului la sfârșitul lumii".

Teologi, părinți ai Bisericii, sfinți din toate timpurile ne-au transmis reflecții și scrieri iluminate asupra acestui argument; e vorba despre gânduri care ne pot ajuta fără îndoială să o iubim mai mult pe aceia care, printr-un act sublim de iubire al Fiului, a fost condusă în paradis în toată "plinătatea" trupească și sufletească, fără să aștepte sfârșitul veacurilor.

Aceea care spunând "DA-ul" ei a devenit Maica Răscumpărătorului, continuă să fie mamă, mijlocitoare și mângâietoare, în plinătatea ființei sale, și acum când se află lângă tronul lui Dumnezeu Tatăl!

Cunoscând-o mai bine pe Maria, îl vom cunoaște mai bine pe Fiul ei Isus Cristos. Să cerem de la Isus și de la Maria să ne facă capabili și pe noi să iubim fără "limite", în totalitate, deja de aici de pe pământ, unde începe pelerinajul nostru spre veșnicie!

Vă așteptăm să celebrăm împreună această solemnitate cu credință și dorința sinceră de a urma îndemnurile Mamei noastre cerești: "Faceți tot ce vă va spune" (In 2,5).

Vă așteptăm cu drag!

* * *

Programul pelerinajului

  • Marți, 14 august 2018

    • 10.00 - Celebrare penitențială

    • 12.00 - Sfânta Liturghie solemnă de deschidere a pelerinajului

    • 12.00 - Pelerinajul tinerilor (se va porni de după calea ferată înainte de zona unde încep serpentinele din drumul spre Cacica)

    • 13.30 - Sosirea tinerilor la sanctuar

    • 16.00 - Calea sfintei cruci

    • 17.00 - Adorație euharistică

    • 18.00 - Sfânta Liturghie pentru tineri, seminariști și persoane consacrate

    • 22.00 - Priveghere mariană, urmată de procesiunea cu lumânări în jurul sanctuarului

  • Miercuri, 15 august 2018

    • 06.00 - Sfânta Liturghie de dimineață

    • 07.30 - Sfânta Liturghie greco-catolică

    • 08.30 - Sfânta Liturghie în limba maghiară

    • 09.15 - Sfânta Liturghie în limba polonă

    • 09.15 - Sfânta Liturghie in limba germană

    • 11.00 - Sfânta Liturghie solemnă pontificală a hramului, cu venerarea icoanei Maicii Domnului din Cacica, încheiată cu procesiunea în jurul bazilicii.

Pr. Anton Mărăndescu, OFMConv.

* * *

PS Petru Gherghel: Scrisoarea pastorală "Sfânta Fecioară Maria, mama Bisericii și mama noastră" (1  august)

Programarea pentru spovezile de la Cacica - 14-15 august 2018


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat