Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel: Scrisoare pastorală

Un nou popas în drumul spre Sinodul episcopilor dedicat tinerilor și spre întâlnirea lor mondială cu papa Francisc

"Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu!" (Lc 1,30)

Invitație

Dragi tineri și tinere,

Drumul deschis de marele papă sfântul Ioan Paul al II-lea, ce propune tinerilor din zilele noastre de a se întâlni, a veghea, a se ruga și a cânta, continuă. Acest drum corespunde dorinței sufletului lor și îi face să se caute, să se întâlnească și să trăiască împreună clipe de adevărată bucurie sufletească și seninătate, ca o necesitate ce decurge din aspirațiile lor la o viață ideală și din climatul bucuriei și al împărtășirii cu adevărata iubire, ce-și are ca izvor însăși iubirea infinită a lui Dumnezeu.

El a înzestrat sufletul omului în general, dar mai ales inima celor tineri cu dorința neastâmpărată după fericire și bucurie; căci numai el este cel ce umple de bucurie așteptările lor, după afirmația sfântului Augustin: "Ne-ai făcut pentru tine, Doamne, și neliniștită este inima noastră, până ce nu se va odihni în tine" (Confesiuni 1,1.1-2).

La un asemenea program îi invita sfântul papă Ioan Paul al II-lea pe tinerii timpului său: să caute, să se întâlnească și să-și astâmpere dorința sfântă de iubire și de fericire.

Pentru a răspunde acestor sentimente și aspirații ale tinerilor de azi, papa Francisc s-a hotărât să continue același program, întâlnindu-i pe tineri la Roma, Rio de Janeiro - Brazilia, la Cracovia - Polonia, și îndată vrea să o facă împreună cu toți tinerii lumii la Sinodul din octombrie dedicat lor, ca mai apoi să-i întâlnească pe continentul american, în Panama (23-27 ianuarie 2019).

Continuând sfânta tradiție, tinerii doresc să se întâlnească, să se încarce de bucurie și mult curaj, să caute drumul adevăratei fericiri, la nivel mondial, național și diecezan, încercând să dea răspuns la o sfântă căutare și așteptare despre care vorbește așa de frumos același papă îndrăgostit de toți, mai ales de tineri, în ultima exortație apostolică: Gaudete et exultate - "Bucurați-vă și tresăltați de bucurie", o căutare fără încetare a iubirii și a sfințeniei.

E o bucurie că tinerii din Dieceza de Iași, dând dovadă de o mare grijă pentru a trăi în acest climat de sfântă căutare, au ținut să participe la atâtea momente de înălțare sufletească, fie în dieceză, fie în țară, și sunt animați să o facă și la nivel mondial pentru a căuta bucuria sufletească prin care să privească senin și curajos la viitorul lor.

Suntem fericiți să constatăm că anul acesta, dând ascultare invitației Sfântului Părinte papa Francisc, precum și a noastră, zilele de sărbătoare și de întâlnire ale tinerilor au fost trăite cu viu interes atât în Duminica Floriilor (25 martie), cât și în ziua de 5 mai, Ziua Tineretului la nivel diecezan, celebrată așa de frumos la Săbăoani, mereu nutrind în suflet dorința fierbinte a tinerilor de a se pregăti să întâmpine atât marele eveniment al Sinodului episcopilor pentru tineri din luna octombrie, cât și întâlnirea de la Ziua Mondială a Tineretului din Panama (23-27 ianuarie 2019).

Sunt momente de har, care sunt așteptate cu bucurie și interes sfânt, pentru a învăța de la Fecioara Maria cum trebuie să se răspundă la chemarea primită din partea Domnului prin îngerul său: "Nu te teme, Marie, căci ai aflat har înaintea lui Dumnezeu!", folosind minunatele cuvinte: "Iată slujitoarea Domnului! Fie mie după cuvântul tău!"

Și voi, dragi tineri, aveți momente de întrebări, de dubii, aveți temeri în viață; de aceea, lecția Fecioarei din Nazaret vă încurajează să luați decizii asemenea ei și să fiți gata să spuneți cu mult curaj tineresc: "Fie mie după cuvântul tău!"

Dragi tineri ai Diecezei de Iași,

Luna august ne oferă și vă oferă o fericită ocazie de a redescoperi da-ul Mariei la marea sărbătoare a înălțării ei cu trupul și sufletul la cer (15 august), ca și la celebrarea momentului încoronării ei ca regină a cerului și a pământului (22 august).

O adevărată lecție de curaj și de lumină care ne vine de la Maria, fecioară și mamă, despre modul cum trebuie învinsă teama atunci când e vorba de alegerea drumului slujirii fericite la chemarea Domnului!

Sărbătoarea Mariei trebuie să fie și sărbătoarea voastră, învățând cum să dați un răspuns hotărât la chemarea pe drumul slujirii și al înălțării.

Maria, mama lui Isus și a noastră, ne așteptă la Cacica

Dragi tineri, în anul chemării voastre de a participa din plin la Sinodul episcopilor din octombrie, împreună cu episcopul nostru auxiliar, Aurel, și cu oaspetele de seamă, arhiepiscopul mitropolit de București, Ioan Robu, pelerin la sanctuarul Maicii Domnului, care își serbează jubileul de aur al slujirii preoțești la sanctuarul nostru, dar și cu asistentul spiritual al Acțiunii Catolice din România și cu toți îndrumătorii voștri locali, vă facem o reînnoită propunere și o chemare specială: să faceți din pelerinajul la Cacica un moment fericit de reînnoire a entuziasmului și bucuriei voastre ca tineri și să participați, cu un reînsuflețit spirit de credință în acest an, la pelerinajul vostru anual, după practicile și tradițiile noastre.

Apelul nostru se îndreaptă spre toți părinții parohi, vicari, profesori și asistenți, către toate persoanele consacrate, ca, pentru acest moment sărbătoresc, ei, maeștrii și păstorii voștri, să vă susțină în drumul vostru spre întâlnirea în spirit cu toți colegii voștri ce vor să întâmpine marele Sinod dedicat vouă, propus și stabilit de papa Francisc, prietenul vostru, al tuturor, care așteaptă ca toți să se poată bucura, de aproape ori de departe, de marea șansă de a putea da răspunsul lor curajos la chemarea Domnului asemenea Mariei, mama Bisericii și a noastră.

Așteptăm ca părinții vicari să-i ajute pe cât mai mulți tineri să se angajeze în a participa la pelerinajul pe jos din dealul de pe care se vede sanctuarul, acolo unde Maria, mama noastră, ne așteaptă pentru a participa la sărbătoarea de la Cacica din 14-15 august. Rugăm pe asistentul general, pr. Felix Roca, împreună cu colaboratorii săi, să ia legătura cu ceilalți asistenți și voluntari pentru a arăta, mai ales acum, în Anul Tinerilor, că inima lor caută fericirea și bucuria împreună cu frații și surorile lor sub frumoasa deviză: Toți uniți în jurul mamei noastre cerești la Cacica!

Programul tinerilor va continua în atmosfera sanctuarului după cum îl veți întâlni pe toate mijloacele media, pregătit sub coordonarea părintelui rector al sanctuarului, pr. Anton Mărăndescu, OFMConv.

Veniți la Cacica pentru a auzi și voi, fiecare în parte, glasul îngerului Gabriel: "Nu te teme, Marie!" Nu vă temeți, tineri, căci ați aflat har de la Domnul!"

Cu bucuria și îmbrățișarea noastră:

Petru Gherghel,
episcop de Iași

Iași, 1 august 2018

* * *

Alte scrisori pastorale ale PS Petru Gherghel sunt publicate în secțiunea: "Bibliotecă" la pagina Documente episcopale.


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat