Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel: Scrisoare pastorală

Sfânta Fecioară Maria, mama Bisericii și mama noastră

Iat-o pe mama ta! (In 19,27)

La 11 februarie anul acesta, ziua comemorării Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes, din dispoziția și dorința papei Francisc, Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor a emis un decret care ne-a umplut inima de bucurie. Este vorba despre decretul cu privire la introducerea celebrării zilei Sfintei Fecioare Maria, Maica Bisericii, în Calendarul roman general, în a doua zi de Rusalii. O mare bucurie și o zi așteptată de toți iubitorii mamei noastre cerești! O nouă ocazie sfântă de a ne apropia de mama noastră cerească, ce s-a bucurat să devină mama Fiului său preaiubit, Isus, Mântuitorul omului!

Ea ne-a fost dăruită nouă de însuși Isus, când era pe cruce, prin cuvintele adresate apostolului Ioan: "Iat-o pe mama ta!" (In 19,27). Este momentul unuia dintre cele mai mari daruri pentru noi, cei care credem în Isus, cel coborât din cer "pentru noi și pentru a noastră mântuire".

În viața marelui papă, sfântul Ioan Paul al II-lea, găsim un moment impresionant. La vârsta de 9 ani, copilul Lolek și-a pierdut mama pe care o iubea foarte mult. Era firesc să fie trist și nemângâiat. Cu ocazia Primei Sfinte Împărtășanii, tatăl său Karol, dorind să-i aducă un semn de prețuire și de încurajare, i-a oferit o icoană cu imaginea Maicii Domnului din bazilica de la Kalwaria Zebrzydowska, spunându-i: "Lolek, de acum înainte aceasta este și trebuie să rămână mama ta: preasfânta Fecioară Maria!" Acest dar nu l-a uitat niciodată. Imaginea Maicii Domnului îi vorbea fără încetare de icoana și chipul mamei. Se petrecea în viața lui scena când Isus de pe cruce îi spune lui Ioan: "Iat-o pe mama ta! Și, din ceasul acela, ucenicul a luat-o acasă la el" (In 19,27).

Istoria mântuirii continuă, se repetă, și rămânem impresionați de lucrarea lui Dumnezeu. În viața copilului și, mai apoi, a adolescentului Karol, imaginea mamei a rămas mereu vie prin chipul luminos al Maicii Sfinte, de care nu s-a mai îndepărtat, ajungând să i se dăruiască cu totul, să-și facă din idealul vieții sale o iubire adevărată față de Maria și să-i încredințeze ei nu numai persoana proprie, ci și a întregii Biserici. Deviza pe care a luat-o - Totus tuus - a confirmat marea sa încredere în mama cerească, ce ține locul oricărei mame de pe pământ.

Cu această zestre moștenită din familia sa, cu un tată plin de curaj și cu o mamă (Emilia) - imagine vie a mamei cerești, copilul, adolescentul și tânărul Karol a intrat în școală, în lume și, mai apoi, în Biserică având sufletul plin de entuziasm tineresc și creștinesc, prin care a biruit în viață, transmițând celor din jurul său și întregii Biserici o profundă convingere sufletească și un proiect pe care Dumnezeu i l-a încredințat ca păstor al Bisericii din zilele noastre.

Moștenirea primită de la marele papă al Conciliului Vatican II, fericitul Paul al VI-lea, cu privire la rolul Maicii Domnului în viața Bisericii a fost îmbrățișată cu un sfânt entuziasm și a fost dusă mai departe în scrierile pontificale ale marelui îndrăgostit al cultului Mariei, sfântul papă Ioan Paul al II-lea, culminând cu enciclica Redemptoris Mater (5 iulie 2008) - carta oficială a Bisericii cu privire la rolul Mariei în istoria mântuirii. Acesta a fost ulterior ilustrat și în scrisoarea apostolică Mulieris dignitatem, în care se vorbește despre Maria ca icoana perfectă a fiecărei femei și mame, ce înnobilează geniul feminin.

Papa Ioan Paul al II-lea, care din copilărie a ales-o pe Fecioara Maria ca mamă protectoare în locul mamei sale pământești, a rămas fidel cuvântului și propunerii tatălui său din ziua Primei Împărtășanii într-atât, încât a hotărât să-și introducă pe stema pontificală numele Mariei prin litera M sub brațul crucii, iar dedesubt a așezat memorabilele cuvinte Totus tuus (Sunt cu totul al tău), expresie a încrederii totale în ocrotirea și mijlocirea mamei sale cerești.

Este impresionant cu câtă fidelitate a cinstit-o, a prețuit-o și a invocat-o pe noua sa mamă, pe sfânta Fecioară Maria, pe tot parcursul vieții sale de tânăr, seminarist, preot și episcop, dar mai ales de papă și păstor suprem al întregii Bisericii. Mai mult decât oricare alt fiu al poporului polonez, el și-a pus toată încrederea în această mamă și a arătat că este legat structural de ea prin toate sanctuarele unde a întâlnit-o, mai ales la Czestochowa. O fidelitate mai rar întâlnită și o credință ce nu pot fi uitate de nimeni! Un exemplu de iubire care a început într-o familie și o casă de pe acest pământ, și care continuă să transmită lumii întregi o chemare: aceea de a nu uita cuvintele: "Iată mama ta!", rostite de Isus și, într-o formă asemănătoare, de un tată iubitor către fiul său Lolek, pe un alt munte simbolic: Kalwaria din Polonia.

Dragi fii și fiice din zilele noastre, dragi copii, dragi adolescenți și tineri, în această lună august, și mai ales în acest an 2018, dedicat vouă, celor tineri, care cunoașteți inima mamelor voastre, să nu uitați că toți împreună avem o mamă comună, o mamă iubitoare ce ne iubește cum l-a iubit pe Fiul său, Mântuitorul lumii, cum l-a iubit pe Ioan, apostolul cel tânăr și curat de sub cruce, și cum l-a iubit și ocrotit pe Lolek, fiul Poloniei, care a ajuns marele sfânt papă Ioan Paul al II-lea.

Dragi tineri, și vouă vă spune Isus din înălțimea altarului iubirii sale, de pe cruce: "Iată mama ta!" Ce ecou au aceste cuvinte în sufletul vostru? Ce aplicație ar putea avea în iureșul atâtor experiențe care se abat asupra tinereții voastre? Contextul în care Isus le rostește este unul de suferință extremă pentru el, dar și pentru ucenicul care asistă la moartea Domnului vieții lui. Oare nu se repetă și astăzi aceleași clipe de părăsire, clipe în care am vrea atât de mult să ne fie dată o mamă consolatoare, empatică la durerea pe care o simțim?

Când e pustiu în sufletul vostru tânăr, când sunteți abandonați de prietenii de altădată, când unele probleme vă fac incapabili să mai iubiți sau să vă ambiționați pentru un nou plan de viață, când vă confruntați cu o dependență, Isus ar vrea să vă repete personal aceste cuvinte: "Fiule, fiică, iat-o pe mama ta! Ți-o dăruiesc pe mama mea! Ea e expertă în problemele vieții. Ea nu oferă doar consiliere, ci și asistență gratuită! Ea nu indică doar soluția la probleme, ci te însoțește în rezolvarea lor!"

Maria este Maica Bisericii! Nu a Bisericii înțeleasă doar ca instituție universală, ci ca o familie alcătuită din multe persoane unite de același Cristos, prin sacramente și evanghelie. Aceasta îi permite oricui să spună: "Maica Bisericii este și maica mea, pentru că eu sunt parte a Bisericii". Maria, cu iubirea și imaginea ei plină de farmec ceresc, rămâne mereu gata să ia sub mantia sa ocrotitoare pe toți, adunându-i în aceeași familie a Bisericii Fiului ei. Acest lucru l-a intenționat Isus când ne-a încredințat grijii ei materne.

Bucurați-vă și iubiți-o pe Maria ca pe cea mai bună mamă! "Fiule, iat-o pe mama ta!" Și, din ceasul acela, ucenicul a luat-o acasă la el". Așa să fie!...

Iași, 1 august 2018

Al vostru, ep. Petru Gherghel

* * *

Alte scrisori pastorale ale PS Petru Gherghel sunt publicate în secțiunea: "Bibliotecă" la pagina Documente episcopale.


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat