Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

La Roma 60.000 de ministranți pentru a-l întâlni pe papa în numele păcii

De Iacopo Scaramuzzi

Peste 60.000 de ministranți care provin din Germania și din alte 18 țări, băieți și fete de la 13 la 23 de ani, sunt la Roma pentru o săptămână de pelerinaj internațional în numele păcii și sunt primiți în seara de marți, 31 iulie 2018, de papa Francisc în Piața "Sfântul Petru".

"Programul și rugăciunile pelerinajului reflectă caracterul internațional al evenimentului", a explicat în cursul unei conferințe de presă organizate în zona Vatican episcopul sârb Ladislav Nemet care prezidează Coetus Internationalis Ministrantium (CIM) care promovează pelerinajul: "Avem limbi diferite, cântece, dansuri și rugăciuni din diferite națiuni, dar avem un singur moto". Motoul, "Caută pacea și urmeaz-o" (Ps 34), "este potrivit pentru un timp în care atâtea persoane doresc pacea, dar în același timp tot așa de multe amenințări la adresa păcii par să apară la orizont", explică organizatorii.

"Sunt sigur - a spus, la rândul său, episcopul german Stefan Oster din Passau, președinte al comitetului episcopal german pentru tineri - că acest caracter internațional al pelerinajului va fi un semn important pentru înțelegerea dintre tinerii creștini din toate părțile lumii. Și sper că mulți dintre ei vor fi ca plămadă pentru pace și înțelegere și împotriva diviziunii și a xenofobiei în țările lor și în locurile în care trăiesc".

Moment culminant al pelerinajului marți, 31 iulie, la ora 18.00, va fi audiența în Piața "Sfântul Petru" cu papa Francisc, care în mod previzibil se va întreține cu ei printr-un schimb de întrebări și răspunsuri, înainte de celebrarea vesperelor. În afară de episcopii Nemet și Oster va fi prezent și episcopul iezuit Jean-Claude Hollerich din Luxemburg, președinte al Comisiei Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE). Transmisiunea directă a evenimentului, precedat de cântece și rugăciuni, va începe la 16.30 la Vatican Media și, în Italia, la Tv2000. Pentru a-l urmări pe papa în diferitele limbi, precum și pentru a se orienta în diferitele întâlniri din cursul săptămânii și a împărtăși impresiile experienței, tinerii vor putea descărca o App pe smartphone-urile lor.

În total sunt 19 țări din care provin tinerii: Antigua și Barbuda, Belgia, Germania, Franța, Marea Britanie, Croația, Luxemburg, Austria, Portugalia, România, Rusia, Elveția, Serbia, Slovacia, Republica Cehă, Ucraina, Ungaria și Statele Unite. Totuși, Germania este țara protagonistă a evenimentului, cu cei 50.000 de ministranți ai săi. Fără contribuția germană, a mai explicat monseniorul Nemet, națiunile participante ar fi fost 15, pentru că în trei țări dificultățile economice nu permiteau diecezelor să organizeze călătoria. Din Italia este un singur grup parohial din Gennazzano ("Din păcate Conferința Episcopilor din Italia nu are un oficiu dedicat ministranților", e explicat prelatul sârb), în timp ce pentru prima dată participă la un pelerinaj de ministranți un grup care provine din Statele Unite și compus din vietnamezi.

Pelerinajul celor 60.000 de ministranți începe astăzi, 30 iulie, și durează până la 30 august. Așa cum a explicat Alexander Bothe de la CIM, va fi spațiu pentru momente de rugăciune, celebrări, întâlniri spirituale (diferite biserici din Roma vor avea porțile deschise) dar și întâlniri de destindere: de la o excursie la mare la băuturi răcoritoare sau înghețată pentru a contrasta căldura din aceste zile romane, la un eveniment de street art numit "Spray and Pray" la un soi de joc de societate supranumit "blind date" care va consta în adunarea în trei piețe diferite din Roma, la 1 august, a ministranților aleși la întâmplare.

"Societatea care se secularizează pare uneori mai puternică decât Biserica, există forțe contrare Bisericii, dar speranța noastră este că acela care a fost ministrant când era tânăr atunci când devine adulte să-și amintească de această experiență și să aibă față de Biserică o atitudine mai pozitivă de cum vedem astăzi în Germania", a spus Monseniorul Oster. "Pelerinajul este modul cel mai bun pentru această experiență de credință și pentru a pune bazele pentru viitor". Prezent la conferința de presă de astăzi după-amiază un ministrant german de 18 ani, Jonas Ferstl, care a explicat astfel importanța de a sluji la altar: "Este vorba despre o disponibilitate de a sluji și de a ajuta care n-ar trebui să fie valabilă numai la liturghie, ci și în familie și la școală".

Inițiativa lui Coetus Internationalis Ministrantium, a amintit vicepreședintele Klara Csiszar, se naște în plin Conciliu al II-lea din Vatican când, în timpul Războiului Rece, s-a încercat să se dea "un semn de pace între țările din Europa" divizată pe atunci în două blocuri. Ioan al XXIII-lea i-a primit pe ministranți în 1962. Cu prăbușirea Zidului din Berlin natura pelerinajului s-a schimbat, s-a internaționalizat și a crescut numărul de participanți. La ultimul pelerinaj, în 2015, au participat tineri din 23 de națiuni diferite. O inițiativă care "astăzi, după ce granițele și în Europa se închid lent dar stabil - a spus monseniorul Nemet - reprezintă o afirmare curajoasă și consecința credinței că noi, creștinii, și noi, catolicii, putem să stăm împreună și să dăm o mărturie a vieții noastre comunitare în Biserică și în lumea întreagă".

(După Vatican Insider, 30 iulie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat