Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Fără "da-ul" nostru lumea s-ar bloca...

Sâmbătă, 28 iulie 2018, în aula "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", din cadrul Parohiei "Sfântul Nicolae" din Bacău, s-a desfășurat cursul pentru logodnici pentru Decanatul de Bacău. Au fost prezenți tineri logodnici din parohiile din împrejurimi, dar și din altele mai îndepărtate.

Sâmbătă dimineața, la ora 9.00, conform programului, pr. Felician Tiba, coordonatorul pastorației familiei din Dieceza de Iași a dat startul cursului pentru logodnici, având în sală nouăsprezece pereche de tineri.

Entuziasmul și tinerețea și-au spus cuvântul pentru că acești tineri veneau și de dincolo de Suceava, și din zona Roman, dar și de la Onești sau de la doi pași de Bacău. Un singur țel îi unea pe toți și anume dorința ca într-o zi, în fața altarului, să împărtășească viața de familie.

Bineînțeles că fiecare a purtat cu sine un anume bagaj de cunoștințe cu privire la căsătorie și viața de familie, cele spuse având rolul de a-l îmbogăți și mai mult sau în cazul unora de a-l schimba total. "Nu vă căsătoriți pentru a vă folosi reciproc, spunea părintele Felician, poți folosit doar lucruri, nu și persoane. Prin căsătorie cei doi nu-și iau proprietate, ci se primesc unul pe altul în dar, ca dar, ca unicul dar venit din partea lui Dumnezeu. Căsătoria, așa cum spun unii nu este închisoarea iubirii, ci este locul libertății, este spațiul unde libertatea și iubirea se îmbină pentru a forma armonia cuplului".

În sine și mesajul doamnei Eugenia Dămătăr, care a urmat părintelui Felician, a fost pe aceeași linie, de a încuraja, de a provoca, de a ne ajuta să creștem și mai mult în adeziunea noastră reciprocă, în "da-ul" pe care urmează să ni-l spunem. "Nu există familia perfectă, spunea doamna Eugenia, ci doar dorința de a o perfecta, după cum nu există nici soțul sau soția perfectă, ci doar dorința de a-l îmbrățișa pe celălalt așa cum este, de a-l completa și de a-l ajuta să meargă pe drumul către Dumnezeu".

Maricica Mihăluțe, specialist în metode naturale de concepere, ne-a condus pașii prin lumea frumoasă, dar plină de responsabilitate a actului conjugal, ne-a făcut să înțelegem metoda Bilings, ne-a sfătuit să o învățăm și să o aplicăm în viața noastră conjugală, completând că aceasta este voința lui Dumnezeu, subliniată prin documentele Magisteriului, mai ales prin enciclica Humanae vitae, a fericitului papă Paul al VI-lea.

În ansamblu a fost un curs plin de curiozități, dinamic, interesant și cred bine venit pentru toți participanții, un curs pe care îl recomandăm și altor candidați la sacramentul căsătoriei, pentru că fără "da-ul" nostru am convingerea că lumea s-ar bloca... Iar nouă și colegilor care au participat, le dorim o cât mai profundă trăire a tot ceea ce ne-a fost dat să auzim.

Monica și Vlad

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 iulie: Bacău: Fără "da-ul" nostru lumea s-ar bloca... Curs pentru logodnici pentru Decanatul de Bacău


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat