Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Arini: "Împreună e mai frumos!"

Jocuri, bansuri, bucurie, copii, implicare, animatori dedicați, multă voie bună, dar și o temă cu totul și cu totul specială au făcut din săptămână care a trecut, una cu adevărat specială pentru toți copiii satului Arini.

Ca în fiecare an, tradiția a continuat pentru cei mici, în satul nostru de suflet și ne-a bucurat cu poate unul dintre cele mai frumoase campusuri de până acum, care a durat din 16 iulie până pe 20 iulie 2018. Tema abordată în acest an a subliniat o problemă destul de importantă, și anume: bullying (discriminare) vs acceptare.

Începând cu ziua de luni, în care copiii au fost împărțiți pe echipe, aceștia au avut deosebita plăcere să îi cunoască pe noii animatori, printre care, timizi, dar cu zâmbetul pe buze, s-a remarcat un grup de 9 adolescenți și tineri italieni, conduși de două profesoare, care au dorit să aibă o experiență alături de copii. Acești tineri au venit tocmai din Milano, însoțiți de părintele Gustavo Lissa, pentru a lua parte la campus și pentru a-și oferi ajutorul, dar mai ales pentru a aduce zâmbetul pe buzele copiilor cu buna lor dispoziție.

În prima zi, copiii au fost supuși unui test de imaginație în care au trebuit să își aleagă un nume, un slogan pentru echipa lor și să își deseneze pancartele, conform poveștii abordate în acest an, în cadrul unei scenete, făcută în fiecare zi (povestea unor oițe), pe care mai apoi să îl prezinte în fața tuturor, pentru a se delibera care dintre ele este mai reușită. Această decizie, ca și toate celelalte, a fost luată de către cei doi arbitrii desemnați la începutul campusului, arbitrii, a căror datorie era să adune punctele, să scadă sau să adauge în funcție de caz, dar și să urmărească comportamentul copiilor în timpul jocurilor. Tot în prima zi, micuții au avut plăcerea să cunoască actorii din sceneta care urma să se desfășoare în fiecare zi și să afle despre ce este vorba. Personajele principale, Luca și Robert, doi frați, au încercat printr-o poveste cu niște oițe să își depășească propriile probleme de integrare. În poveste era vorba despre o clasă de oițe, în care într-o zi și-a făcut apariția o "oiță neagră", căreia i-a fost dificil să se integreze din cauza celorlalte care o denigrau. În cadrul atelierelor, copiii au discutat despre cele înțelese din poveste, urmând ca la Sfânta Liturghie să prezinte concluziile, după care s-au bucurat de câteva jocuri, la care au trebuit să lucreze în echipă pentru a câștiga cât mai multe ovine.

În fiecare dimineață, conform programului, de la 9 la 11:30, copiii erau întâmpinați de animatori cu bansuri, pentru a se înviora, după care aveau parte de jocuri, la care fiecare dintre ei trebuia să participe, pentru a-și ajuta echipa ca să câștige. Mingi, fasole, tuburi, paie, paste, farfurii și orez au fost câteva dintre obiectele care au ajutat la conceperea unor jocuri minunate de echipă. După masă, de la ora 15 până la 18:30 - începerea Sfântului Rozariu - copiii erau așteptați de animatori cu bansuri (ca de dimineață), după care se intona imnul și urma sceneta, la care acestora nu li se permitea absența și pe care o urmăreau cu foarte multă atenție, deoarece la ateliere primeau întrebări din cele povestite fiind invitați să-și împărtășească experiențele similare conform acestei teme. După această activitate cei mici rămâneau la căminul cultural, iar ceilalți, însoțiți de coordonatori plecau către școală pentru a-și desfășura activitățile.

La sfârșitul fiecărei zile de campus, împreună cu musafirii italieni, animatorii făceau o retrospectivă asupra zilei respective pentru îmbunătățirea activităților din următoarea zi.

După activitățile desfășurate la școală și la căminul cultural copiii erau așteptați la Sfânta Liturghie, apogeul întâlnirii dintre oameni și Dumnezeu. Anul acesta am avut deosebita plăcere de a-l mai avea pentru o ultimă dată ca și animator special pe părintele nou sfințit, Laurențiu Turbuc.

Momentul cel mai așteptat și cu o intensitate deosebită pentru părinți, bunici, dar și pentru ceilalți credincioși a fost momentul festiv de la sfârșitul campusului, când rezultatele acumulate în acest interval de timp de fiecare grupă au fost sintetizate prin reprezentarea unui moment cultural artistic.

La sfârșitul acestor zile de campus, cu surâsuri firave, dar și cu lacrimi de bucurie, legând totodată noi prietenii, am ajuns cu toții la concluzia că într-adevăr "Împreună e mai frumos!"

Alexandra Balint și Emanuel-Anton Turbuc

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16-20 iulie: Arini: "Împreună e mai frumos!"


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat