Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Străbătând Polonia în pelerinaj

Un grup de 24 de surori din cadrul Institutului "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" au participat la un pelerinaj în Polonia, pe urmele Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea și la marile sanctuarele dedicate Fecioarei Maria, între 9 și 17 iulie 2018, fiind însoțite de PS Petru Gherghel, patru preoți, printre care și pr. Iosif Dorcu, coordonatorul pelerinajului, și 13 credincioși laici.

Redăm câteva impresii ale unora dintre participanți.

  • "Vă împărtășesc o frumoasă experiență trăită la Wadowice, în Polonia, cu ocazia acestui pelerinaj.
    În muzeul dedicat sfântului papă Ioan Paul al II-lea, deschis tocmai în casa din Wadowice, în care el s-a născut și a copilărit, prezentatoarea a ținut să ne atragă atenția asupra unei fotografii cu micuțul Lolek, cum obișnuiau să-i spună în familie, în care el apărea cu fața tristă, vizibil îngândurat. Această fotografie fusese făcută imediat după moartea mamei, când avea doar 9 ani, și când copilul Carol urma să primească prima sfântă Împărtășanie. Durerea de a nu o mai vedea pe mama sa, Emilia, pe care iubea foarte mult, îl marcase profund. Se vedea cum suferă.
    Cu ocazia primei sfinte Împărtășanii, tatăl, care vedea că lui Lolek îi lipsea mama, s-a decis să-i facă un cadou, o icoană a Maicii Domnului din sanctuarul Kalvaria, unde obișnuiau ei să meargă foarte des, spunându-i câteva cuvinte memorabile, pe care copilul, mai târziu adolescentul și mai apoi tânărul Carol, nu le-a mai uitat toată viața: «Lolek, tu nu trebuie să fii trist că nu o mai ai pe scumpa noastră mamă, Emilia, pe acest pământ, iată, îți ofer o altă mamă, cu această icoană a ei, sfânta Fecioară și mamă Maria, ea să-ți fie de acum încolo mama ta cea mai bună care te iubește mai mult decât orice mamă. Pe ea s-o iubești și să n-o uiți toată viața. Aceasta trebuie să fie mama ta adevărată, care trebuie să te bucure neîncetat și să te ocrotească mereu». Lolek a primit cu bucurie această icoană în dar, icoană pe care n-a uitat-o niciodată.
    Din acel moment și până la moarte, copilul Lolek, mai târziu «Carol cel Mare», ajuns papă, n-a mai putut să o uite niciodată, considerând-o cu adevărat noua sa mamă oferită de tatăl său și descoperind-o în toate celelalte icoane pe care le întâlnea oriunde mergea, mai ales când se întorcea la Kalvaria și, desigur, în sanctuarul din Czêstochowa.
    Acest fapt ne face să ne gândim la scena de pe Calvarul Palestinei, când însuși Isus, Fiul lui Dumnezeu, i-o oferea ucenicului Ioan, pe care Isus îl iubea foarte mult, pe cea mai scumpă și iubitoare mamă, Fecioara Maria, după cum ne relatează Evanghelia după sfântul Ioan: «Lângă crucea lui Isus stăteau mama lui Isus și sora mamei lui, Maria a lui Cleopa, și Maria Magdalena. Așadar, văzând Isus că stăteau acolo mama lui și discipolul pe care îl iubea, i-a spus mamei: Femeie, iată-l pe fiul tău! Apoi, i-a spus discipolului: Iat-o pe mama ta! Și, din ceasul acela, discipolul a luat-o acasă la el» (In 19,25-27).
    Ce frumos testament și ce frumos cadou primea atunci tânărul Ioan! Ce frumos că Dumnezeu ne oferă tuturor, pe lângă mama noastră de pe pământ, și o mamă cerească, o mamă care ne însoțește mereu, așa cum l-a îmbucurat și l-a însoțit toată viața pe apostolul Ioan, ca și pe copilul Lolek, mai târziu marele papă, sfântul Ioan Paul al II-lea.
    Bucurați-vă, dragi copii și tineri, că voi toți mai aveți o mamă iubitoare, pe sfânta Fecioară Maria, care nu vă uită niciodată și care vă însoțește și vă ocrotește neîncetat!
    «Iat-o pe mama voastră, sfânta Maria!»"

    (Ep. Petru Gherghel)

  • "Mi-am dorit mult să ajung să merg pe urmele sfântului Ioan Paul al II-lea. Într-adevăr, te copleșesc toate emoțiile. Am avut bucuria de a cânta la orgă la Czestochowa, în fața Icoanei Maicii Domnului, în timpul sfintei Liturghii celebrate de episcopul Petru Gherghel. Au concelebrat patru preoți, în fața noastră, a surorilor, dar și a laicilor cu care am făcut acest pelerinaj. În momentul când am primit permisiunea de a cânta la orga din bazilică, acolo unde este icoana, m-au cuprins toate emoțiile, încât tremuram. Până să ajung la orgă, încercam să mă liniștesc, dar nu reușeam. A venit alături de mine și sora Monica și m-a încurajat. Am rugat-o pe Maica Domnului și pe sfântul Ioan Paul al II-lea să mă ajute să îmi stăpânesc emoțiile. Nu mi s-a mai întâmplat așa ceva de când cânt la orgă. Cu adevărat, în momentul când am început să cânt, am simțit brațele Maicii Domnului și m-am liniștit.
    M-a emoționat mult și momentul de după sfânta Liturghie, când am văzut că întregul grup era emoționat de trăirile care au fost în timpul Liturghiei. Simțeai pur și simplu cum Maica Domnului te cuprinde cu brațele sale.
    Alte emoții au fost la Wadowice la casa unde s-a născut și a crescut sfântul Ioan Paul al-II-lea, la biserica Kalvaria, unde este icoana care a fost dăruită copilului Lolek de către tatăl său după moartea mamei sale, și a fost îndemnat de el să se lase în mâinile Maicii Domnului, pentru ca ea să-i fie mamă din acel moment.
    Emoțiile au continuat la sanctuarul Divinei Îndurări și al Sfintei Faustina Kowalska, unde am avut bucuria, ca la ora 3.00 după-amiază să ne rugăm Coronița Divinei Îndurări împreună cu ceilalți pelerini prezenți în biserică, iar la ora 18.00 am participat la sfânta Liturghie celebrată de Preasfințitul Petru Gherghel în aceeași biserică.
    A fost un pelerinaj de excepție, care a cuprins culmea emoțiilor.
    Am simțit într-adevăr că merg pe urmele sfântului Ioan Paul al II-lea.
    Mulțumesc organizatorilor și tuturor celor care au făcut ca acest pelerinaj să fie cât mai frumos.
    Din toată inima vă îndemn să mergeți pe urmele sfântului Ioan Paul al II-lea, care sigur vă va copleși cu multe binecuvântări și emoții, emoții pe care cu siguranța nu le-ați simțit în viața dumneavoastră".

    (Sr. Maria Lucaci)

  • "Am plecat în acest pelerinaj cu dorința de a cunoaște mai de aproape țara în care s-a născut și a crescut sfântul Ioan Paul al II-lea. În Polonia am descoperit sanctuare frumoase închinate Maicii Domnului. Punctul culminant al pelerinajului nostru a fost sanctuarul de la Czestochowa unde ne-am rugat împreună cu pelerini din toată lumea. În toate bazilicile și bisericile vizitate din Polonia am întâlnit memoria vie a sfântului Ioan Paul al II-lea care ne-a însoțit cu prezența sa spirituală. Bunul Dumnezeu să binecuvânteze pe toți cei care au făcut posibil acest pelerinaj!".

    (Sr. Veronica Dogaru)

  • "Cu deosebită bucurie, exprim adânca mulțumire sufletească pe care am trăit-o pe durata pelerinajului organizat în Polonia, în compania unui grup de persoane consacrate și laici, toți iubitori ai Maicii Domnului și ai sfinților care au marcat Biserica poloneză și Biserica universală. Ceea ce a unit grupul a fost rugăciunea comună, spiritul umorului, grija atentă față de celălalt, fapt care a dus la crearea unui ambient familial. În acest context, vizitarea sanctuarelor mariane, în special al celui de la Czestochowa, unde am așezat la altarul Maicii Domnului toate intențiile noastre de rugăciune și pe toți cei care i-am purtat în inimă și în gând, a adus sufletelor noastre un plus de bucurie și speranță. De asemenea, faptul că am avut posibilitatea de a merge pe urmele atâtor sfinți și de a cunoaște mai bine anumite aspecte ale vieții lor a avut rolul de a ne întări convingerea că sfințenia este posibilă și în zilele noastre. Sanctuarul Divinei îndurări ne-a înălțat cu mintea și inima spre infinita bunătate și îndurare a lui Dumnezeu, care nu obosește niciodată să aștepte, să ierte și să ne redea demnitatea de fii".

    (Maria Minuț)

  • "Un pelerinaj reușit, în care am avut șansa de a ne inspira din viața atâtor sfinți, pe urma cărora am pășit cu emoție, entuziasm și speranță. Mulțumim sorei superioare, Regina Horvat, pentru frumoasa inițiativă de a fi împreună, de a promova comuniunea și de a purta în rugăciune pe toate surorile congregației noastre, în acest pelerinaj! Mulțumim episcopului Petru Gherghel că ne-a onorat cu prezența Preasfinției Sale, în ciuda programului încărcat, și că a dat un farmec deosebit pelerinajului nostru! Mulțumim ghidului, pr. Iosif Dorcu, care, cu multă grijă, ne-a călăuzit pașii și ne-a ajutat să gustăm din plin toată încărcătura spirituală, culturală și istorică a fiecărui sanctuar și obiectiv vizitat! Și, nu în ultimul rând, mulțumim lui Dumnezeu, care ne-a ajutat să trăim acest timp împreună: preoți, persoane consacrate și laici, și care ne-a umplut inimile de bucurie, binecuvântare, rugăciune și de frumos!"

    (Sr. Ana Celmare)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9-17 iulie: Străbătând Polonia în pelerinaj

* * *

PS Petru Gherghel, pelerin pe urmele sfântului Ioan Paul al II-lea


 

lecturi: 42.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat