Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (15 iulie 2018)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de astăzi (cf. Mc 6,7-13) relatează momentul în care Isus îi trimite pe cei doisprezece în misiune. După ce i-a chemat pe nume pe fiecare, "pentru ca să fie cu el" (Mc 3,14) ascultând cuvintele sale și observând gesturile sale de vindecare, acum îi convoacă din nou pentru "a-i trimite doi câte doi" (6,7) în satele în care El urma să meargă. Este un soi de "stagiu" a ceea ce vor fi chemați să facă după învierea Domnului cu puterea Duhului Sfânt.

Textul evanghelic se oprește asupra stilului misionarului, pe care îl putem rezuma în două puncte: misiunea are un centru; misiunea are un chip.

Discipolul misionar are înainte de toate un centru al său de referință, care este persoana lui Isus. Relatarea indică asta folosind o serie de verbe care îl au pe El ca subiect - "i-a chemat", "a început să-i trimită", "le-a dat putere", "le-a poruncit", "le-a spus" (v. 7.8.10) -, așa încât plecarea și activitatea celor doisprezece apare ca iradierea dintr-un centru, repropunerea prezenței și acțiunii lui Isus în acțiunea lor misionară. Asta arată cum apostolii nu au nimic propriu de vestit, nici capacități proprii de demonstrat, ci vorbesc și acționează ca "trimiși", ca mesageri ai lui Isus.

Acest episod evanghelic ne interesează și pe noi, și nu numai preoții, ci toți cei botezați, chemați să mărturisim Evanghelia lui Cristos, în diferitele domenii ale vieții. Și această misiune este autentică și pentru noi nu numai pornind de la centrul său imutabil care este Isus. Nu este o inițiativă a fiecărui credincios, nici a grupurilor și nici a marilor asociații, ci este misiunea Bisericii unită inseparabil cu Domnul său. Niciun creștin nu vestește Evanghelia "din proprie inițiativă", ci numai trimis de Biserică ce a primit mandatul de la Cristos însuși. Tocmai Botezul ne face misionari, un botezat care nu simte nevoia de a vesti Evanghelia, de a-l vesti pe Isus, nu este un bun creștin.

A doua caracteristică a stilului misionarului este, ca să spunem așa, un chip, care constă în sărăcia mijloacelor. Echipamentul său răspunde la un criteriu de sobrietate. De fapt, cei doisprezece au porunca: "să nu ia nimic pentru drum, decât un toiag: nici pâine, nici desagă, nici bani la cingătoare" (v. 8). Învățătorul îi vrea liberi și ușori, fără sprijine și fără favoruri, siguri numai de iubirea Lui care îi trimite, întăriți numai de Cuvântul său pe care merg să-l vestească. Toiagul și sandalele sunt dotarea pelerinilor, pentru că așa sunt mesagerii împărăției lui Dumnezeu, nu manager atotputernici, nu funcționari inamovibili, nu dive în tournée. Să ne gândim, de exemplu, la această dieceză al cărei episcop sunt eu. Să ne gândim la câțiva sfinți din această dieceză de Roma: sfântul Filip Neri, sfântul Benedict Iosif Labre, sfântul Alexiu, sfânta Ludovica Albertini, sfânta Francisca Romana, sfântul Gaspar Del Bufalo și atâția alții. Nu erau funcționari sau antreprenori, ci umili lucrători ai Împărăției. Aveau acest chip. Și acestui "chip" îi aparține și modul în care este primit mesajul: de fapt, se poate întâmpla să nu fie primiți sau ascultați (cf. v. 11). Și asta este sărăcie: experiența eșecului. Activitatea lui Isus, care a fost refuzat și răstignit, prefigurează destinul mesagerului său. Și numai dacă suntem uniți cu El, mort și înviat, reușim să găsim curajul evanghelizării.

Fecioara Maria, prima discipolă și misionară a Cuvântului lui Dumnezeu, să ne ajute să ducem în lume mesajul Evangheliei într-o exultanță umilă și strălucitoare, dincolo de orice refuz, neînțelegere sau suferință.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Vă salut din inimă pe voi toți, romani și pelerini din Italia și din diferite părți ale lumii: familiile, grupurile parohiale, asociațiile.

Îndeosebi, salut Surorile Preaprețiosului Sânge din Monza, novicele Fiicelor Mariei Ajutătoare care provin din diferite țări și tinerii polonezi din dieceza de Pelpin (Polonia), care participă la un curs de exerciții spirituale la Assisi.

Urez tuturor o duminică frumoasă și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat