Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Congresele euharistice chineze, un "semn al timpurilor"

de Gianni Valente

Au defilat mii de credincioși pe străzile orașului, în pofida amenințărilor de furtună care la un moment dat s-au transformat în ploaie torențială. Duminică, 8 iulie 2018, ajunul comemorării martirilor chinezi, catolicii din Fengxiang au încheiat în acest mod public și solemn Congresul Euharistic Diecezan. Cu această ocazie, catedrala a fost împodobită în manieră specială. Procesiunea euharistică, începută după Liturghia solemnă, s-a desfășurat timp de peste o oră și jumătate pe străzile orașului. Cortegiul era deschis de sute de copii, urmați de preoți, călugări, călugărițe și apoi de mulțimea de credincioși tineri și adulți. În timp ce de-a lungul străzilor, la trecerea cortegiului, se îngrămădeau curioșii. La Fengxiang, Congresul Euharistic Diecezan este organizat o dată la doi ani. Singularitatea sa paradoxală constă tocmai în faptul că a devenit o întâlnire frecventă și aproape obișnuită în programul pastoral al acelei Biserici diecezane.

"Patriarhul" Lucas Li

Cel care a favorizat celebrarea așa de frecventă a Congresului Euharistic în Dieceza de Shaanxi a fost episcopul Lucas Li Jingfeng, decedat în noiembrie 2017 la venerabila vârstă de 95 de ani. Lucas Li era unul dintre "patriarhii" Bisericii Catolice din Chine în ultimele sale decenii zbuciumate. Hirotonirea sa episcopală, petrecută în anul 1980, la început n-a fost recunoscută de aparatele guvernamentale. Apoi, cu timpul, raportul său cu ei a evoluat, guvernul l-a recunoscut ca episcop și el a intrat în contact public cu autoritatea civilă. Bătrânul episcop era entuziast de "Scrisoarea" adresată catolicilor chinezi publicată în anul 2007 de papa Benedict al XVI-lea. După părerea sa, acel document indica "singura cale și speranța pentru a șterge discordia și lipsa de pace care sunt prezente în Biserica din China". Papa Benedict, în anul 2005, a încercat și să-l invite pe Lucas Li și alți trei episcopi chinezi la Sinodul Episcopilor despre Euharistie (oportunitate negată de guvernul de la Pechin).

Devoțiuni contagioase

Participarea atâtor persoane la Congresul Euharistic Diecezan din acest an, primul fără episcopul Lucas Li, este semn că fervoarea gesturilor comunitare nu și-a pierdut din intensitate nici după dispariția sa. Însă practica acestor Congrese Euharistice celebrate ca întâlniri frecvente și intense din viața obișnuită a Bisericii locale nu este ceva exclusiv în Dieceza de Fengxiang. În ultimele decenii, același lucru se întâmplă într-un număr crescând de dieceze catolice chineze. La Taiyuan, capitala provinciei Shanxi, primul Congres Euharistic Diecezan în istoria diecezei a fost celebrat în iunie 2005. De atunci, acel eveniment a asumat cadență anuală în programarea pastorației diecezane. În Dieceza de Tianjin, mii de credincioși au participat deja la primul Congres Euharistic celebrat în satul Xiao Han Cun în mai 2012, convocat pentru a reînsufleți în preoți, călugări și laici "credința în Isus Cristos prezent în Euharistie, pentru a-l putea mărturisi cu curaj".

Comoară de păstrat

Începând din ultimele decenii ale secolului trecut, cu redeschiderea voită de Deng Xiaoping după anii întunecați ai Revoluției culturale, viața eclezială din China din nou s-a coagulat și a luat putere tocmai în jurul sacramentelor și al practicilor spirituale cele mai obișnuite ale poporului creștin. Posibilitatea de a lua cu mai multă ușurință și fără obstacole prohibitive din comoara sacramentelor a hrănit în manieră obișnuită și fără parade credința catolicilor chinezi de-a lungul drumului - plin de anomalii, dificultăți, suferințe - din ultimele timpuri. Dările de seamă prezentate de Fides, agenția Operelor Misionare Pontificale, au documentat adeziunea intensă a diecezelor și a parohiilor la impulsurile lansate de papi pentru a aminti de natura sacramentală a Bisericii, precum Anul Euharistiei și Jubileul Milostivirii, în care a fost o "cursă" a catolicilor chinezi spre Porțile Milostivirii și spre confesionale. Dar în China Populară cei botezați au putut experimenta dinamismul sacramental care animă Biserica mai ales în practicile pastorației obișnuite din parohii. Sau în inițiative spontane precum "Adorația euharistică familială", o mișcare care în urmă cu câțiva ani s-a răspândit printre catolici la Wenzhou și în provincia Zhejiang, implicând nuclee familiale dispuse să găzduiască un altar euharistic în propriile case pentru un timp care era cuprins între 12 și 24 de ore. Sau, de asemenea, momentele de adorație euharistică programate cu frecvență în cele patru biserici centrale din Pechin.

Comoară pusă în pericol

Încrederea în harul sacramentelor a orientat și a făcut rodnică în aceste decenii pastorația obișnuită a catolicității chineze. Și reprezintă o referință prețioasă la izvorul apostolic și sacramental al vieții ecleziale autentice. Făcută și mai vizibilă de circumstanțele care chiar în China au riscat să alimenteze umbre și incertitudini cu privire la eficacitatea și validitatea sacramentelor administrate în atâtea parohii chineze. Sfâșierea eclezială care în China a divizat - și continuă adesea să divizeze - comunități "oficiale" și "clandestine" a produs ca rod mai otrăvitor tocmai suspiciunile și acuzele care implicau comoara sacramentelor.

Și în drumul de dialog cu guvernul chinez, Sfântul Scaun are drept criteriu-călăuză acela de a face tot posibilul pentru ca să nu mai fie proiectate umbre de incertitudine cu privire la legitimitatea succesiunii apostolice și la eficacitatea sacramentelor administrate în orice biserică, capelă și comunitate catolică chineză. Așa încât harul sacramentelor și al rugăciunii să poată hrăni viața credincioșilor cu mai multă ușurință, fără ca ei să-i facă văl suspiciuni, diviziuni, reproșuri și acuzații.

(După Vatican Insider, 12 iulie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat