Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Populația: în Europa tot mai puține nașteri. Și o nouă "cortină de fier" desparte nordul și sudul continentului

de Gianni Borsa

Populația europeană crește, chiar dacă decesele depășesc nașterile; creșterea migratoare evită o excesivă îmbătrânire a UE. Și se confirmă oprirea nașterilor, cu Italia codașă. Eurostat, institutul statistic al Comisiei Europene, prezintă datele demografice ale celor 28 de țări aderente la Uniune la 1 ianuarie 2018, confirmând unele tendințe cunoscute și arătând altele care nu întotdeauna au fost luate în considerare. Între acestea, o Europa divizată clar în două tocmai în raport cu natalitatea: națiunile din nord arată cote pozitive, adesea în creștere; țările mediteraneene sunt toate în criză-bebeluși.

Mai mulți morți decât născuți. Numerele vorbesc de la sine. "La 1 ianuarie 2018, populația Uniunii Europene era estimată la 512,6 milioane de rezidenți, față de 511,5 din anul precedent", se citește în raportul Eurostat difuzat la Bruxelles. "În cursul anului 2017 au fost înregistrate mai multe decese față de nașteri": 5,3 milioane morții, 5,1 nou-născuții. "Asta înseamnă că variația naturală a populației UE este negativă. Variația demografică având diferență pozitivă (+1,1 milioane de locuitori suplimentari) este datorată deci creșterii migratoare". Dincolo de orice polemică în jurul migrațiilor, este vorba despre o realitate care nu trebuie neglijată.

Unii urcă și unii coboară. Țara cea mai populată rămâne, desigur, Germania, cu 82,9 milioane de locuitori (peste 16% din totalul populației UE), urmată de Franța (67,2), Regatul Unit (66,2), Italia (60,5), Spania (46,7), Polonia (38,0). Malta, Luxemburg și Cipru - cu mai puțin de un milion de locuitori - sunt statele cele mai mici din punct de vedere demografic. Însă Malta înregistrează o "stranie" creștere a populației: +32,9 la o mie de locuitori în cursul anului 2017 (recent a fost o polemică puternică cu privire la acordarea cetățeniei în insulă). Cresc și Luxemburg, Suedia, Irlanda. La capătul opus pierd populație țări cu puține nașteri și mai ales cu creștere migratoare nulă sau negativă (cu tineri și muncitori care-și fac bagajele îndreptându-se în alte state UE): este vorba îndeosebi de Lituania (-13,8 la o mie de locuitori), Croația, Letonia, Bulgaria, România. Diferență negativă și pentru Italia (-1,7 la o mie, trecând de la 60.589.000 de locuitori la 60.484.000), Grecia, Letonia, Ungaria și Portugalia.

Irlanda felix. Dar cu privire la rata de natalitate datele devin impresionante: Eurostat confirmă în acest caz tendințe foarte cunoscute stat cu stat, și totuși confruntarea pe scară europeană face numerele și mai semnificative. "În cursul anului 2017 au fost înregistrate 5,1 milioane de nașteri în Uniunea Europeană, adică 90.000 mai puține decât anul precedent". Printre statele membre ratele de natalitate cele mai ridicate au fost - se mai citește în raportul statistic - în Irlanda (12,9 la o mie de rezidenți). Insula verde este urmată la scurtă distanță de Suedia, Regatul Unit, Franța, Danemarca, Luxemburg. "Ratele de natalitate cele mai scăzute au fost în schimb în țările din Europa de sud: Italia (7,6 nașteri la o mie de locuitori), Grecia, Portugalia, Spania, Croația". O nouă "cortină de fier" - care nu mai este între est și vest, ci între nord și sud - desparte în două continentul.

(După agenția SIR, 11 iulie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat