Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În Argentina se mișcă poporul celor "două vieți"

de Alver Metalli

Într-o rară dimineață cu soare după zile reci și ploioase, Biserica din Argentina a convocat țara care nu vrea legea cu privire la avort în bazilica națională din Lujan pentru a se ruga înainte de toate - deoarece Biserica crede în eficacitatea specială a rugăciunii - și pentru a arăta senatorilor că o majoritate a populației, așadar a electorilor lor, este împotriva proiectului de lege aprobat luna trecută la Cameră. Ca răspuns la apelul episcopilor o lungă coloană de autocare din vasta provincie Buenos Aires a adus mii de persoane în piața bazilicii care se află la circa 60 km de capitală. Comentatorul unui canal de televiziune a afirmat cu răutate că ar umple de mai multe ori Plaza de Mayo, celălalt "sanctuar" al adunărilor peroniste de odinioară care în ultimii ani nu s-a mai umplut.

Convocarea de la Lujan este dovada că Biserica din națiunea papei a ales un activism mai mare cu deschiderea celei de-a doua runde, de data aceasta în Camera înaltă, după sancțiunea afirmativă a deputaților la sfârșitul unei dezbateri extenuante terminată în noaptea de joi 14 iunie 2018 cu lovitura sub centură a unui grup de legislatori tranzitați în puține ore de la "nu"-ul spus proiectului de lege la "da". Argumentarea hotărâtă de care a dat dovadă episcopul Oscar Vicente Ojea în omilia rostită în piața bazilicii a mers în această direcție. Ojea a extras din pachetul de argumente folosite în aceste luni de frontul opozanților la avort pe cele care după părerea sa merită să fie puse în prim plan în următoarele săptămâni. Cu o uvertură de efect a deplâns că "va fi prima dată când va fi dictată în Argentina și în timpuri de democrație o lege care legitimează eliminarea unei ființe umane din partea unei alte ființe umane".

Apoi l-a citat pe papa pentru a contextualiza avortul în orizontul mai amplu al amenințărilor care pun în pericol viața și care trebuie să-i aibă angajați pe opozanții la avort cu aceeași energie: "Apărarea celui nevinovat care nu s-a născut trebuie să fie clară, fermă și pasionată pentru că acolo este în joc demnitatea vieții umane mereu sacre și cere asta iubirea față de orice persoană dincolo de dezvoltarea sa", a afirmat citând enciclica Evangelii gaudium. "Dar la fel de sacră este viața săracilor care deja s-au născut, care se zbat în mizerie, în abandonare; traficul de persoane, eutanasia ascunsă în bolnavi și în bătrânii lipsiți de îngrijiri, noile forme de sclavie și toate formele de excludere". Președintele episcopilor argentinieni a pus accentul și pe necesitatea de "a găsi soluții noi și creative în așa fel ca nicio femeie să nu trebuiască să recurgă la alegeri care nu sunt o soluție pentru nimeni". Una dintre aceste soluții creative, menționată expres în discursul său, a fost aceea a "Centrelor de recuperare a tinerilor cu dependențe, a centrelor de cartier, a acelor Hogar di Cristo", încurajate de Bergoglio în anii când era arhiepiscop de Buenos Aires, care astăzi au ajuns la circa o sută în toată țara cu o dezvoltare diferită dar toate angajate până la capăt cu realitatea de marginalizare în care se naște consumul de droguri.

Au ascultat cuvintele Monseniorului Ojea, pe esplanada de la Lujan, o bună parte din acea mișcare a preoților din villas miseria care a caracterizat mobilizarea anti-avortistă într-un sens pe care probabil nici frontul opus nu se aștepta, mai pregătit mai degrabă la argumentele tradiționalei mișcări pro-viață cu miros conservatorism politic și social.

La Lujan, ca în manifestațiile mai periferice, cei 22 de preoți prezenți în villas din Buenos Aires și din împrejurimi, plus alți o sută care se recunosc în orientarea lor la nivel național, au mobilizat cu convingere sectorul cel mai umil al populației a cărei soartă o împărtășesc și au furnizat dezbaterii conținuturi care au pătruns profund și în sectoare în care argumentările pro-viață au impact scăzut. Arătând, de exemplu, contradicția acelor peroniști care atacă un guvern care se îndatorează cu 50.000 de milioane de dolari la Fondul Monetar Internațional și aprobă în același timp legea cu privire la avort voită de președintele Macri, sau contradicția celui care, în guvernul aflat în funcție, se declară împotriva avortului pentru a-l pune apoi în ordinea de zi a priorităților naționale eliminându-l din limbul în care era izolat de mulți ani.

La ultima probă legislativă peronismul se prezintă divizat, cum este divizată coaliția de guvern. În frontul pro-avort există unii care invocă timpi scurți de discuție pentru a depăși printr-un salt și pe urma rezultatului de la Cameră pericolele unei a doua dezbateri într-un loc, cel al Senatului, mai puțin predispus la aprobarea tout court. Pe frontul opus sunt cei care invocă vetoul prezidențial și cei care reclamă un referendum care probabil că ar răsturna votul cu care o ramură a parlamentului argentinian a aprobat cu măsură foarte strânsă, și nu fără suspiciuni de vânzare-cumpărare de consensuri, legea despre avort pe care Senatul tocmai a primit-o ca moștenire pentru a doua examinare.

Principalul cotidian argentinian, El Clarin, cu puternicul grup mediatic în spate, a sprijinit legea pentru avortul liber și gratuit și deja introduce rezerve cu privire la legitimitatea unui referendum care și-ar propune să supună această lege evaluării populare. Cu argumentul că "drepturile" - și cel al unei femei să avorteze este considerat un drept - nu întotdeauna este bine, în democrație, ca să fie supuse plebiscitului popular. Dar poate că nu va fi nevoie nici de vetouri improbabile de proveniență prezidențială, nici de referendumuri populare. În Senat, în momentul actual, frontul consensurilor este stabil la mai multe lungimi de majoritatea necesară pentru a aproba ceea ce Camera a votat și a aprobat cu transparență dubioasă. Cu toată probabilitatea, după ce se vor consuma anatemele - și cele ale frontului avortist sunt mai războinice și zgomotoase decât cele lansate de gruparea contrară - legea se va întoarce la punctul de plecare cu un anumit număr de amendamente pe umeri.

(După Vatican Insider, 9 iulie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat