Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Traian: "Regal de iubire"

Sâmbătă, 7 iulie 2018, la Centrul "Gaudium et Spes", de la Traian, a avut loc cursul pentru logodnici pentru Decanatele de Valea Siretului, Roman și Piatra. Au fost prezente mai multe perechi de tineri din parohii ale acestor decanate.

Când am ajuns la casa de la Traian era o liniște anormală. La început am avut impresia că nu se mai ține cursul sau că se ține în altă parte. Oricum nu ne-am descurajat, am intrat pe hol și am început să ascultăm pe la uși să vedem dacă este totuși cineva. Aveam să rămânem surprinși că de fapt nu eram primii, ci ultimii și că în sala în care se auzea vorbind aproape că nu mai era loc. Ne-am făcut curaj și am intrat.

Pr. Felician Tiba, coordonatorul cursului, vorbea tinerilor prezenți despre căsătorie și viața de familie. Ne-am uitat în sală la cei care participau și ne-am dat seama că deși începuse de puțin timp, toți erau captivați de frumusețea și profunzimea celor spuse. Nu erau noutăți, dar modalitatea în care erau spuse, trezea în cei prezenți stupoare, determinare, reflecție și dorință de a schimba ceea ce se mai poate schimba până la nuntă.

Și când am crezut că le-am auzit pe toate, a urmat doamna Eugenia Dămătăr, la rândul ei plină de entuziasm, credibilă și motivantă. Am început să mă uit prin aulă și i-am văzut pe tineri cum își strângeau mâna. Era un gest ce venea de la sine. Conținutul cursului te îndemna la asta. Am simțit o mai mare apropiere între fiecare din perechile de tineri prezente. Repet, nu erau noutăți cele pe care le auzeam, dar ne prinde bine pentru că cineva ni le amintea și ne confirma că așa trebuie să fie.

Înainte de prânz a fost rândul doamnei Maricica Mihăluță să ne încânte și să ne trezească curiozitatea. Doamna ne-a prezentat metodele naturale de concepere. Noi ca fete care mai știam câte ceva, ne-am întărit și mai mult cu bagajul de cunoștințe transmis, dar băieții, mulți dintre ei vădit emoționați și oarecum stingheri, își priveau logodnicele cu discreție. Erau conștienți că îi așteaptă o muncă susținută, că a cunoaște o femeie nu e doar chestiune de timp sau de conjunctură, ci e un dar, e un drum, e o chemare.

După prânz a urmat ultima parte a cursului. Familia Petruț de la Piatra Neamț a fost cea care a acoperit atât partea de psihologie a familiei cât și partea de mărturie. Și dacă treptat am înțeles că viața de familie nu e decât răspuns la o vocație, cu această familie i-am mulțumi lui Dumnezeu pentru ceea ce ne-a chemat să facem și ne-am decis să fim la înălțimea acestei alegeri.

Și pentru că am ajuns ultimii, am fost desemnați să înșiruim aceste gânduri pe care vi le oferim cu drag și profităm pentru a invita pe toți tinerii care se căsătoresc, să calce pragul acestui curs, pentru că nu au nimic de pierdut, ba din contra.

Mulțumim Bisericii pentru că se preocupă de binele familiei!

Robert și Ana-Maria

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Traian: "Regal de iubire"
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat