Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Pr. Egidiu Condac, doctor în sociologie

"Evaluarea rolului rețelelor sociale și de sprijin a migranților români din regiunea Lazio, Italia" este titlul tezei de doctorat pe care pr. Egidiu Condac a susținut-o public în ziua de 29 iunie 2018, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iași.

În fața comisiei de evaluare doctorală și a unui auditoriu numeros din care au făcut parte și PS Petru Gherghel, pr. dr. Ștefan Lupu - decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică, preoți, profesori, credincioși dar și mulți colegi din cadrul Centrului Diecezan Caritas Iași, părintele director al asociației diecezane Caritas și-a susținut argumentele cu privire la teza sa, prezentând rezultatele cercetării privitoare la migranții români din Italia, regiunea Lazio.

Pornind de la scopul și motivațiile care l-au mobilizat în perioada de cercetare și de redactare a tezei, doctorandul a demonstrat cu argumente științifice modul în care rețelele de migrație au constituit un real sprijin pentru integrarea românilor în Italia, în ceea ce privește găsirea unui loc de muncă sau a unei locuințe, facilitarea accesului la diferite servicii, precum și stabilirea unor relații necesare pentru noul trai în Italia a migranților români. A fost scos în evidență, pe parcursul expunerii sale, rolul major pe care îl joacă familia, rudele, prietenii, dar mai ales instituțiile bisericești catolice și ortodoxe, românești și italiene în drumul deseori anevoios de integrare a migranților români.

Având în vedere faptul că părintele Egidiu Condac a fost încurajat de către membrii comisiei să publice lucrarea, putând astfel să fie citită în întregime de către doritori, vom reda în continuare câteva aspecte din culisele celor aproape 5 ani de cercetare pe care le-am aflat direct de la autor:

"Interesul față de tematica migrației populației s-a conturat treptat de-a lungul anilor începând cu 1990 când mi-am început studiile la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, observând ca tânăr student cum tot mai multe persoane, printre care și rude mai apropiate sau mai îndepărtate, căutau diferite soluții de muncă și de trai în afara granițelor României, oportunități care deveneau tot mai greu de găsit în propria țară.

Începându-mi activitatea încă din 2002 în asociația Centrul Diecezan Caritas Iași, în calitate de director general, misiune pe care o dețin și în prezent, am cunoscut multe inițiative destinate ajutorării migranților români din diferitele țări europene, colaborând în diferite proiecte sociale și de cercetare asupra populației implicate în procesul migrator. Între anii 2004-2007 a funcționat un program chiar în cadrul asociației diecezane Caritas Iași, denumit Porți de emigrare Caritas.

Un alt moment care mi-a dat ocazia să reîntâlnesc problematica migrației a fost în anul 2010, când a apărut în cadrul unui parteneriat între Caritas Italiana și Confederația Caritas România un volum bilingv intitulat Românii din Italia între respingere și acceptare. Cu acel prilej am participat în calitate de președinte al Confederației Caritas România la alcătuirea cuvântului introductiv al cărții și la prezentarea acesteia la Roma, București, Cluj și Iași.

În anul 2013 finalizam un master în asistență socială în cadrul Facultății de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității «Alexandru Ioan Cuza» Iași, când doamna prof. univ. dr. Doina Balahur mi-a propus să mă înscriu la doctorat cu o temă privind migrația românilor. Încurajat ulterior de episcopul Petru Gherghel, m-am angajat și la o astfel de cercetare doctorală care a început în octombrie 2013.

În tot acest timp am îmbinat activitatea de coordonare a Centrului Diecezan Caritas Iași cu cea de cercetare. La aceasta s-a adăugat începând cu anul 2016 și misiunea de președinte a Confederației Caritas România pentru un al doilea mandat. Pot spune că a fost cea mai încărcată perioadă din viața mea de până acum.

În cadrul cercetării doctorale am avut deplasări în Italia pentru a realiza interviurile cu persoanele emigrate și cu responsabilii de instituții și parohii catolice și ortodoxe care au în grijă păstorirea credincioșilor români.

Această activitate științifică, deși a fost destul de solicitantă, am încercat să o integrez în misiunea mea de preot, devenind tot mai conștient de faptul că și această cercetare cu privire la situația și la sprijinul migranților din comunitățile noastre românești poate fi privită și trăită ca o slujire. Privind acum în urmă din perspectivă umană și pastorală, pot afirma că cele mai consistente momente au fost discuțiile cu migranții, în cadrul cărora am aflat multe din bucuriile și necazurile lor. Deasemenea schimburile de opinii avute cu parohii catolici și ortodocși din Italia și cu alte personalități, dincolo de faptul că mi-au oferit elemente prețioase pentru cercetarea mea, m-au îmbogățit cu experiența și mărturia lor".

Îl felicităm și noi, colegii de la Centrul Diecezan Caritas Iași, pe pr. dr. Egidiu Condac și îl încurajăm și susținem să ducă mai departe atât slujirea spirituală cât și pe cea socială!

Centrul Diecezan Caritas Iași

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Iași: Pr. Egidiu Condac, doctor în sociologie
 


lecturi: 85.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat