Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (29 iunie 2018)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi Biserica, peregrină la Roma și în întreaga lume, merge la rădăcinile credinței sale și îi celebrează pe apostolii Petru și Paul. Rămășițele lor pământești, păstrate în cele două bazilici dedicate lor, sunt atât de îndrăgite de romani și de numeroșii pelerini care vin din toate părțile pentru a le venera.

Aș vrea să mă opresc asupra evangheliei (cf. Mt 16,13-19) pe care liturgia ne-o propune în această sărbătoare. În ea se relatează un episod care este fundamental pentru drumul nostru de credință. Este vorba despre dialogul în care Isus le adresează discipolilor săi întrebarea cu privire la identitatea sa. El mai întâi întreabă: „Cine spun oamenii că este Fiul Omului?” (v. 13). Și apoi îi interpelează direct pe ei: „Dar voi, cine spuneți că sunt eu?” (v. 15). Cu aceste două întrebări, Isus pare să spună că una este a urma opinia curentă și alta este a-l întâlni pe el și a ne deschide la misterul său: acolo se descoperă adevărul. Opinia comună conține un răspuns adevărat dar parțial; Petru, și cu el Biserica de ieri, de astăzi și din totdeauna, răspunde, prin harul lui Dumnezeu, adevărul: „Tu ești Cristos, Fiul Dumnezeului cel viu” (v. 16).

În decursul secolelor, lumea l-a definit pe Isus în diferite moduri: un mare profet al dreptății și al iubirii; un înțelept învățător de viață; un revoluționar; un visător al viselor lui Dumnezeu… și așa mai departe. Atâtea lucruri frumoase. În Babelul acestor și altor ipoteze se situează și astăzi, simplă și clară, mărturisirea lui Simon numit Petru, om umil și plin de credință: „Tu ești Cristos, Fiul Dumnezeului cel viu” (v. 16). Isus este Fiul lui Dumnezeu: de aceea este veșnic viu el așa cum este veșnic viu Tatăl său. Aceasta este noutatea pe care harul o aprinde în inima celui care se deschide la misterul lui Isus: certitudinea nu matematică, ci și mai puternică, interioară, de a fi întâlnit izvorul vieții, viața însăși făcută trup, vizibilă și tangibilă în mijlocul nostru. Aceasta este experiența creștinului, și nu este meritul său, al nostru al creștinilor, și nu este meritul nostru, ci vine de la Dumnezeu, este un har al lui Dumnezeu, Tată și Fiu și Duh Sfânt. Toate acestea sunt conținute în germen în răspunsul lui Petru: „Tu ești Cristos, Fiul Dumnezeului cel viu”.

Și apoi, răspunsul lui Isus este plin de lumină: „Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica mea și porțile iadului nu o vor birui” (v. 18). Este prima dată când Isus rostește cuvântul „Biserică”: și face asta exprimând toată iubirea față de ea, pe care o definește „Biserica mea”. Este noua comunitate a Alianței, care nu mai este bazată pe descendență și pe Lege, ci pe credința în el, Isus, față a lui Dumnezeu. O credință pe care fericitul Paul al VI-lea, când era încă arhiepiscop de Milano, o exprima cu această minunată rugăciune:

„O, Cristoase, unicul nostru mijlocitor, tu ne ești necesar:

pentru a trăi în comuniune cu Dumnezeu Tatăl;

pentru a deveni cu tine, care ești Fiu unic și Domn al nostru,

fiii săi adoptivi;

pentru a fi renăscuți în Duhul Sfânt” (Scrisoare pastorală, 1955).

Prin mijlocirea Fecioarei Maria, Regina apostolilor, Domnul să dea Bisericii, la Roma și în lumea întreagă, să fie mereu fidelă față de evanghelie, în slujba căreia sfinții Petru și Paul și-au consacrat viața lor.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

În această dimineață, aici în Piața „Sfântul Petru”, am celebrat Euharistia cu noii cardinali creați în consistoriul de ieri; și am binecuvântat pallium-urile arhiepiscopilor mitropolitani numiți în acest ultim an, care provin din diferite țări. Reînnoiesc salutul meu și urarea mea pentru ei și pentru cei care i-au însoțit în această împrejurare sărbătorească. Fie ca ei să trăiască mereu cu entuziasm și generozitate slujirea lor adusă evangheliei și Bisericii.

În aceeași celebrare am primit cu afect delegația venită la Roma în numele patriarhului ecumenic, iubitul frate Bartolomeu. Această prezență este un ulterior semn al drumului de comuniune și de fraternitate care mulțumire fie lui Dumnezeu caracterizează Bisericile noastre.

Adresez un salut cordial vouă tuturor, familii, grupuri parohiale, asociații și credincioși veniți din Italia și din atâtea părți ale lumii, în special din Republica Cehă, din Pakistan, din China și din Statele Unite ale Americii. Și văd steaguri spaniole: și din Spania… Și din atâtea țări.

Salutul meu astăzi este mai ales pentru voi, credincioși din Roma, în sărbătoarea sfinților patroni ai orașului! Pentru această ocazie, „Pro Loco” romană a promovat tradiționala Înflorită, pe care o văd de aici, realizată de diferiți artiști și de atâtea realități asociative și de voluntariat. Mulțumesc pentru această frumoasă inițiativă și pentru decorările florale sugestive!

Urez tuturor sărbătoare frumoasă. Și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat