Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Olanda: Cale liberă pentru eutanasie pentru persoanele bătrâne afectate de slăbiciuni foarte obișnuite

De astăzi în Olanda va fi suficient a fi bătrâni și afectați de slăbiciuni pentru a cere și a obține eutanasia. Spune asta noul cod de conduită trimis tuturor medicilor de bază din țară de comisia de control al eutanasiei. Față de cel din 2015 se observă o schimbare relevantă: slăbiciunile normale și foarte răspândite care în general vin în timpul bătrâneții sunt o motivație suficientă pentru a avea acces la sinuciderea asistată.

În documentul de 138 de pagini se citește: "Dacă un pacient vrea să primească eutanasia, suferințele sale trebuie să fie de natură medicală. Însă nu trebuie neapărat să fie afectat de o patologie terminală. Acumularea de dificultăți tipice ale bătrâneții - cum sunt probleme de vedere, probleme de auz, osteoporoză, artrită, probleme de echilibru, declin cognitiv - pot cauza suferințe insuportabile fără perspective de îmbunătățire. Dacă una sau mai mult condiții împreună cauzează pacientului o suferință pe care el o consideră insuportabilă", trebuie să fie autorizată eutanasia. În document se subliniază după aceea că "acest criteriu este complet subiectiv pentru că ceea ce este suportabil pentru un pacient ar putea să nu fie suportabil pentru un altul".

Și medicul? Care este rolul său? Acesta va fi pur și simplu un executant al voinței pacientului. În acest mod se răstoarnă nu numai rolul medicinii, ci și cel al legii, care în 2002 fusese aprobată numai pentru acele "cazuri excepționale" în care pacientul avea o perspectivă de viață care nu era mai mare de șase luni în fața unor boli terminale.

Noul cod de conduită a fost aprobat după ce Ministerul Justiției a deschis cinci dosare împotriva tot atâtor medici pentru neglijență și iregularitate în aplicarea legii. Îndeosebi, a fost pusă sub acuzare clinica "Sfârșitul vieții", care a acordat eutanasia unei femei de 84 de ani care nu avea patologii deosebite, decât o dificultate crescândă de a se deplasa. Medicul său de bază îi refuzase injecția letală, propunându-i intervenții alternative de îngrijire, ea s-a opus adresându-se tocmai clinicii, care a predispus totul pentru ucidere la doar o lună după cerere.

Eutanasia, ca și avortul, pare să reprezintă o cale fără întoarcere pentru societățile care o acceptă. Numerele, cel puțin în Olanda deocamdată, vorbesc clar: numai în 2002 au murit cu eutanasie 1.882 de persoane. În 2017, au murit cu eutanasie 6.585 de persoane, adică 250% mai mult. De acum, 4,4% din decesele din Olanda se datorează eutanasiei. Numere amețitoare care arată cum injecțiile letale administrate cresc de 15 ani, la fel cu abuzurile, care adesea sunt tolerate. În afară de asta, conform unui studiu al New England Journal of Medicine (NEJM), intitulat "Decizii despre sfârșitul vieții în Olanda", circa 23% dintre cazuri nu sunt raportate (în 2017 morții ar fi așadar 8.100).

(După www.puntofamiglia.net, 27 iunie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat