Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Administrarea Mirului în Parohia "Inima Neprihănită a Mariei"

"Voi schimba inima voastră, voi trimite între voi un Duh nou, dumnezeiesc!" Acesta a fost motoul zilei de 23 iunie 2018, pentru întreaga comunitate din Roman, în special pentru cei 46 de adolescenți și tineri din Parohia "Inima Neprihănită a Mariei", care l-au primit pe Duhul Sfânt cu darurile sale în sacramentul Mirului.

Într-o atmosferă solemnă, am retrăit sărbătoarea Rusaliilor, în centrul Cenacolului aflându-se Excelența Sa Petru Gherghel, alături de pr. Irinel-Iosif Iosub, decan, pr. Francisc Fărcășel, vicedecan, pr. Ionel Roșu, paroh, pr. Alin Conțu, vicar, numeroși preoți oaspeți, persoane consacrate, înconjurați de părinții și nașii candidaților cât și de întreaga comunitate.

Soarele verii s-a jucat cu norii cenușii și ploaia binefăcătoare a înviorat pământul însetat, dar a umplut și sufletele noastre cu încredere și speranță că primindu-l pe Duhul Sfânt devenim un dar pentru alții.

Chiar dacă această perioadă a anului a fost încărcată de evenimente școlare și extrașcolare, putem spune că aici, la Școala Inimii Neprihănite a Mariei, candidații la sfântul Mir s-au pregătit temeinic să primească darurile Duhului Sfânt, ca o încununare a unei formări creștine perpetue, începută în familie, continuată la școală și întărită prin cateheze de preoții comunității. Toți au răspuns invitației pe care Domnul le-a adresat-o într-un mod particular, au spus un da hotărât Bisericii, un da pentru a fi disponibili și deschiși planului lui Dumnezeu, un da pe care l-au spus în libertate, dar mai ales, având conștiința vie că din acest moment sunt mesageri activi ai credinței noastre. Un da pe care l-au rostit cu glas puternic, după ce, timp de 8 luni l-au pronunțat în liniștea inimilor lor, pentru că doar în liniște poate fi descoperit și auzit Dumnezeu.

Pentru a-l înțelege mai bine pe Duhul Sfânt, Preasfințitul Petru, în cuvântul de învățătură, a plecat de la simbolul credinței noastre, semnul Sfintei Cruci și s-a folosit de un exemplu în care Duhul Sfânt este asemănat cu o mamă. Imaginea lui Dumnezeu se regăsește într-un Tată (În numele Tatălui), într-un Fiu (și al Fiului) și într-o Mamă (și al Duhului Sfânt). Astfel, a treia persoană din Sfânta Treime este comparată cu o mamă, plină de delicatețe, răbdare, blândețe, un Duh care transmite căldură, pace, armonie, dragoste, asemenea unei mame.

Primirea sacramentului Confirmațiunii este un prilej de bucurie pentru întreaga comunitate, dar și un aport de speranță pentru viitorul Bisericii Catolice în general și al diecezei noastre, în special. Ne dorim ca acest mare dar, al maturității creștine, să nu fie doar un eveniment monden, un prilej de a primi cadouri, de a lărgi cercul de prieteni sau de a fi prezenți în registrul celor miruiți, ci să fie momentul înrolării în Armata Domnului, momentul în care protagoniștii evenimentului au primit mandatul de vestitori și apărători ai credinței creștine catolice, momentul în care fiecare să aibă curajul "să nu privească viața de la balcon sau de pe canapea".

Conștienți că sacramentul Mirului imprimă în suflet un semn spiritual de neșters și face mai temeinică legătura noastră cu Biserica, cerem harurile Duhului Sfânt să putem mărturisi credința creștină prin cuvânt însoțit de fapte.

Cristina Mare

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 iunie: Roman: Administrarea Mirului în Parohia "Inima Neprihănită a Mariei"


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat