Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Hirotonirea a 18 preoți

În solemnitatea Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, duminică, 24 iunie 2018, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel, 18 diaconi au primit hirotonirea întru Preoție: 13 pentru Dieceza de Iași, 3 pentru Congregația "Don Orione", 1 pentru Misionarii Verbiți și 1 pentru călugării franciscani conventuali.

La Liturghia de hirotonire PS Petru Gherghel i-a avut alături pe PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, PS Stefanou Petros, episcop de Syros, Santorini și Creta (Grecia), PS Francesco Sarego, SVD, episcop emerit de Goroka (Papua Noua Guinee), Mons. Benone Farcaș, rector al Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, pr. Maurizio di Paolo, procuratorul general al Ordinului Fraților Minori Conventuali, pr. Teofil Petrișor, ministru provincial al Provinciei "Sfântul Iosif" din România, pr. Aurelio Fusi, provincial al Congregației "Don Orione" din Roma, pr. Alessandro Lembo, rector al Seminarului "Don Orione" din Iași, dar și profesori de la institutele unde au studiat candidații, preoți din țară și străinătate. Au fost prezenți aproximativ 150 de preoți. Lor li s-au alăturat în rugăciune părinți și apropiați ai candidaților, călugări și călugărițe, precum și numeroși credincioși.

Ca pregătire apropiată pentru preoție, candidații au făcut câteva zile de exerciții spirituale, cu rugăciune și meditații. Pentru diaconii de la Seminarul din Iași, exercițiile spirituale au fost ținute de pr. Eduard Păduraru, la mănăstirea carmelită de la Luncani, în perioada 16-22 iunie. Pr. Cristinel Gal a participat timp de o săptămână de zile la exercițiile spirituale organizate la Padova (Italia), în perioada 2-6 aprilie, având ca relator pe pr. Daniel Fechetă, OFMConv.

În seara precedentă hirotonirii, 28 iunie, diaconii de la Seminarul mare din Iași au depus în prezența PS Aurel Percă profesiunea solemnă de credință și jurământul de fidelitate în capela Institutului Teologic, cu emoția faptului că doar câteva ore îi mai despărțeau de momentul pe care l-au așteptat ani de zile, hirotonirea ca preoți ai Bisericii Romano-Catolice.

Duminică, fiind și solemnitatea Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, încă de pe la ora 9.00 se puteau vedea apropiindu-se de catedrală credincioși veniți din diferite colțuri ale Diecezei de Iași, sau de peste hotare, pentru a participa la sărbătoarea fiului, rudei, prietenului sau pur și simplu dornici să fie alături de cei 18 diaconi, ce urmau a fi hirotoniți preoți. Unii dintre aceștia purtau costume populare.

La ora 10.50 a pornit procesiunea având în față crucea procesională, urmată de ministranții care duceau lumânările, lectorii și acoliții, apoi au urmat preoții din parohii, diaconii, vizibil cuprinși de emoție, apoi profesorii. Procesiunea a fost încheiată de episcopi.

La începutul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel i-a salutat pe oaspeții de seamă, pe candidații la preoție, pe toți credincioșii prezenți în catedrala din Iași, dar și pe cei care s-au unit în rugăciune prin mijloacele de comunicare socială, prin Radio Maria și prin transmisiunea audio-video prin internet.

După proclamarea evangheliei, rectorul Seminarului mare din Iași, Mons. Benone Farcaș, a strigat pe nume pe fiecare diacon în parte fiind invitați să se apropie de altar, cei 18 candidați răspunzând "Prezent!" la auzirea numelui și făcând un pas în față.

Cuvântul de învățătură a fost adresat de păstorul diecezei, PS Petru Gherghel. Excelența Sa, pe baza lecturilor proclamate la Liturghie, în care "descoperim un portret fidel al slujitorului adevărat și al misiunii sale, un portret al noului profet pentru zilele noastre", a vorbit celor care urmau să fie hirotoniți preoți despre exemplul sfântului Ioan Botezătorul, cel care a fost "precursorul" și "icoana vie a lui Cristos". Preasfințitul Petru i-a îndemnat pe cei care urmau să fie hirotoniți preoți să privească la exemplul sfântului Ioan, pentru că "a fi ales să fii consacrat ca preot și uns și trimis ca o nouă voce ce trebuie să-l vestească pe Cristos este un adevărat mister al cerului și o nouă împlinire a altui destin ceresc pentru continuarea mântuirii lumii". Predica a fost încheiată cu îndemnul făcut tuturor celor prezenți de a-i însoți pe noii preoți cu "cu iubirea și rugăciunea noastră, ca bunul Dumnezeu să-i găsească vrednici pentru misiunea încredințată, iar sfinții invocați în cadrul celebrării consacrării să-i sprijine în misiunea lor de vestitori ai evangheliei și ai iubirii".

După predică, a urmat ritualul hirotonirii. După ce candidații au declarat înaintea poporului că vor să-și asume misiunea preoției, episcopul a primit din partea diaconilor promisiunea de ascultare și respect. În timp ce aspiranții la preoție erau prosternați cu fața la pământ, corul Institutului Teologic "Sfântul Iosif", care a susținut cântările la această celebrare, a intonat "Litania tuturor sfinților". A urmat apoi impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare. În continuare, cei hirotoniți au îmbrăcat stola și ornatul, au primit ungerea cu sfânta crismă, le-au fost înmânate patena și potirul, iar apoi au primit sărutul păcii.

Încredințându-le patena și potirul pentru jertfa euharistică, PS Petru Gherghel s-a adresat candidaților cu aceste cuvinte: "Primește darul poporului sfânt care trebuie oferit lui Dumnezeu. Dă-ți seama de ceea ce vei săvârși, fii pătruns de ceea ce vei face și orânduiește-ți viața după misterul crucii Domnului".

La finalul sfintei Liturghii, pr. nou-sfințit Andrei-Cornel Gherghel, din Filiala Tupilați a Parohiei Nisiporești, în numele tuturor colegilor, i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul chemării la sfânta preoție, dar și tuturor celor care i-au susținut pe acest drum al formării și care au făcut posibilă această sărbătoare a hirotonirii lor.

Spre sfârșitul celebrării, PS Petru Gherghel a mulțumit încă o dată oaspeților, iar PS Stefanou Petros a rostit un cuvânt de încurajare a noilor preoți. Excelența Sa a prezentat câteva aspecte din dieceza pe care o păstorește în Grecia, despre apropierea de Dieceza de Iași, și prin sprijinul primit prin cei doi preoți care slujesc în Grecia, pr. Cristian Gașpal și pr. Claudiu Trifescu, făcând o invitație de a vizita meleagurile grecești. Iar apoi, alături de episcopi, la sfârșitul Liturghiei, preoții nou-sfințiți au împărțit binecuvântarea specială: "Prin impunerea mâinilor mele de preot nou-sfințit, prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria și a tuturor sfinților, să vă binecuvânteze atotputernicul Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Amin".

Bucuria noilor preoți a continuat și după sfânta Liturghie. Părinții, frații, rudele, foștii colegi și prietenii s-au strâns în jurul noilor preoți, pentru că să-i felicite. O bucurie specială au simțit, cu siguranță, și părinții acestor noi preoți. Se vedea pe chipurile credincioșilor bucuria și speranța că acești noi tineri vor fi alți păstori care să-i îndrepte spre Dumnezeu prin cuvânt și faptă.

Preoții nou-sfințiți de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif", împreună cu Mons. Benone Farcaș și ceilalți părinți profesori de la seminar, în prezența seminariștilor, a surorilor și a-i altor lucrători din cadrul seminarului, au celebrat prima Liturghie, în capela institutului luni, 25 iunie, ora 8.00, o sfântă Liturghie ca mulțumire pentru darul Preoției și pentru ajutorul dat de cei din seminar pentru formarea noilor slujitori ai altarului. La sfârșitul Liturghiei, Mons. Benone a oferit neoprezbiterilor câte o stolă pe care e imprimată imaginea crucii din capela institutului, ca semn al legăturii cu seminarul, locul unde acești noi preoți s-au format.

Toți preoții nou-sfințiți urmează ca în ziua de 1 iulie să celebreze prima sfântă Liturghie în localitățile natale.

Îi însoțim cu rugăciunile noastre pe acești noi 18 preoți, ca bunul Dumnezeu să-i însoțească mereu cu harurile sale, pentru a fi preoți buni și sfinți.

Impresii:

  • "Nu te teme, crede numai!" (Mc 5,36) Am ales aceste cuvinte din Evanghelia după sfântul Marcu drept moto pentru noua misiune pe care am primit-o astăzi - sfânta Preoție -, având în vedere că încrederea neîncetată în Providența divina ar trebui să anime viața oricărui slujitor din via Domnului. Cu toate că a existat și există în continuare în mintea mea o oarecare incertitudine și temere cu privire la "cum va fi" sau "ce va fi", m-am apropiat de sacramentul Preoției cu încrederea și convingerea că niciodată nu voi fi singur. Dumnezeu nu se dezice niciodată! El rămâne veșnic fidel promisiunilor sale! Important este să nu mă tem și să am încredere în orice situație, fericită sau mai puțin fericită. (pr. Laurențiu Turbuc, pentru Dieceza de Iași)

  • Bucuria acestei zile mă determină să împărtășesc ce înseamnă pentru mine acest dar prețios pe care tocmai l-am primit: A fi hirotonit preot înseamnă a răspunde unei invitații, înseamnă a răspunde unei chemări: "Veniți la mine toți cei osteniți și împovărați și eu vă voi da odihnă! Luați asupra voastră jugul meu și învățați de la mine că sunt blând și smerit cu inima și veți găsi alinare pentru sufletele voastre! Căci jugul meu este lesne de purtat, iar povara mea este ușoară" (Mt 11, 28-30) A fi preot înseamnă a-l întâlni pe Dumnezeu în fiecare zi în profunzimea inimii tale, a te lăsa iubit de către el și, mai apoi, să faci cunoscută oamenilor această iubire, privind pe fiecare dintre ei cu ochii lui Dumnezeu! A fi preot înseamnă a-ți însuși trăsăturile tandre a lui Dumnezeu, trăsături fără de care Dumnezeu nu ar mai fi chemat Dumnezeu! A fi preot înseamnă a accepta ca întreaga ta inimă să devină "lumea" și mai apoi a te așeza în fața Domnului prezentându-i inima ta! (pr. Cristinel Gal, pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali)

  • După o perioada de pregătire în care am experimentat ce înseamnă să trăiesc cât mai aproape de Cristos, să fiu alături de el, să mă descopăr pe mine însumi cu calitățile și limitele proprii, iată că Domnul îmi oferă acest dar minunat al sfintei Preoții, pentru a-l face cunoscut pe Cristos omului, care după cum observăm mai ales în zilele noastre de cele mai multe ori este destul de dezorientat. Sper ca acest dar al sfintei Preoții să mă ajute să merg alături de om, privind mereu la Cristos, conducându-l spre Cristos, el singur care da sens vieții noastre mai ales în momentele noastre de poticnire și de mizerie. Mi-aș dori ca fiecare dintre noi să ne rugăm pentru a rămâne ancorați în valorile credinței, care sunt mereu în sintonie cu cele ale rațiunii și care dau sens vieții omului oricât de problematică ar putea fi. (pr. Andrei Lorenț, pentru Congregația "Don Orione")

  • Momentul hirotonirii întru sfânta Preoție, reprezintă încununarea unui lung parcurs presărat cu momente dificile, dar și cu momente de bucurie. Îi mulțumesc bunului Dumnezeu și-l rog să mă ajute în continuare ca să pot duce la îndeplinire lucrarea bună pe care a început-o în mine. De asemenea, le mulțumesc și tuturor celor care au fost alături de mine: părinților, surorilor, fraților, misionarilor Cuvântului Divin și în mod special pr. Joao Miguel Rodrgues (SVD). Sper sa fiu la înălțimea acestui mare dar pe care Dumnezeu mi l-a încredințat astăzi. (pr. Marian Aenoaei, pentru Congregația Misionarii Cuvântului Divin)

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Noii preoți:

  • Pentru Dieceza de Iași:

    1. Adam Andrei (Tărâța, "Nașterea Sfintei Fecioare Maria")

    2. Daniel Bordea (Mircești, "Adormirea Maicii Domnului")

    3. Robert Budău (Bacău, "Sfântul Nicolae")

    4. Marian Cazacu (Pralea, "Sfântul Nume al Mariei")

    5. Andrei-Cornel Gherghel (Filiala Tupilați, "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul", Parohia Nisiporești)

    6. Ionuț-Gabriel Giurgică (Buruienești, "Sfântul Iosif Muncitorul")

    7. Claudiu-Bogdan Hușanu (Buruienești, "Sfântul Iosif Muncitorul")

    8. Mădălin-Răzvan Iacob (Bacău, "Sfântul Nicolae")

    9. Vlad-Adrian Lorenț (Huși, "Sfântul Anton")

    10. Alexandru Roca (Șcheia, "Înălțarea Sfintei Cruci")

    11. Paul Roca (Șcheia, "Înălțarea Sfintei Cruci")

    12. Lucian Simon (Sagna, "Înălțarea Domnului")

    13. Laurențiu Turbuc (Arini, "Nașterea Sfintei Fecioare Maria")

  • Pentru Congregația "Don Orione":

    1. Cătălin-Ioan Gașpal (Tămășeni, "Sfânta Fecioară Maria, Regină")

    2. Andrei Lorenț (Mircești, "Adormirea Maicii Domnului")

    3. Fabian Pitreți (Mircești, "Adormirea Maicii Domnului")

  • Pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali:

    1. Cristinel Gal (Luizi-Călugăra, "Înălțarea Sfintei Cruci")

  • Pentru Congregația Misionarii Cuvântului Divin (Părinții Verbiți):

    1. Marian Aenoaei (Pralea, "Sfântul Nume al Mariei")


 

* * *

PS Petru Gherghel: Mesaj pentru preoți și aspiranți la Preoție, în Ziua de Rugăciune pentru Sfințirea Preoților

* * *

Înregistrarea transmisiunii în direct al Liturghiei:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 iunie: Iași: Hirotonirea a 18 preoți

24 iunie: Iași: Hirotonirea a 18 preoți. Foto: Adrian Cuba


 

lecturi: 57.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat