Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinaj de la Roman în Ardeal cu ocazia Centenarului Marii Uniri

În an centenar, când sărbătorim realizarea României Mari, un grup de membri ai Acțiunii Catolice sector adulți din Roman, împreună cu părintele paroh Chelaru Pavel, au organizat, în perioada 17-20 iunie 2018, un pelerinaj, prin care și-au propus să cunoască locuri din Ardeal, care au marcat istoria României. Să cunoască sacrificiile și jertfele pe care le-au făcut înaintașii noștri pentru ca noi să trăim într-o țară suverană. Știind că la realizarea României Mari au contribuit și 6.000 de români catolici din Moldova ce și-au dat viața pe câmpul de luptă. Aceștia să ne fie un exemplu în viața, un model de patriotism, de dăruire, de trăire creștină, pentru binele României.

O parte din obiectivele vizitate au fost: Cetatea Sighișoarei, biserica fortificată de la Biertan, Sarmizegetusa, Castelul Corvinilor de la Hunedoara, cetatea și catedralele de la Alba Iulia, Blajul, dar și frumoasa Salină Turda. Parcurgând Transalpina am admirat peisaje minunate, bucurându-ne de frumusețea lor.

La Biertan am constatat câtă importanță se dădea familiei. În curtea bisericii exista o închisoare a familiilor ce doreau să divorțeze. Aceștia erau închiși și urmau să trăiască într-o încăpere cu un singur pat, o masă, o farfurie, o cană, un tacâm. Urmare a acestui regim de viață, în 286 de ani, cât a funcționat închisoarea, s-a înregistrat doar un singur divorț.

Mulțumim preoților greco-catolici din Biertan și Blaj pentru ospitalitate și pentru informațiile date.

Ne-am întors, rugându-ne ca Dumnezeu să răsplătească pe toți aceia ce și-au dat viața pentru țară, să ocrotească România și pe cei ce o iubesc.

Viorica Spătaru

*

Mărturie

Trebuie să vă mărturisesc că în scurt timp, adică în cele patru zile de pelerinaj, am vizitat multe locuri importante ale țării. Am cunoscut în fiecare localitate, oameni minunați, cu inimă mare, credincioși plini de dăruire față de omul de lângă ei, exemple vii de credință. În fiecare zi s-a celebrat sfânta Liturghie, în microbuz s-au recitat sfântul Rozariu, Îngerul Domnului, Rozariul Divinei Îndurări.

La Odorheiu Secuiesc, am cunoscut un suflet mare, exemplu de viață, în persoana sorei Mihaela Petruț, "mamă" a 150 de copilași, care de 15 ani schimbă destine, la Casa de Copii "Sfântul Iosif". M-a impresionat dăruirea de care dă dovadă prin tot ceea ce face și faptul că dânsa este o mărturie vie a faptului că Dumnezeu ne ajută în orice moment, numai că trebuie să avem răbdare și încredere. Din mărturiile ei am înțeles încă o dată, că prin rugăciuni sincere și pline de evlavie, putem obține rezolvarea tuturor problemelor, oricât de grele ar fi ele.

Despre orașul Blaj, numit "Mica Romă", vreau să vă spun că este un oraș cu o încărcătură istorică mare și o așezare binecuvântată. Este un centru istoric, cultural și nu în ultimul rând religios. Aici s-a celebrat sfânta Liturghie într-un loc binecuvântat, la catedrala "Sfânta Treime" din Blaj, Biserica Română Unită cu Roma, de rit greco-catolic. Am vizitat și Câmpia Libertății de la Blaj, Teiul lui Eminescu, Crucea lui Iancu....

Toate locurile vizitate m-au încărcat sufletește. Mulțumesc Bunului Dumnezeu, și tuturor celor care s-au ocupat de organizarea acestui reușit pelerinaj.

România este o țară frumoasă și plină de istorie pură!

Mariana Vacaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17-20 iunie: Pelerinaj de la Roman în Ardeal cu ocazia Centenarului Marii Uniri


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat