Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizita arhiepiscopului Piero Coccia în Dieceza de Iași

Excelența Sa Piero Coccia, arhiepiscop de Pesaro și mitropolit al regiunii Marche din Italia, a fost în vizită în Dieceza de Iași, în perioada 18-21 iunie 2018. Însoțit de pr. dr. Alois Fechet, actualmente paroh în Arhidieceza de Pesaro, ÎPS Coccia l-a întâlnit pe păstorul Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel, și pe episcopul auxiliar PS Aurel Percă, a participat la diverse celebrări și a exprimat dorința unei colaborări între cele două Biserici locale.

Luni, 18 iunie, în prima zi a vizitei, PS Piero Coccia i-a întâlnit pe preoții și elevii de la Colegiul Catolic "Sfântul Iosif" Bacău, primind salutul cordial al pr. director Anton Săboanu. În după-amiaza aceleiași zile s-a îndreptat spre mănăstirea carmelită din Luncani, unde a ținut să-i întâlnească pe diaconii aflați în exercițiile spirituale dinaintea hirotonirii sacerdotale. Înaintea acestora a mărturisit lipsa de preoți cu care se confruntă arhidieceza pe care o păstorește și a nutrit speranța că, din rândul celor care vor deveni preoți, unii își vor arăta disponibilitatea de a fi slujitori pentru cei care sunt lipsiți de prezența și asistența preoților.

În aceeași zi, el a mai vizitat Parohia Tămășeni, iar seara a celebrat sfânta Liturghie în comunitatea parohială din Barticești. În omilia pe care a ținut-o, și-a arătat uimirea și încântarea de a fi într-o biserică plină de credincioși, dintre care mulți copii și tineri, la o Liturghie din timpul săptămânii.

În ziua următoare, 19 iunie, prelatul din Pesaro a fost prezent în biserica din Nisiporești, unde s-a rugat în fața mormântului Veronicăi Antal, tânără martiră care urmează să fie beatificată în toamna acestui an, la 22 septembrie. După vizitarea Centrului Medical din Iugani a urmat deplasarea spre Iași. La sediul Episcopiei Romano-Catolice de Iași a fost întâmpinat și salutat de PS Petru Gherghel.

Miercuri, 20 iunie, împreună cu episcopul de Iași, PS Pietro Coccia a vizitat bisericile parohiale catolice din Iași. El s-a întâlnit cu surorile din Congregația "Surorile Providenței" și i-a salutat cu entuziasm pe copiii de la grădinița aflată sub coordonarea acestora. De asemenea, s-a deplasat și spre "Congregația Fiicelor Sfintei Maria a Divinei Providențe" și a salutat surorile și personalul, în grija cărora se află cei bătrâni și infirmi. A urmat vizitarea Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, unde a fost primit de pr. rector Benone Farcaș, pr. vice-rector Eduard Soare și preoții din corpul profesoral. În relatări succinte, PS Gherghel i-a făcut cunoscut istoria seminarului, perioadele mai dificile pe care le-a traversat, subliniind "implicarea" miraculoasă a Providenței în construirea unei clădiri atât de impozante tocmai în timpul restrictiv al comunismului.

La invitația PS Petru Gherghel, arhiepiscopul italian a binevoit să ia parte, joi, 21 iunie, la sfânta Liturghie de înmormântare a prof. dr. Mariana-Georgeta Purțuc, celebrată în catedrala episcopală din Iași. Motivația prezenței lui a stat în faptul că PS Pietro Coccia, asemenea răposatei, a avut o implicare deosebită în învățământul religios și în educație, fiind responsabil pentru mai mulți ani cu Oficiul pentru Învățătură, Educație și Formare Religioasă în regiunea Marche.

La finalul vizitei, Excelența Sa Pietro Coccio și-a exprimat recunoștința pentru legătura deja existentă între cele două Biserici locale, cea de Iași și cea de Pesaro. El a afirmat în același timp dorința și speranța de a primi noi colaboratori preoți în arhidieceza sa, pe lângă preoții Alois Fechet și Petre-Antica Dominic Felician, care activează deja în această parte a Italiei.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18-21 iunie: Vizita arhiepiscopului Piero Coccia în Dieceza de Iași


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat