Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul prof. dr. Mariana Purțuc

Cunoscuta profesoară de limba română, fostă directoare a Școlii Normale "Vasile Lupu" din Iași (astăzi Colegiul Pedagogic), Mariana Georgeta Purțuc s-a întors în casa Tatălui marți, 19 iunie 2018. Miercuri, trupul răposatei va fi depus în capela catolică din Cimitirul "Eternitate". Înmormântarea va avea loc joi, 21 iunie. La ora 9.00, sicriul va fi adus în catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, unde la ora 10.00, PS Petru Gherghel va celebra sfânta Liturghie de înmormântare.

O boală galopantă, descoperită în urmă cu câțiva ani, a făcut ca viața doamnei profesoare Mariana Purțuc să se încheie la doar 65 de ani. Fiind un pedagog rafinat și un intelectual distins, doamna profesoară și-a dăruit întreaga viață formării viitorilor învățători și educatori. A fost un adevărat mentor pentru generații întregi de elevi și studenți care au urmat cursurile Colegiului Pedagogic "Vasile Lupu" din Iași și ale Facultății de Științe ale Educației din cadrul Universității "Al.I. Cuza". Dragostea ce o purta elevilor săi o împingea să fie deopotrivă sensibilă, generoasă și exigentă. A îmbinat în mod armonios în viața ei știința și credința, fiind ferm convinsă că singurul care oferă sens deplin vieții omului e Dumnezeu.

Catolică practicantă, profesoara Mariana Purțuc a iubit Biserica din care făcea parte. S-a implicat trup și suflet în viața Bisericii ori de câte ori a avut posibilitatea și a investit toți talanții pe care i-a primit de la Dumnezeu pentru a oferi o educație aleasă tinerelor generații. Iată doar câteva dintre proiectele pe care le-a realizat:

- Înființarea unei școli postliceale, cu specializarea didactică - teologie romano-catolică în cadrul Școlii Normale "Vasile Lupu" (1996);

- Implicare activă în organizarea învățământului religios în școlile publice și în realizarea primelor programe de religie romano-catolică și a primelor manuale de religie în anii '90;

- Înființarea profilului de teologie romano-catolică în cadrul Școlii Normale "Vasile Lupu" din Iași (1999);

- Înființarea Facultății de Teologie Romano-Catolică în cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași (2002);

- Președinte fondator al Fundației "Pro Educatione", care în prezent se ocupă de găzduirea a 80 de elevi de liceu în Iași (2010);

- Susținătoare activă a operelor misionare, fiind implicată ani la rând în activitățile Asociației "Inimă de Mamă" și ale Centrului Misionar Diecezan etc.

S-a pregătit pentru întâlnirea cu Domnul Isus pe care l-a iubit și cu care s-a hrănit des în sfânta Împărtășanie. În anii în care era director de școală participa zilnic la sfânta Liturghie celebrată în capela călugărilor iezuiți din Iași. Tot aici participa la dezbateri teologice și cercuri biblice. Fiind abonată la revista "De la răsărit până la apus", citea și medita zilnic lecturile sfinte.

A fost apropiată multor preoți, pe care i-a prețuit și cu care a colaborat în procesul de educație a tinerelor generații. Când a fost nevoie, a pus la dispoziție casa, masa, mașina, studiile, calitățile intelectuale și umane pentru ca aceștia să-și atingă cu adevărat menirea. I se potrivesc de minune cuvintele cu care Mihail Sadoveanu își caracteriza propriul învățător: "... Și ne da această învățătură nu pentru că trebuia și pentru că i se plătea, dar pentru că avea un prisos de bunătate în el și pentru că în acest suflet era ceva din credința și curățenia unui apostol".

Pe mormântul pe care și l-a pregătit în Cimitirul "Eternitate" din Iași a ținut să fie scrise în limba latină următoarele cuvinte: In te, Domine, speravi; non confundar in Aeternum. Pentru tot binele pe care l-a făcut, Dumnezeu să o primească în rând cu sfinții și aleșii săi!

Requiescat in pace!

Pr. Petru-Sebastian Tamaș


 

lecturi: 97.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat