Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (17 iunie 2018)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În pagina evanghelică de astăzi (cf. Mc 4,26-34), Isus vorbește mulțimilor despre împărăția lui Dumnezeu și despre dinamismele creșterii sale și face asta relatând două parabole scurte.

În prima parabolă (cf. v. 26-29), împărăția lui Dumnezeu este comparată cu creșterea misterioasă a seminței, care este aruncată în pământ și apoi răsare, crește și produce spicul, independent de îngrijirea agricultorului, care la sfârșitul coacerii se ocupă de recoltare. Mesajul pe care această parabolă ni-l încredințează este acesta: prin predica și acțiunea lui Isus, Împărăția lui Dumnezeu este anunțată, a intrat năvalnic în ogorul lumii și, ca sămânța, crește și se dezvoltă din ea însăși, prin forță proprie și după criterii indescifrabile din punct de vedere uman. Ea, în creșterea și răsărirea sa înlăuntrul istoriei, nu depinde atât de lucrarea omului, ci este mai ales expresie a puterii și a bunătății lui Dumnezeu, a forței Duhului Sfânt care duce înainte viața creștină în poporul lui Dumnezeu.

Uneori istoria, cu evenimentele sale și protagoniștii săi, pare să meargă în sens contrar planului Tatălui ceresc, care vrea pentru toți fii săi dreptatea, fraternitatea, pacea. Dar noi suntem chemați să trăim aceste perioade ca etape de încercare, de speranță și de așteptare vigilentă a recoltei. De fapt, ieri ca și astăzi, Împărăția lui Dumnezeu crește în lume în mod misterios, în mod surprinzător, dezvăluind puterea ascunsă a seminței mici, vitalitatea sa victorioasă. În pliurile evenimentelor personale și sociale care uneori par să marcheze naufragiul speranței, trebuie să rămânem încrezători în acțiunea silențioasă dar puternică a lui Dumnezeu. Pentru aceasta, în momentele de întuneric și de dificultate noi nu trebuie să capitulăm, ci să rămânem ancorați în fidelitatea lui Dumnezeu, în prezența sa care mântuiește mereu. Amintiți-vă asta: Dumnezeu mântuiește mereu. Este mântuitorul.

În a doua parabolă (cf. v. 30-32), Isus compară Împărăția lui Dumnezeu cu un grăunte de muștar. Este o sămânță foarte mică, și totuși se dezvoltă așa de mult încât devine cea mai mare dintre toate plantele din grădină: o creștere imprevizibilă, surprinzătoare. Nu este ușor pentru noi să intrăm în această logică a imprevizibilității lui Dumnezeu și s-o acceptăm în viața noastră. Însă astăzi Domnul ne îndeamnă la o atitudine de credință care depășește proiectele noastre, calculele noastre, previziunile noastre. Dumnezeu este întotdeauna Dumnezeul surprizelor. Domnul ne surprinde mereu. Este o invitație de a ne deschide cu mai multă generozitate la planurile lui Dumnezeu, atât pe planul personal cât și pe cel comunitar. În comunitățile noastre trebuie să fim atenți la ocaziile de bine mici și mari pe care ni le oferă Domnul, lăsându-ne implicați în dinamicile sale de iubire, de primire și de milostivire față de toți.

Autenticitatea misiunii Bisericii nu este dată de succes sau de gratificarea rezultatelor, ci de mersul înainte cu curajul încrederii și umilința abandonării în Dumnezeu. A merge înainte în mărturisirea lui Isus și cu puterea Duhului Sfânt. Este conștiința de a fi instrumente mici și slabe, care în mâinile lui Dumnezeu și harul său pot să facă lucrări mari, făcând să înainteze Împărăția sa care este "dreptate, pace și bucurie în Duhul Sfânt" (Rom 14,17). Fecioara Maria să ne ajute să fim simpli, să fim atenți, pentru a colabora cu credința noastră și cu munca noastră la dezvoltarea Împărăției lui Dumnezeu în inimi și în istorie.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Ieri la Caracas a fost proclamată fericită María Carmen Rendíles Martínez, fondatoare a surorilor Siervas de Jesús de Venezuela. Sora Carmen, născută și decedată la Caracas în secolul trecut, împreună cu surorile a slujit cu iubire în parohii, în școli și alături de cei mai nevoiași. Să-l lăudăm pe Domnul pentru această discipolă fidelă a sa și să încredințăm mijlocirii sale rugăciunile noastre pentru poporul venezuelean. Și s-o salutăm pe noua fericită și poporul venezuelean cu aplauze!

Cu preocupare urmăresc soarta dramatică a populațiilor din Yemen, deja istovite de anii de conflict. Fac apel la comunitatea internațională pentru ca să precupețească niciun efort pentru a aduce urgent la masa negocierilor părțile în cauză și a evita o înrăutățire a situației umanitare deja tragice. S-o rugăm pe Sfânta Fecioară Maria pentru Yemen: "Bucură-te Marie...".

Miercurea viitoare va fi Ziua Mondială a Refugiatului, promovată de Națiunile Unite pentru a atrage atenția cu privire la ceea ce trăiesc, adesea cu mari neliniști și suferințe, frații noștri constrânși să fugă din țara lor din cauza conflictelor și persecuțiilor. O Zi care, în acest an, cade în miezul consultărilor dintre guverne pentru adoptarea unui Pact Mondial despre Refugiați, care se vrea adoptat în acest an, ca acel pentru o migrație sigură, ordonată și regulamentară. Doresc ca statele implicate în aceste procese să ajungă la o înțelegere pentru a asigura, cu responsabilitate și umanitate, asistența și protecția pentru cel care este forțat să-și părăsească propria țară. Dar și fiecare dintre noi este chemat să fie aproape de refugiați, să găsească momente de întâlnire cu ei, să valorizeze contribuția lor, pentru ca și ei să se poată insera mai bine în comunitățile care îi primesc. În această întâlnire și în acest reciproc respect și sprijin este soluția la atâtea probleme.

Vă salut pe voi toți, dragi romani și pelerini, îndeosebi pe cei veniți din Spania, din Malta, din Brazilia - sunt gălăgioși acești brazilieni! -, din Statele Unite ale Americii; studenții de la "London Oratory School" și cei de la "Colegio Oratorio Festivo" din Novelda (Spania).

Am auzit că printre voi este un grup de argentinieni. Amintiți-vă că astăzi în patria noastră este Ziua Taților, a Tatălui. Amintiți-vă în rugăciunile voastre de tații voștri.

Îi salut pe credincioșii din Teramo, Francavilla a Mare și grupul din Acțiunea Catolică din Trento; tinerii din Campobasso care au primit Mirul; Asociația Bibliotecarilor Ecleziastici Italieni și grupul "O întâlnire, o speranță" din Olbia.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat