Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Conferință de presă de prezentare a Mesajului Sfântului Părinte Francisc pentru a II-a Zi Mondială a Săracilor (14 iunie 2018)

Intervenția ES Mons. Rino Fisichella, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări

În vederea celei de-a II-a Zile Mondiale a Săracilor, care se va celebra duminică, 18 noiembrie, papa Francisc a semnat în mod simbolic la data de 13 iunie, comemorarea liturgică a sfântului Anton de Padova, patron al săracilor, Mesajul care este prezentat astăzi.

Direcția pe care papa Francisc a voit s-o dea acestei a II-a Zile este exprimată clar de cuvintele din Psalmul 37 care au inspirat realizarea a ceea ce este oferit astăzi Bisericii: "Acest sărac strigă și Domnul îl ascultă". Conținutul Mesajului se dezvoltă în jurul a trei verbe: "a striga", "a răspunde" și "a elibera". Pentru fiecare dintre aceste verbe, papa Francisc elaborează o scurtă sinteză existențială care provoacă la reflecție.

Înainte de toate - se întreabă el - "cum oare acest strigăt, care urcă până în fața lui Dumnezeu, nu reușește să ajungă la urechile noastre și ne lasă indiferenți și impasibili?" (nr. 2). Papa răspunde pozitiv afirmând că: "Avem nevoie de tăcerea ascultării pentru a recunoaște glasul lor. Dacă vorbim noi prea mult, nu vom reuși să-i ascultăm pe ei. Adesea, mi-e teamă că atâtea inițiative deși meritorii și necesare, sunt adresate mai mult pentru a ne complace pe noi înșine decât pentru a primi cu adevărat strigătul săracului. În acest caz, în momentul în care săracii își fac auzit strigătul lor, reacția nu este coerentă, nu este în măsură să intre în sintonie cu condiția lor. Suntem așa de prinși într-o cultură care obligă să ne privim în oglindă și să ne îngrijim de noi înșine peste măsură încât considerăm că un gest de altruism poate să fie suficient pentru a ne face satisfăcuți, fără a ne lăsa compromiși direct" (nr. 2).

În afară de asta, papa afirmă că "nu este căutată, ci creată de egoism, de mândrie, de aviditate și de nedreptate. Rele vechi cât omul, dar cu toate acestea mereu păcate care implică atâția nevinovați, ducând la consecințe sociale dramatice" (nr. 4). Luând ca icoană relatarea despre orbul Bartimeu (cf. Mc 10,46-52), papa Francisc atestă în Mesaj că atâția săraci s-au identificat în acest sărac la marginea drumului, pe care mulți voiau să-l reducă la tăcere. Și astăzi, susține papa, "vocile care se aud sunt cele ale reproșului și invitației de a tăcea și de a îndura" (nr. 5).

Pentru aceasta chemarea papei Francisc este puternică și lapidară: "Sunt voci distonate, adesea determinate de o fobie față de săraci, considerați nu numai ca persoane lipsite, ci și ca oameni aducători de nesiguranță, instabilitate, dezorientare de obiceiurile zilnice și, de aceea, de respins și de ținut departe" (nr. 5). De aceea, răspunsul credincioșilor are nevoie să fie coerent și trebuie să știe că un comportament contrar, nu numai că îi face indiferenți față de cei săraci, dar în mod paradoxal îndepărtează de Dumnezeu care este aproape de ei.

În sfârșit, papa avertizează cu privire la "jocul pentru a avea primatul de intervenție" (nr. 7). Cere înainte de toate creștinilor să înțeleagă "cât de distant este modul nostru de a trăi de cel al lumii, care laudă, urmărește și imită pe cei care au putere și bogăție, în timp ce marginalizează pe săraci și îi consideră un rebut și o rușine" (nr. 8). Dimpotrivă, discipolii lui Cristos "sunt chemați să le dea cinste, să le dea precedență, fiind convinși că sunt o prezență reală a lui Isus în mijlocul nostru" (nr. 7). Aceasta este o adevărată lucrare de eliberare, pentru că ajută la crearea condițiilor necesare pentru a respecta demnitatea persoanelor mai slabe.

Cu această Zi Biserica vrea să reafirme grija comunității creștine față de cei care trăiesc la marginile societății din cauza condiției lor de sărăcie. Astfel dobândește soliditate tradiția voită puternic de papa Francisc în 2016 de a avea o Zi Mondială dedicată săracilor. În aderență deplină la acest magisteriu, grija Sfântului Părinte și a Bisericii vrea să fie o chemare pentru comunitatea creștină la ascultarea care se transformă după aceea în intervenție, în acțiune concretă, pentru a afirma cu glas tare refuzarea indiferenței și a impasibilității care se cuibăresc în această perioadă istorică mai mult decât în altele. Este o invitație la întâlnire cu diferitele forme de suferință și marginalizare în care trăiesc atâția bărbați și femei pe care suntem obișnuiți să-i desemnăm cu termenul de "săraci". În fața acestei multiforme suferințe și a acestui strigăt de ajutor se impune primul adevăr zgomotos pe care se întemeiază acest Mesaj: Domnul ascultă! Speranța unui Dumnezeu care ascultă este proclamată pentru cei care la rândul lor caută îmbrățișarea Tatălui. Așadar, nimeni nu se poate simți exclus de la iubirea lui Dumnezeu; în special într-o lume care ridică adesea bogăția la prim obiectiv și ne face închiși în noi înșine. Deci nu este zadarnic strigătul săracului. Nu numai atât, această dimensiune relațională de strigăt-ascultare amintește cum orice inițiativă de ajutor și asistență trebuie să fie încadrată în această perspectivă de întâlnire cu celălalt și nu, în schimb, în circuitul închis al autocomplăcerii conștiințelor. Așadar, este o provocare puternică de a asculta glasul săracului care strigă.

În sfârșit, papa Francisc, cu cuvintele din psalm, încredințează un mesaj de mare speranță, introducând o expresie cu impact enorm: "L-am căutat pe Domnul: mi-a răspuns". Este dezarmantă simplitatea cu care este exprimat rezultatul acestei căutări. Așadar, Domnul răspunde! Pentru cel care este în lipsuri, această certitudine luminează o noapte adesea nemărginită, care nu cunoaște zorile. Ziua Mondială a Săracilor probabil că nu va alina toate rănile care sfâșie viața celor care trăiesc la margini; și, totuși, vrea să fie un semn de speranță și o provocare de a deveni instrumente de milostivire vii în țesutul capilar al societății, al comunității și al întâlnirii personale. "Probabil, este ca o picătură de apă în deșertul sărăciei; și totuși poate să fie un semn de împărtășire pentru cei care sunt în nevoie" (nr. 3), deoarece conștiința unei picături aprinde speranța pentru o ploaie răcoritoare. Așadar această eliberare este darul pe care mâna întinsă a lui Dumnezeu îl oferă săracului, prin credincioșii și comunitățile care se fac instrumente în mâinile sale.

Așadar, o zi în care se celebrează întâlnirea cu celălalt. În acest cadru au fost imaginate câteva inițiative sugerate pentru toată Biserica și care vor avea formă concretă și în Vatican, prin lucrarea Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, cu sprijinul câtorva finanțatori cărora le mulțumesc încă de acum.

Duminică, 18 noiembrie, la ora 9.30, papa îi va întâlni pe săraci, însoțiți de asociațiile și de grupurile parohiale, împreună, în bazilica "Sfântul Petru", unde se va celebra Sfânta Euharistie. După aceea, papa Francisc va participa la prânz în Aula "Paul al VI-lea" cu circa 3.000 de săraci, prânz care va fi oferit de Rome Cavalieri - Hilton Italia în colaborare cu Ente Morale Tabor.

În același timp, în multele parohii care au aderat la inițiativă, în centrele de voluntariat și în unele colegii și școli, fiecare după propriile posibilități, va fi oferit un prânz săracilor, ca moment de sărbătoare și împărtășire. "În multe dieceze, aceasta a fost o experiență care, anul trecut, a îmbogățit celebrarea primei Zile Mondiale a Săracilor. Mulți au găsit căldura unei case, bucuria unei mese festive și solidaritatea celor care au voit să împărtășească masa în manieră simplă și fraternă" (nr. 6). Așa cum exprimă papa Francisc în Mesaj: "Aș vrea ca și în acest an și în viitor această Zi să fie celebrată sub semnul bucuriei pentru capacitatea regăsită de a fi împreună. A ne ruga împreună în comunitate și a împărtăși masa în ziua de duminică" (nr. 6).

Sâmbătă 17, ca pregătire, va fi celebrată o Veghe de rugăciune în bazilica "Sfântul Laurențiu din afara zidurilor" pentru toate asociațiile de voluntariat și pentru cei care, ca adevărați lucrători ai milostivirii, zilnic și cu discreție, prestează slujire de asistență persoanelor care trăiesc aceste realități dificile.

După rezultatele încurajatoare obținute în ediția precedentă, cu aproape 600 de persoane săraci care au putut primi îngrijiri medicale gratuite, va fi repetată experiența Prezidiului Sanitar. În timpul întregii săptămâni de luni 12 până duminică 18, va fi instalată la Piața Pio XII un Prezidiu Sanitar unde încă de la primele ore ale dimineții, vor fi oferite îngrijiri medicale pentru diferite specializări: dermatologie, infecțioase, cardiologie, ginecologie și andrologie, oftalmologie, podologie, analize clinice cu răspuns în termen foarte scurt, vor fi zonele medicale acoperite. Până astăzi și-au dat disponibilitatea, în afară de Centrul Sanitar Vatican, și respectivii specialiști de la Universitatea Catolică Gemelli și de la Universitatea de la Tor Vergta. Suntem în așteptarea primirii altor adeziuni semnificative în zilele următoare.

Așadar apelul este adresat asociațiilor, parohiilor și tuturor acelor realități care lucrează în domeniul asistenței acordate săracilor, pentru ca să poată facilita ulterior celor care sunt în nevoie, să se bucure de acest serviciu, învingând neîncrederea naturală care caracterizează adesea aceste situații. Prezidiul probabil că va fi în funcțiune până seara târziu.

Cu acest Mesaj papa Francisc se adresează tuturor credincioșilor, singular, prin intermediul parohiilor și grupurilor de voluntariat, pentru ca să-și îndrepte și mai mult privirea spre cei săraci, pentru a asculta strigătul lor adesea tăcut dar exprimat de privirea elocventă, și a recunoaște necesitățile lor. Oricum, invitația este aceea de a nu uita că sărăcia socială asupra căreia se vrea să se orienteze atenția în această Zi, este numai una dintre multiplele forme de sărăcie pe care le îndură omul modern. Săracul căruia în mod simbolic i se întinde mâna, așa cum amintește logoul Zilei Mondiale a Săracilor, reprezintă întreaga omenire, care în experiența zilnică, știe că are nevoie de îmbrățișarea lui Dumnezeu, cât și de atenția și solidaritatea fraților.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru a II-a Zi Mondială a Săracilor (duminica a XXXIII-a din Timpul de peste An, 18 noiembrie 2018)


 

lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat