Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Sfântul Anton de Padova cinstit de catolicii români din Cesano (Italia)

Crinii albi, costumele populare, sunetul cântecelor și prezența copiilor au fost câteva din semnele care au arătat bucuria sufletească pe care știu să o trăiască catolicii români din Cesano și împrejurimi, ori de câte ori își cinstesc pe patronul lor sufletesc: sfântul Anton de Padova.

Anul acesta a fost a zecea oară când în această periferie de nord a Romei, catolicii români s-au adunat pentru sărbătoarea hramului lor: sfântul Anton de Padova, sfânt pe care îl cinsteau foarte mult în România și care le-a fost mereu drag, simțindu-l alături în rugăciunile lor. Primul hram al comunității a fost celebrat în biserica "Sfântul Nicolae", din aceeași localitate, unde, începând cu a treia duminică din Advent, 14 decembrie 2008, românii catolici din zonă au celebrat pentru prima dată sfânta Liturghie în limba română.

Pentru a favoriza prezența câtor mai mulți credincioși la biserică, s-a anticipat ziua patronului sufletesc, duminică, 10 iunie 2018. Liturghia de hram s-a celebrat în aceeași biserica dedicată sfântului Sebastian, unde, din 13 septembrie 2009, se adună românii catolici pentru sfânta Liturghie. Celebrarea euharistică, de la ora 16.00, a fost prezidată de pr. Adrian Chili, păstorul comunității, la care au concelebrat pr. Gabriel Buboi și pr. Dan Vătămănelu.

În cuvântul de învățătură, pr. Vătămănelu, pornind de la întrebarea "Eu mai vreau să fiu sfânt astăzi?", ne-a vorbit foarte frumos despre chemarea și voința sfântului Anton de Padova (Fernardo din Lisabona) de a fi misionar și cum i-a schimbat Dumnezeu planul și l-a făcut să fie exemplu de sfințenie și pentru cei de astăzi. Ba mai mult, ne-a provocat întrebându-ne: "Ce-ar fi dacă am ajunge și noi sfinți? Sau oare ce ne va ridica pe noi la faima de sfințenie? Cu ce caracteristică vom ieși în evidență?"

Prin invocațiile prezentate la rugăciunea credincioșilor și darurile oferite la ofertoriu s-a putut vedea încrederea pe care o au catolicii noștri în mijlocirea acestui mare făcător de minuni, în orice situație ne-am afla.

După sfânta împărtășanie, așa cum obișnuim de ziua patronului nostru sufletesc, ne-am rugat în cinstea sfântului Anton de Padova pentru binecuvântarea copiilor și sfințirea crinilor, crini are au fost apoi duși acasă în fiecare familie.

La sfârșitul sfintei Liturghii, din partea Ambasadei Române la Roma, a luat cuvântul domnul Urs Ionuț, viceconsul la sediul consulatului din Roma. Excelența Sa a dorit să-i felicite pe români pentru modul în care îl cinstesc pe patronul lor sufletesc și mai ales le-a mulțumit pentru că doresc să transmită frumusețea și bogăția limbii române și aici, departe de casă. Totodată le-a amintit tuturor că procedurile consulare s-au simplificat foarte mult și că nu trebuie să aștepte ultimele zile, înainte de a merge acasă, pentru ca să rezolve anumite documente.

Cum cinstirea patronului sufletesc aduce și bucuria de a sta împreună, imediat după această frumoasă și înălțătoare sărbătoare, cei care au dorit, au stat împreună la un moment de voie bună, de unde nu au lipsit muzica populară și dansul nostru românesc și nici sarmalele și alte bunătăți culinare, pregătite de gospodinele din comunitatea noastră.

Lidia Susanu


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat