Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Zi de reculegere pentru profesorii de religie din Dieceza de Iași

Șaizeci de profesori din Dieceza de Iași au participat sâmbătă, 9 iunie 2018, la Casa de Reculegere Traian "Gaudium et Spes", la o zi de reculegere. Evenimentul a fost organizat de Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școală. Îndrumător a fost pr. Iosif Antili, profesor la Seminarul din Iași.

Tema propusă pentru aceste zile de părintele moderator a fost: Identitatea profesorului de religie în perspectivă biblică.

Programul a început cu primirea participanților de către pr. Adrian Fărăoanu, director al centrului, care a prezentat capela și menirea acestui loc de rugăciune și recreație.

Apoi pr. Petru Tamaș, inspectorul diecezan de religie, a transmis salutul cordial de susținere și mulțumire al PS Petru Gherghel și al PS Aurel Percă pentru toți profesorii de religie.

Pr. Iosif Antili pentru captarea atenției a enunțat premisa meditației, paradigma educațională modernă cu cele două puncte.

1. Paradigma biblică despre educație invitându-i pe profesori să reflecteze cu ajutorul textului sacru din Cartea Deuteronomului asupra dimensiunii paternale a educației și din Cartea Înțelepciunii asupra dimensiunii sapiențiale a educației.

Pentru a scoate în evidență rolul și misiunea părinților și a educatorului, pr. Iosif a prezentat câteva din învățăturile cuprinse în sebayt-ul lui Anekh-șeșionky, o scriere databilă din secolul V-IV î.C.:

"Când Anekh-șeșionky, fiul lui Cinofer, a știut că va rămâne întemnițat pentru că nu fusese slobozit din temniță odată cu ceilalți, atunci el a scris pe cioburi de urcioare sfaturile care puteau fi de folos fiului său. Și scrisese așa:

Slujește pe zeul tău, ca să te ocrotească; slujește pe frații tăi, ca să ai un nume bun; slujește-l pe cel înțelept, că-i numai spre folosul tău; slujește-l pe cel care te slujește; slujește pe tatăl tău și pe mama ta, ca să poți înainta și să fii înfloritor. Nu râvni la bunurile altuia spunând: Din aceasta voi trăi!, ci dobândește-ți tu însuți pe ale tale! Nu cere sfat de la un netot pentru un lucru însemnat, când poți cere sfat unui om înțelept. Nu învăța și nu da sfat bun unui netot ca să prindă ură pe tine. Nu învăța pe acela care nu-ți dă ascultare. Norocul unui ținut este un dregător drept. Norocul unui ogor este ararea și semănarea lui la vreme. Norocul unui hambar este umplerea lui. Norocul unei avuții este o stăpânire înțeleaptă. Norocul unui înțelept este gura sa. Norocul unei oștiri este căpetenia sa. Norocul unei țări este lipsa grupărilor (potrivnice). Norocul unui meseriaș este atelierul său de unelte."

Pentru a reliefa în ce constă deprinderea înțelepciunii și arta de a trăi, pr. Iosif a spus din tradiția iudaică povestea celor două corăbii:

Două corăbii navighează pe mare: una părăsește portul, cealaltă tocmai ajunge în port. Câțiva oameni plini de bucurie pregătesc o despărțire sărbătorească pentru corabia care pleacă: aplauze și strigăte de bucurie însoțesc plecarea. Corabia care sosește în port nu este văzută de nimeni.

Un om înțelept, care a observat scena, spune: lumea aceasta este ciudată: cel care pornește în călătorie este sărbătorit, în vreme ce cel care se întoarce este primit cu indiferență. Sărmani nebuni! Sărbătoriți mai degrabă corbia care și-a încheiat în mod fericit călătoria și care s-a salvat din pericolele la care a fost expusă și plângeți pentru corabia care pleacă și care va avea de navigat împotriva furtunilor și pericolelor de pe mare.

Tot așa fac și oamenii: când unul se naște, ei fac sărbătoare, când unul moare, ei plâng. Ar trebui să plângă când cineva se naște, căci nimeni nu știe dacă acesta va răzbate prin pericolele și tentațiile vieții și ar trebui să râdă când moare cineva care lasă după sine un nume bun.

Când un om se naște el este trecut în cartea morții. Când un om moare el este trecut în cartea vieții!

2. Biblia și educația tinerei generații prin recomandarea cărților vetero-testamentare Proverbe și Ben Sirah, iar din rândul cărților neo-testamentare Scrisorile Sfântului Paul.

După celebrarea Sfintei Liturghii, pr. Iosif a propus profesorilor trei ateliere de lucru cu următoarele teme, bazate pe întrebări:

Locul Bibliei în orele de religie (Considerați că se acordă spațiu suficient studiului Bibliei la orele de religie? Cum este folosită în concret Biblia în cadrul orelor de religie? Considerați că pregătirea biblică a copiilor catolici îi imunizează în fața provocărilor cu care îi vor aborda în curând grupuri creștine necatolice? Sau poate că unii copii/adolescenți au fost deja provocați în acest sens?);

Interes versus dezinteres al elevilor pentru Sfânta Scriptură (Există sau nu există interes din partea copiilor catolici pentru Biblie? Cum se manifestă interesul/dezinteresul elevilor față de Biblie? Experimentați un sentiment de mulțumire sau mai curând de disconfort atunci când vi se adresează întrebări despre Biblie? Realizați un top ten al celor mai frecvente întrebări ale elevilor despre Biblie.);

Modalități de popularizare a Bibliei printre elevi (Considerați că elevii catolici sunt suficient de apropiați de Sfânta Scriptură? Ce credeți că s-ar putea face pentru o mai eficientă popularizare a Bibliei printre elevi? Care sunt principalele piedici în popularizarea Sfintei Scripturi printre elevi? Ce tehnici s-ar putea adopta pentru ca elevii să se apropie mai mult de Sfânta Scriptură? Enumerați cinci modalități concrete prin care credeți că elevii catolici ar putea să se apropie mai mult de cunoașterea Sfintei Scripturi).

Ziua de reculegere s-a încheiat cu împărtășirea ideilor și a soluțiilor pe care profesorii le-au identificat analizând cele trei teme lansate de pr. Iosif în cadrul atelierelor de lucru.

Vacanță frumoasă tuturor!

Prof. Lăcrămioara Boroș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9 iunie: Traian: Zi de reculegere pentru profesorii de religie din Dieceza de Iași


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat