Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel: Mesaj pentru preoți și aspiranți la Preoție, în Ziua de Rugăciune pentru Sfințirea Preoților

"V-am numit pe voi prieteni" (In 15,15)

În luna iunie, cu o bucurie justificată, Biserica întreagă, care are misiunea să modeleze sufletul omului, își îndreaptă privirea spre cei care se simt atrași să se dăruiască cu trup și suflet răspândirii iubirii divine în sufletele oamenilor. În viața și misiunea Bisericii e firesc să fie o grijă și o preocupare specială pentru cei ce aleg și decid să devină formatori de conștiințe, îndrumători sufletești ai fraților și surorilor lor în această lume, uneori atât de plină de întuneric și primejdii. Alegând să-și ofere învățăturile și darurile adunate pe băncile școlilor, ei îi pot ajuta și îndruma pe alții, ca slujitori ai altarelor și preoți ai lui Cristos, Marele Preot al credinței creștine.

În întreaga lună iunie, atât Biserica cât și Școlile de teologie ne invită să trăim momente fericite de înălțare sufletească alături de cei care aspiră să fie Preoți aleși de însuși Dumnezeu, spre a fi numiți cu adevărat prieteni și colaboratori ai lui Isus.

În această lună răsună mai puternic glasul Marelui Preot care își îndreaptă privirea și atenția spre cei aleși, spre cei care s-au învrednicit, fără meritele lor, să primească o asemenea alegere și o asemenea dovadă de prietenie: "Voi sunteți prietenii mei dacă faceți ceea ce vă poruncesc. Nu vă mai numesc servitori, pentru că servitorul nu știe ce face stăpânul lui. Însă v-am numit pe voi prieteni, pentru că toate câte le-am auzit de la Tatăl vi le-am făcut cunoscute. Nu voi m-ați ales pe mine, ci eu v-am ales pe voi și v am pus ca să mergeți și să aduceți rod, iar rodul vostru să rămână" (In 15,14-16).

Isus a voit să-și aleagă prieteni și colaboratori cărora vrea să le încredințeze tainele sale, dar mai ales face acest lucru cu cei pe care îi știe și îi alege să fie apostolii săi, colaboratorii săi direcți, pe care se bucură să-i numească și să-i declare cu predilecție prietenii săi, așa cum a făcut-o cu apostolii săi.

An de an, în această lună dedicată Inimii preasfinte, Biserica ne cheamă să ne apropiem mai mult de Cel care atât de mult ne-a iubit încât a lăsat să-i fie străpunsă Inima atunci când se afla pe altarul crucii, sus pe Calvar, ca din ea să izvorască apa dătătoare de viață nouă și sângele său vărsat pentru păcatele lumii.

În această lună, mulți dintre absolvenții seminariilor noastre sunt învredniciți să primească taina sfintei Preoții, prin care să fie înscriși în rândul prietenilor săi, gata și ei să răspândească în lumea întreagă tainele răscumpărării noastre. Pe drept, luna iunie este luna revărsării iubirii veșnice peste sufletele celor care îl caută pe Dumnezeu și vor să fie plini de iubirea sa.

Cu bucurie, Sfântul Părinte papa Francisc, asemenea celorlalți înaintași ai săi, se îndreaptă spre toți fiii Bisericii, spre toți aspiranții la slujirea preoțească, dar mai ales spre cei ce au primit și primesc misiunea sacră de a vesti lumii întregi darurile milostivirii sale prin celebrarea tainelor sfinte, mai ales prin darul inefabil al Sfintei Liturghii.

Am primit cu bucurie chemarea pe care o îndreaptă spre noi toți pentru a ne apropia de izvorul iubirii veșnice ce se revarsă din inima lui Isus.

Ne-am bucurat mult că și Congregația pentru Cler, prin grija cardinalului prefect Beniamino Stella ne cheamă pe noi toți, fiii Bisericii și slujitorii altarelor, precum și pe tinerii aspiranți la sfânta Preoție, să ne deschidem inima la acea invitație și la acel dialog benefic cu Cristos, Marele Preot și Marele prieten. El ne așteaptă să-i ascultăm chemarea, să dialogăm cu el, să ne deschidem și mai mult inima și gândul pentru a primi bogăția darurilor sale prin care vrea să ne copleșească cu infinita sa iubire și prețuire.

Este un adevăr mângâietor să vedem cum papa Francisc ne invită la o reflecție fundamentală ce reprezintă cheia întregii noastre vieți de slujire, un adevărat examen de conștiință despre realitatea întâlnirii noastre cu el.

În această lună și, desigur, în acest an dedicat tinerilor, trebuie să ne amintim de întâlnirile noastre cu el și de privirea pe care a îndreptat-o spre noi, ocazie fericită de a retrăi propria noastră bucurie întâlnindu-l și urmându-l. Împreună cu el, fiecare dintre noi poate să facă propria sa experiență spirituală, singura în stare să transforme drumul vieții noastre într-o cale fericită printre valurile și pericolele acestei vieți (cf. papa Francisc, 24 aprilie 2015).

Ne aducem aminte cu bucurie că apostolii înșiși au făcut o astfel de experiență în atâtea împrejurări, mai ales când se aflau în jurul său, prin țara Palestinei, pe muntele schimbării la față, pe cel al fericirilor și, mai ales, la Cina cea de Taină, momente care i-au marcat pentru toată viața, încurajându-i pe drumul lor de iubire. Pentru a ne bucura și noi de astfel de trăiri, suntem invitați de Congregația pentru Cler ca acum, în luna iunie, în Ziua de rugăciune pentru sfințirea preoților, să parcurgem un drum special, "să urcăm sus, să ne lăsăm transformați pentru a fi lumină pentru lume".

Stând alături de el în rugăciune și meditație, vom putea descoperi și redescoperi marele dar al alegerii noastre, înțelegând "care este lărgimea și lungimea, înălțimea și profunzimea, și să cunoaștem iubirea infinită a lui Cristos, pentru a fi plini în toate de plinătatea lui Dumnezeu" (Ef 3,18-19).

Sfințiile Voastre, dragi aspiranți la sfânta Preoție, dragi frați și surori,

Să urcăm și noi lângă Isus în cele mai sfinte momente pe care ni le oferă această lună, pentru a descoperi cât de mare, cât de profundă este dragostea sa față de noi și la ce demnitate ne invită alegându-ne să fim colaboratorii și prietenii săi!

Doamne Isuse, Marele nostru Preot și Prieten, rămâi mereu cu noi, ca să simțim necontenit prietenia ta. Fă-ne vrednici să te întâlnim și, urmându-te, să fim cu adevărat fericiți pe calea acestei vieți!

Iași, 1/8 iunie 2018

Petru Gherghel
episcop de Iași

* * *

Congregația pentru Cler: Mesaj pentru Ziua de Sfințire a Clerului 2018 (8 iunie)


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat