Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinaj Macerata-Loreto, episcopul Vecerrica: "Tinerii dezorientați, să le dăm răspunsuri"

De Giacomo Galeazzi

"Papa Francisc a promis că ne telefonează la 9 iunie pentru deschiderea celui de-al 40-lea marș Macerata-Loreto și noi vom primi ceea ce el a numit «provocarea adresată tinerilor» pentru Sinodul dedicat lor". Monseniorul Giancarlo Vecerrica, episcop emerit de Fabriano-Matelica, și inventatorul pelerinajului nocturn care în fiecare an din 1978, între recitarea misterelor, actul de consacrare către Sfânta Fecioară Maria, binecuvântarea cu apă sfințită și reînnoirea promisiunilor baptismale, unește în drum în ultima sâmbătă din anul școlar 80 de mii de-a lungul vechiului drum devoțional lauretan. Chiar astăzi papa Francisc, la sfârșitul audienței generale în piața "Sfântul Petru", a adresat un salut lui și tuturor tinerilor și preoților care participă la marș.

Cum s-a născut ideea unui pelerinaj marian pentru tineri?

Totul a început de la un ansamblu de idei. Ca educator căutam ceva care să permită studenților să trăiască bine încheierea anului școlar între interogări, examene și perspectiva vacanțelor pe care sfântul Ioan Bosco le numea "recolta diavolului". Deja experimentasem la școală inițiativa ogorului de lucru cu țăranii pentru a simți în ogoare simțul solidarității și al angajării împărtășite. După aceea aveam experiența unor tineri de la "Comuniune și Eliberare" care văzuseră în Polonia realitatea intensă a pelerinajului la Sfânta Fecioară de la Czestochowa și rămăseseră așa de marcați încât s-au gândit să-l replice la Loreto. Apoi este și o referință personală a mea.

Despre ce este vorba?

În Marche, copil fiind, am văzut mereu un vechi obicei. Atâtea familii, în momente forte și deosebite ale anului cum ar fi recolta sau din viața lor cum ar fi o căsătorie sau un botez, mergeau noaptea pe jos la Sfânta Casă pentru a-i mulțumi Sfintei Fecioare Maria. Un semn care mi-a rămas mereu imprimat în amintire și în inimă și după ce am devenit preot. Pentru a intercepta cererea de sens și de viață, trebuie să ne simțim implicați. A parcurge cărările credinței creează sentiment de apartenență și ajută la înfrângerea acelei singurătăți care contrazice semnificația creștinismului, astfel pelerinajele recheamă tot mai mulți oameni și în locuri izolate și necunoscute pentru că reprezintă o experiență de popor, creează o unitate și permit fiecăruia să se simtă implicat într-un eveniment, parte dintr-o istorie colectivă.

Ce v-a rămas imprimat din primul pelerinaj nocturn?

Era la jumătatea lui iunie 1978 și a fost un început falimentar. Am greșit drumul și am mers sub un potop. Când am ajuns epuizați la Loreto pentru Liturghia care încheia marșul, monseniorul Loris Capovilla, arhiepiscop prelat și delegat pontifical pentru Sanctuarul Lauretan, a rostit o omilie foarte lungă. Eu eram foarte convins că după acel eșec nimeni nu va mai veni la pelerinajul nostru. Și în schimb după câteva luni a avut loc cotitura. A fost ales papa Karol Wojtyła și în septembrie 1979 noul pontif a venit în vizită la Loreto. Pentru marșul Macerata-Loreto acea vizită papală a fost decisivă.

De ce?

Pentru a-l primi pe papa am organizat o veghe cu 2 mii de tineri. Am ajuns pe jos noaptea apoi am recitat Rozariul în piața bazilicii. După ce a celebrat Liturghia, papa a ieșit după-amiază în piață și ne-a găsit acolo în rugăciune. La un moment dat aud un strigăt: "Vecerrica la papa". Trec peste bariere și murdar de pământ datorită marșului nocturn mă aflu în fața lui Ioan Paul al II-lea care mă strânge puternic și spune: "Cea a tinerilor este realitatea care se află mai mult în inima mea". Apoi mă privește drept în ochi și adaugă: "De acum înainte acești tineri trebuie să-i cultivi unul câte unul". După câteva minute m-am aflat în fața fântânii din piață cu prietenii care m-au ajutat să organizez veghea de rugăciune pentru vizita papală și ne-am spus că trebuia să preluăm mandatul papei și să respectăm angajamentul luat cu el. După aceea am aflat de la organizatorul Zilelor Mondiale ale Tineretului, Marcello Bededeschi, că atunci când erau gândite ZMT și se voia să se creeze ceva pentru tineri, Ioan Paul a spus: "Mergeți un pic să vedeți cum face acel preot de la pelerinajul Macerata-Loreto". S-a născut ca gest de mulțumire a studenților adus Sfintei Fecioare Maria. S-au întâlnit atâția tineri care nu frecventează nici parohii nici asociații sau mișcări catolice.

Ați avut vreodată răzgândiri sau momente de criză?

Da, de mai multe ori. Mai ales când pentru organizarea pelerinajului dificultățile și obstacolele birocratice se măreau din an în an, dar după aceea de fiecare dată când apărea dorința de a înceta cu marșul oamenii ne spuneau că tot vor continua să vină pentru că ștafeta crește din ediție în ediție și cel care participă convinge după aceea alte persoane să pornească la drum data următoare. Este un mecanism extraordinar, o credința care crește pe ea însăși. Un fluviu neîntrerupt de persoane merge toată noaptea, străbătând localități unde familiile de acolo lasă casele lor deschise și cu lumina aprinsă pentru a permite să se folosească baia sau pentru a găsi un pic de răcorire.

Participă și cei care nu cred?

Se întâmplă foarte des. În timpul drumului nocturn se alternează diferitele mărturii. În 1994 a participat la drum și o campioană de volei rusă și a povestit: "Sunt atee dar am venit aici pentru a-l vedea pe Dumnezeu pe fața celui care crede". Iau parte la marș și credincioși de alte religii. La 9 iunie vor veni câțiva musulmani de la Milano care au spus că vor să trăiască această experiență cu noi. Un paroh din Fermo mi-a povestit că la pelerinajul nostru participă și tineri rătăciți pe care-i vedea mereu așezați într-un bar răufamat și care nu puseseră niciodată piciorul în biserică. L-am sfătuit să meargă în acel bar și să întrebe despre motiv. Răspunsul a fost: "Mergem acolo pentru că ne simțim implicați". Cuvântul implicare pentru noi este cheia la toate. Pentru aceasta în fiecare an aprindem făclia cu zeci de mii de tineri. Este ceea ce papa Francisc vrea să facă cu Sinodul tinerilor.

Ce v-a spus papa Francisc la audiența CEI din mai?

Mi-a spus că ne va telefona și ni i-a recomandat pe tineri. Tinerii nu sunt ostili. Pot să fie distanți și rătăciți. Adesea ei sunt noii săraci. Francisc a conceput Sinodul pentru tineri ca o provocare pentru a găsi împreună răspunsuri adecvate la dificultățile lor. Noi suntem aici și sensul marșului este același al Sinodului: implicarea tinerilor.

(După Vatican Insider, 6 iunie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 56.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat