Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli: Prima sfântă Împărtășanie

Duminică, 3 iunie 2018, hainele albe imaculate purtate de copii, trandafirii albi, biserica frumos împodobită, hainele de sărbătoare, cântece înălțătoare au fost câteva semne care au arătat că întreaga comunitate catolică românească din Ladispoli și împrejurimi a trăit cu bucurie și mari emoții sărbătoarea Trupul și Sângele Domnului, deoarece 14 copii (8 fetițe și 6 băieței) din comunitate l-au primit pentru prima dată pe Isus în sfânta Împărtășanie.

După ce au trăit cu mari emoții prima lor spovadă, la 21 aprilie, a sosit deja clipa mult așteptată de a începe un nou drum cu Isus în sfânta Împărtășanie.

Vineri, 1 iunie, de ziua copilului, începând cu ora 17.00, în prima vinere din luna iunie, lună cu care, aici în Ladispoli, în fiecare an, încheiem novena la Inima lui Isus (începută cu prima vinere din luna octombrie), au fost ultimele repetiții și spovada dinaintea Primei Împărtășanii, ajutați de părintele Adrian Chili și de părintele Ionuț-Eremia Imbrișcă.

Toate fiind pregătite, începând cu ora 9.30, biserica "Sfântul Ioan Botezătorul" din localitate a răsunat de cântecul "Fericită-i ziua aceasta", cântec care a deschis procesiunea de la Liturghia solemnă a primei sfinte Împărtășanii, celebrată de păstorul comunității, Adrian Chili, la care a concelebrat pr. Iulian-Marian Șchiopu. După salutul inițial al părintelui paroh Adrian, cateheta Antonina i-a prezentat pe nume pe fiecare copil, la care aceștia au răspuns cu un "Iată-mă" decisiv, așezând apoi trandafirul alb, pe care-l țineau în mână, în vasul din fața altarului. În acest fel au arătat că sunt pregătiți și că au sufletul curat și pregătit pentru a-l primi și ei de acum pe Isus, în inima lor. Dintre copiii sărbătoriți au fost unii care au citit lecturile, alții au prezentat invocațiile de la rugăciunea credincioșilor și darurile la altar. După predică aceștia au ținut în mână lumânarea aprinsă și ei înșiși și-au mărturisit credința primită la Botez.

În cuvântul de învățătură, pr. Adrian a subliniat patru aspecte importante ale sărbătorii: că este foarte important "să înțelegem" misterul care-l celebrăm astăzi; "să ne hrănim cu trupul și sângelui lui Cristos", deoarece a primi acest trup și sânge este adevărata euharistie; "să fim pregătiți sufletește" mereu pentru primirea acestui mare dar; "să ne amintim" de acest Isus care ne-a lăsat nouă Euharistia, și să ne amintim și de acele persoane care ne-au ajutat să-l cunoaștem pe Isus și ne-au apropiat de sfânta împărtășanie și ne rugăm pentru ele.

După marile emoții ale primirii sfintei Împărtășanii, patru dintre cei sărbătoriți au dorit să spună un mulțumesc lui Isus pentru că a venit în inima lor, pentru darul vieții și pentru părinți, pentru cei care i-au ajutat să-l cunoască pe Isus, cerând ajutor și binecuvântare și pentru acei copii are astăzi suferă din cauza diferitelor probleme ale vieții și mai ales din lipsa de iubire. În cuvântul de felicitare adresat de pr. Adrian copiilor și familiilor lor, a dorit să sublinieze faptul că prima sfântă împărtășanie primită astăzi trebuie să facă parte din sutele și miile de împărtășanii pe care le vor primi în viața lor; dar ca să poată face aceasta au nevoie în continuare de ajutorul familiei și al comunității.

Doar hrănindu-ne cu Isus cel viu din Euharistie putem fi mereu o comunitate vie și puternică!

Antonina & Tatiana

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3 iunie: Ladispoli: Prima sfântă Împărtășanie


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat