Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Relicva sfântului Anton de Padova la Iași

Comunitatea catolică din Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, într-o atmosferă de sărbătoare, a trăit un eveniment memorabil, sâmbătă, 2 iunie 2018, prin prezența relicvei sfântului Anton de Padova în catedrala din Iași.

Alături de credincioșii catolici din comunitate și din comunitățile învecinate au participat cu numeroși credincioși ortodocși.

După primirea solemnă a relicvei, a salutului din partea părintelui Paul Budău, paroh și decan, preoții și credincioșii s-au îndreptat în procesiune spre biserică, unde a avut loc celebrarea sfintei Liturghii la ora 10.30.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de pr. Daniel Fechetă, responsabilul acestui pelerinaj în România, care a prezentat credincioșilor câteva date prețioase despre marele făcător de minuni, iar cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Iosif Bisoc, OFMConv, care a vorbit despre spiritualitatea antoniană, având ca tematică - familia.

În decursul zilei a existat posibilitatea pentru cei prezenți să se roage personal sfântului Anton și să venereze cu credință relicvele expuse.

Celebrările devoționale și liturgice au continuat cu rugăciunea sfântului Rozariu, urmată de sfânta Liturghie pontificală de la ora 18.30.

Sfânta Liturghie pontificală de mulțumire a fost prezidată de PS Aurel Percă, la care au concelebrat PS Petru Gherghel, precum și alți preoți din Iași. Numărul celor care au venit să se roage lui Dumnezeu prin mijlocirea sfântului Anton a fost impresionant.

Predica a fost ținută de pr. Iosif Bisoc care, prin cuvintele sale, a încercat să prezinte aspecte din viața sfântului Anton de Padova. Acest pelerinaj este unul dedicat familiei, întrucât sfântul Anton este ocrotitorul familiilor. Familia creștină, gândită și voită de Dumnezeu, trebuie repusă în drepturile sale. Pelerinajul la moaștele sfântului Anton trebuie să redevină o întâlnire personală cu Dumnezeu.

La finalul celebrării, PS Petru Gherghel, luând cuvântul, a spus: "Sfântul Anton ne-a arătat mereu drumul spre Dumnezeu și spre ceilalți frați. Predica lui continuă și în zilele noastre, iar noi trebuie să-i arătăm cinstea și venerarea ce i se cuvine". Apoi a urmat o scurtă procesiune cu relicva sfântului Anton în interiorul catedralei.

După sfânta Liturghie credincioșii au putut să venereze moaștele sfântului Anton până la ora 22.00. Mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru bucuria prezenței slujitorului său credincios sfântul Anton în comunitatea noastră, cerem și încredințăm în continuare pe toți cei care au cerut în rugăciune prin mijlocirea sa.

Duminică, 3 iunie 2018, relicva Sfântului Anton s-a aflat în biserica romano-catolică "Sfântul Anton de Padova" din Iași.

Alin-Corneliu Sabău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 2 iunie: Relicva sfântului Anton de Padova la Iași

- 2 iunie: Iași: Relicva sfântului Anton de Padova la catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Foto: Adrian Cuba

* * *

Înregistrarea transmisiunii în direct a sfintei Liturghii:


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat