Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vaticanul și sportul, un fundament etic împotriva instrumentalizărilor

De Iacopo Scaramuzzi

Documentul despre sport publicat astăzi, 1 iunie 2018, de Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață intitulat "A da ceea ce este mai bun din sine" scoate în evidență necesitatea unui "fundament etic puternic" pentru a evita "pericole și instrumentalizări": a subliniat asta în conferința de presă de prezentare a textului în Sala de Presă a Sfântului Scaun Antonella Stelitano, membru al Societății Italiene de Istorie a Sportului.

Experta în probleme sportive a amintit de angajarea pe care deja Pius al X-lea o pusese în promovarea sportului, deschizând larg curțile din Vatican pentru probe sportive, pentru că "îi era foarte clar că sportul era un instrument pentru a dărâma granițele. Însă tocmai această universalitate a sa, această capacitate de a atrage masele și de a crea o activitate umană face sportul izvor de pericole și instrumentalizări la care asistăm constant".

Pentru aceasta sportul "are nevoie ca să existe un fundament etic puternic și asta n-o cere numai sportul catolic, ci toată lumea sportului. Ieri - a amintit cercetătoarea cu referință îndeosebi la capitolul referitor la doping, la folosirea degradantă a propriului corp, la corupția din sport și la suporterii rasiști - Comitetul Olimpic Internațional a lansat o cartă a atleților în care sunt toate principiile din acest document".

În cursul conferinței de presă, cardinalul prefect al Dicasterului autor al documentului, Kevin Farrell, a evidențiat că deși de la Pius al X-lea la Francisc au fost multe discursurile, saluturile și omiliile papilor care se referă la sport, cel prezentat astăzi este "primul document al Sfântului Scaun despre sport, pentru că încă nu exista un document care să adune gândirea și dorințele Bisericii catolice referitoare la practica sportivă, fie cea desfășurată la nivel profesional fie cea de tip amatorist". Cât privește organigrama vaticană, cardinalul american a subliniat de altfel că "este adevărat că și Dicasterul Culturii are un oficiu pentru sport, dar se ocupă de el la nivel cultural, în timp ce noi ne ocupăm sub profilul pastoral. Probabil că acest lucru va trebui să-l schimbăm pentru că sportul trebuie să fie trăit ca o unică realitate, pastorală și culturală". Ca răspuns la o întrebare a jurnaliștilor, Farrell a mai subliniat că Biserica este angajată în contrastarea abuzurilor sexuale oriunde s-ar petrece ele, chiar și în domeniile sportive.

Iezuitul Patrick Kelly, profesor asociat de teologie de la Universitatea din Seattle, a scos în evidență dimensiunea teologică a documentului, oprindu-se îndeosebi asupra rolului laicilor care în acest domeniu întruchipează și păstrează "tradiția" și amintind că, încă de la Toma de Aquino, credința catolică are o teologie precisă cu privire la trup, suflet și activitate fizică, mult diferită de o "filozofie de Coca Cola".

Santiago Pérez de Camino, responsabil al oficiului Biserică și Sport din dicaster, a intervenit pentru a preciza că documentul nu este preventiv ostil jocurilor electronice precum playstation, cu condiția ca schimbarea pe care ele o reprezintă să nu aibă loc "pe baza presiunilor care există în spatele lor de tip economic, ideologic", nici nu este contrar fiecărei discipline precum boxul, care "are atâtea lucruri pozitive, scoate de pe stradă atâtea persoane, învață disciplina și respectarea adversarului", dar "în același timp trebuie puse limite pentru ca trupul să nu fie dăunat în mod ireversibil".

În sfârșit, vice-directoarea Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Paloma Garcia Ovejero, care a moderat conferința de presă, a precizat că prezentarea textului astăzi nu are nicio relație cu Marea Gală la Olimpico la care elemozinerul papei, monseniorul Konrad Krajewski, a dus un grup de săraci și refugiați, și după aceea a dezmințit ca "fake news" știrea despre un campionat de fotbal feminin sponsorizat de Vatican.

(După Vatican Insider, 1 iunie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat