Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Medjugorje, papa îl numește pe arhiep. Hoser vizitator permanent al său

De Andrea Tornielli

Încă nicio pronunțare cu privire la supranaturalitatea aparițiilor mariane care se desfășoară de decenii, dar o decizie semnificativă care indică prioritățile lui Francisc: însoțirea credincioșilor mulți care ajung la Medjugorje din toată părțile lumii.

Papa Bergoglio la data de 31 mai 2018 l-a numit pe monseniorul Henryk Hoser, arhiepiscop emerit de Warszawa-Praga din Polonia, ca "vizitator apostolic cu caracter special pentru parohia din Medjugorje, pe timp nedeterminat și ad nutum Sanctae Sedis", adică la dispoziția Sfântului Scaun.

"Este vorba - informează comunicatul Sălii de Presă a Vaticanului - despre o funcție exclusiv pastorală, în continuitate cu misiunea de trimis special al Sfântului Scaun pentru parohia de Medjugorje, încredințată monseniorului Hoser la 11 februarie 2017 și încheiată de el în lunile trecute".

"Misiunea vizitatorului apostolic - conclude comunicatul - are finalitatea de a asigura o însoțire stabilă și continuă a comunității parohiale din Medjugorje și a credincioșilor care merg acolo în pelerinaj, ale căror exigențe cer o atenție deosebită".

Directorul Sălii de Presă a Vaticanului, Greg Burke, a subliniat "caracterul pastoral, nu doctrinal" al misiunii lui Hoser și prin urmare decizia de astăzi "nu intră în problemele doctrinale" referitoare la veridicitatea aparițiilor mariane de la Medjugorje. Așadar numirea reprezintă "nu încheierea" cazului Medjugorje, "ci pasul succesiv" după prima misiune a aceluiași Hoser. În afară de asta, prelatul "va avea reședința la Medjugorje, pentru a colabora mai mult cu episcopul și cu franciscanii locali".

Este cunoscut că monseniorul Hoser, care nu avea funcția de a se ocupa de apariții ca atare, ci de îngrijirea pastorală a credincioșilor, este personal foarte favorabil pentru recunoașterea acelor apariții. Numirea sa pe timp nedeterminat drept "comisar" care depinde direct de papa pentru a-i însoți pe credincioși poartă ca evaluare implicită faptul că în trecut asta nu s-a făcut sau nu s-a făcut cu atenția corespunzătoare din partea diecezei de Mostar, al cărei păstor, monseniorul Ratko Peric, se împotrivește în mod hotărât aparițiilor etichetându-le ca false.

Când comisia a încheiat munca sa - cu o evaluare pozitivă cu privire la supranaturalitatea fenomenului cel puțin în primele săptămâni de apariții și propunerea de a despărți Medjugorje de dieceza de Mostar transformându-l într-un sanctuar care să depindă direct de Sfântul Scaun - rezultatele au fost puse în mâinile papei Francisc. Care de mai multe ori a arătat public apreciere față de lucrare și față de concluziile sale.

Însă dosarul voluminos al comisiei Ruini, care a examinat toate mesajele, i-a interogat pe toți vizionarii, etc. a fost atenuat la una dintre multele păreri de către Congregația pentru Doctrina Credinței. Însă papa a voit să-și rezerve sieși orice decizie și a cerut ca părerile membrilor dicasterului doctrinal să ajungă direct la el.

Numirea lui Hoser ca vizitator permanent vrea să arate că, în așteptarea de viitoare decizii cu privire la natura fenomenului, prioritatea este și rămâne îngrijirea pastorală a pelerinilor care se revarsă la Medjugorje. Alegerea episcopului polonez de acum emerit reprezintă un prim pas în soluția indicată de comisia Ruini, adică o luare în primire directă din partea Sfântului Scaun a însoțirii pastorale pentru milioanele de persoane care vizitează mica localitate din Herțegovina devenită faimoasă din iunie 1981 datorită aparițiilor mariane cele mai numeroase din istorie.

(După Vatican Insider, 31 mai 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat