Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ecuația terorism-islam? "O minciună și o prostie"

De Andrea Tornielli

"Fie că se află chiar pe buzele multora, însă acea ecuație este o minciună și o prostie". Așa a definit papa Francisc echivalarea pe care o fac mulți între islamici și teroriști. A făcut asta în amplul interviu acordat directorului ziarului Eco di Bergamo, publicat în ediția din 24 mai 2018, cu ocazia sosirii în oraș a urnei cu rămășițele pământești ale sfântului Ioan al XXIII-lea, care astfel se întoarce pentru prima dată în ținutul său. Rolul cel mai important al religiilor, a afirmat Bergoglio, "este acela al promovării culturii întâlnirii, împreună cu promovarea unei adevărate educații la comportamente de responsabilitate în grija noastră față de creație".

Francisc l-a amintit pe "Papa cel Bun", canonizat de el, definindu-l "un om, un sfânt care nu cunoștea cuvântul dușman, căruia nu-i plăceau cuvinte precum «cruciade» sau «prozelitism», care în schimb căuta mereu ceea ce unește". El era "conștient că Biserica este chemată să slujească omul ca atare și nu numai pe catolici; să apere înainte de toate și pretutindeni drepturile persoanei umane și numai cei din Biserica catolică, conștient că papa trebuie să construiască punți...".

În interviu, Francisc a vorbit din nou despre imigrație. "Adevărata primire nu poate decât să fie total dezinteresată, aceea care costă jertfe. Situația internațională este complexă, se știe, dar în orice caz sunt convins că zidurile se ridică de frică, pentru a nu vedea suferința fratelui care poate să deranjeze, se ridică pentru a proteja ceea ce în schimb ar trebui împărtășit".

"A ridica un zid - a continuat pontiful - înseamnă a închide propria inimă, a o sigila ca pe un mormânt. Nu este o problemă de generozitate și nici de solidaritate. Aici este mult de muncit, trebuie creată o nouă cultură, o nouă mentalitate, a educa noile generații să gândească, și să se gândească, precum o unică familie umană, o comunitate fără granițe".

Francisc a răspuns și la întrebări despre locuri de muncă și despre șomaj subliniind că: "O adevărată cultură a muncii nu înseamnă numai a ști să producem, ci să ne relaționăm cu modele de consum sustenabil. Vindem munca pentru consum? În acest mod, cu munca - a explicat el - vom vinde și toate aceste cuvinte surori ale sale: demnitate, respect, onoare și libertate".

Deja acum, conform lui Bergoglio, "șomajul în rândul tineretului este un păcat social și societatea este responsabilă de asta. Biserica face ceea ce poate". Desigur "se poate face mai mult" pentru că "societatea are nevoie de tineri, ca și Biserica"; pentru aceasta s-a născut decizia de a convoca un Sinod al tinerilor care, a afirmat papa, "trebuie să fie un mare exercițiu de ascultare eclezială: a asculta de la tineri istoriile lor. Pentru a înțelege și cum să ne reînnoim ca Biserică în a fi alături de ei fără a ne preface că timp de generații și generații nu s-a schimbat nimic...".

La nivel global, a continuat pontiful, "mă preocupă dezechilibrele care sunt legate mereu de o exploatare necugetată: a oamenilor și a resurselor naturii. Însă adevărata misiune a Bisericii nu este de a schimba guvernele, ci de a face să se intre în logica Evangheliei în gândirea și în gesturile guvernanților". Cuvinte semnificative pentru a înțelege atitudinea Sfântului Scaun în fața guvernelor din lume. Cuvinte care sunt ecou al celor rostite într-un dialog cu cardinalul Jaime Ortega y Alamino, în acea vreme arhiepiscop de Havana, Cuba. Colocviul a avut loc cu câteva luni înainte de renunțarea papei Ratzinger, care îi arăta cardinalului cubanez calea dialogului, definindu-l "unicul drum". Și adăuga: "Biserica nu este în lume pentru a schimba guvernele, ci pentru a transforma cu Evanghelia inima oamenilor și acești oameni vor schimba lumea după ceea ce va dispune providența".

În schimb, cu privire la tema păcii Francisc a explicat că ea "nu trebuie legată de absența războiului, mai degrabă trebuie legată de dezvoltarea integrală a persoanelor și popoarelor; trebuie înțeles că angajarea pentru grupurile sociale și pentru state înseamnă a trăi raporturi de dreptate și de solidaritate care nu pot să fie numai cuvinte". În substanță, este mesajul din Pacem in terris al lui Ioan al XXIII-lea, adică "nu există nicio armonie, nicio ordine adevărată dacă nu se lucrează pentru o societate mai dreaptă, mai solidară. Și asta - a remarcat Bergoglio - cere depășirea din partea tuturor a oricărei forme de egoism, individualism, interese de grup, la orice nivel".

În interviu nu lipsesc răspunsuri dedicate la fake news și apărării adevărului din partea jurnaliștilor. "Întotdeauna omul cu responsabilitatea sa liberă este cel care poate face din cuvinte, din comunicare, locul înțelegerii și al întâlnirii sau al opoziției și al războiului fratricid. Se întâmplă ca acela care urmează propriul egoism orgolios să ajungă să folosească în mod deformat și facultatea de a comunica, poate să-l înșele sau să-l manipuleze pe cititor, în mod viclean, mincinos", a spus papa Francisc citând mesajul său pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale.

Toate acestea sunt una dintre cauzele "sălbătăcirii societății". Și "chiar în Biserică - a adăugat papa - când nu se trăiește logica comuniunii ci a corporațiilor, se poate întâmpla ca să se întreprindă adevărate strategii de război împotriva cuiva pentru putere, care uneori se exprimă în termeni economici, uneori în termeni de roluri. Pentru aceasta persoanele sunt antidotul împotriva falsităților, nu strategiile. Vorbesc despre persoane gata să asculte, gata pentru truda înțelegerii și a dialogului, cele care nu au în inimă diviziunea și supărarea, care știu să folosească mass-media cu responsabilitate, capabile de mari viziuni, de confruntări înalte". "Îmi dau seama că nu este ușor - a spus el - pentru că există mereu unii care privesc înapoi în loc să privească înainte, ca acei păstori care se tem să primească noile provocări puse Bisericii, cei pe care papa Ioan i-a numit «profeți de nenorocire»".

În sfârșit, întrebat despre viitorul creștinismului în Occident, papa a admis că sunt mai mult "motive de neliniște" decât "motivații de speranță", totuși "și a înțelege că această identificare absolută a creștinismului cu cultura occidentală nu mai are sens. Așa-numita condiție post-modernă, ultimă sau aproape ultimă etapă a călătoriei Occidentului, amintește un pic ideea despre o călătorie terminată cu un naufragiu, cu naufragiații care încearcă să-și construiască o plută".

"Cred - a concluzionat Bergoglio - că nu greșesc gânditori și teologi care spun că creștinismul viitor ori va fi mai concret catolici, universale, pe deplin eclezial, respectuos față de culturi, Africa, Asia, America Latină ori va risca irelevanța în ce privește propunerea Evangheliei și mântuirea lumii. Cred că nu greșesc atunci când spun că va trebui să existe tot mai mult primat de caritate, angajare pentru dreptate, pentru pace, ori nu va fi".

(După Vatican Insider, 24 mai 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat