Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Coeli (20 mai 2018)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În sărbătoarea Rusaliilor de astăzi culmină timpul pascal, centrat pe moartea și învierea lui Isus. Această solemnitate ne face să ne amintim și să retrăim revărsarea Duhului Sfânt asupra apostolilor și a celorlalți discipoli, reuniți în rugăciune cu Fecioara Maria în cenacol (cf. Fap 2,1-11). În acea zi a început istoria sfințeniei creștine, pentru că Duhul Sfânt este izvorul sfințeniei, care nu este privilegiul câtorva, ci este vocație a tuturor.

De fapt, prin Botez toți suntem chemați să participăm la aceeași viață divină a lui Cristos și, cu Mirul, să devenim martorii săi în lume. "Duhul Sfânt revarsă sfințenie pretutindeni în sfântul popor credincios al lui Dumnezeu" (Exortația apostolică Gaudete et exsultate, 6). "I-a plăcut lui Dumnezeu să-i sfințească și să-i mântuiască pe oameni nu individual și fără vreo legătură între ei, ci a voit să facă din ei un popor care să-l cunoască în adevăr și să-l slujească în sfințenie" (Constituția dogmatică Lumen gentium, 9).

Deja prin intermediul profeților din vechime Domnul a vestit poporului acest plan al său. Ezechiel: "Duhul meu îl voi pune în voi și vă voi face să umblați după hotărârile mele, să păziți și să împliniți judecățile mele. [...] Voi veți fi poporul meu și eu voi fi Dumnezeul vostru" (36,27-28). Profetul Ioel: "Voi revărsa Duhul meu peste orice făptură: vor profeți fiii voștri și fiicele voastre [...]. Ba chiar și peste sclavi și peste slujitoare voi revărsa Duhul meu în zilele acelea. [...] Oricine va invoca numele Domnului va scăpa" (3,1-2.5). Și toate aceste profeții se realizează în Isus Cristos, "mijlocitor și garant al revărsării perene a Duhului" (Liturghierul Roman, Prefață după Înălțare). Și astăzi este sărbătoarea revărsării Duhului.

Din acea zi de Rusalii și până la sfârșitul timpurilor, această sfințenie, a cărei plinătate este Cristos, este dăruită tuturor celor care se deschid la acțiunea Duhului Sfânt și se străduiesc să fie docili. Duhul este cel care ne face să experimentăm o bucurie deplină. Duhul Sfânt, venind în noi, înfrânge ariditatea, deschide inimile la speranță și stimulează și favorizează maturizarea interioară în raportul cu Dumnezeu și cu aproapele. Este ceea ce ne spune sfântul Paul: "rodul Duhului este: iubirea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, bunăvoința, fidelitatea, blândețea, cumpătarea" (Gal 5,22). Toate acestea le face Duhul în noi. Pentru aceasta astăzi sărbătorim această bogăție pe care Tatăl ne-o dăruiește.

Să cerem Fecioarei Maria să dobândească și astăzi Bisericii Rusalii reînnoite, o tinerețe reînnoită care să ne dăruiască bucuria de a trăi și de a mărturisi Evanghelia și "să reverse în noi o dorință intensă de a fi sfinți pentru cea mai mare glorie a lui Dumnezeu" (Gaudete et exsultate, 177).

_______________

După Regina coeli

Iubiți frați și surori!

Rusaliile ne duc cu inima la Ierusalim. Aseară am fost unit spiritual cu veghea de rugăciune pentru pace care a avut loc în acel oraș, sfânt pentru evrei, creștini și musulmani. Și astăzi continuăm să-l invocăm pe Duhul Sfânt pentru ca să trezească voință și gesturi de dialog și de reconciliere în Țara Sfântă și în tot Orientul Mijlociu.

Doresc să dedice o amintire deosebită iubitei Venezuela. Cer ca Duhul Sfânt să dea întregului popor venezuelean - întreg, guvernanți, popor - înțelepciunea pentru a găsi drumul păcii și al unității. Mă rog și pentru deținuții care au murit ieri.

Evenimentul Rusaliilor marchează originea misiunii universale a Bisericii. Pentru aceasta astăzi este publicat Mesajul pentru Ziua Misionară Mondială. Și îmi place să amintesc și că ieri s-au împlinit 175 de ani de la nașterea Operei Copilăriei Misionare, care are protagoniști ai misiunii pe copii, cu rugăciunea și micile gesturi zilnice de iubire și de slujire. Mulțumesc și îi încurajez pe toți copiii care participă la răspândirea Evangheliei în lume. Mulțumesc!

Adresez salutul meu cordial vouă, pelerini veniți din Italia și din diferite țări. Îndeosebi, studenților de la Colegiul Irabia-Izaga din Pamplona, grupului de la Colégio São Tomás din Lisabona și credincioșilor din Neuss (Germania).

Salut Schola cantorum din Vallo della Lucania, credincioșii din Agnone și pe cei din San Valentino in Abruzzo Citeriore, tinerii de la Mir din San Cataldo, Cooperativa socială "Giovani Amici" din Terrassa Padovana și Institutul Școlar "Caterina di Santa Rosa" din Roma, care sărbătorește cei 150 de ani ai săi.

_______________

Anunțare a consistoriului pentru numirea de noi cardinali

Iubiți frați și surori!

Sunt bucuros să anunț că la 29 iunie 2018, voi ține un consistoriu pentru numirea a 14 noi cardinali. Proveniența lor exprimă universalitatea Bisericii care continuă să vestească iubirea milostivă a lui Dumnezeu tuturor oamenilor de pe pământ. În afară de asta, inserarea noilor cardinali în dieceza de Roma manifestă legătura indisolubilă dintre scaunul lui Petru și Bisericile particulare răspândite în lume.

Iată numele noilor cardinali:

1. Preafericirea Sa Louis Raphaël I Sako - Patriarh de Babilonia al caldeilor

2. E.S. Mons. Luis Ladaria - Prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței

3. E.S. Mons. Angelo De Donatis - Vicar General de Roma

4. E.S. Mons. Giovanni Angelo Becciu - Substitut pentru Afacerile Generale de la Secretariatul de Stat și Delegat Special pe lângă Ordinul Militar Suveran de Malta

5. E.S. Mons. Konrad Krajewski - Elemozenier Apostolic

6. E.S. Mons. Joseph Coutts - Arhiepiscop de Karachi

7. E.S. Mons. António dos Santos Marto - Episcop de Leiria-Fátima

8. E.S. Mons. Pedro Barreto - Arhiepiscop de Huancayo

9. E.S. Mons. Desiré Tsarahazana - Arhiepiscop de Toamasina

10. E.S. Mons. Giuseppe Petrocchi - Arhiepiscop de L'Aquila

11. E.S. Mons. Thomas Aquinas Manyo - Arhiepiscop de Osaka

Împreună cu ei voi uni la membrii colegiului cardinalilor: un arhiepiscop, un episcop și un călugăr care s-au remarcat prin slujirea lor adusă Bisericii:

12. E.S. Mons. Sergio Obeso Rivera - Arhiepiscop emerit de Xalapa

13. E.S. Mons. Toribio Ticona Porco - Prelat Emerit de Corocoro

14. R.P. Aquilino Bocos Merino - Claretian.

Să ne rugăm pentru noii cardinali, așa încât, confirmând adeziunea lor la Cristos, Marele Preot milostiv și fidel (cf. Evr 2,17), să mă ajute în slujirea mea de episcop de Roma pentru binele întregului sfânt popor credincios al lui Dumnezeu.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat