Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Sesiunea de primăvară a Consiliului Pastoral Diecezan

Miercuri, 16 mai 2018, la ora 10.35, a avut loc la Roman, Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", în sala "Anton Durcovici", sesiunea de primăvară a Consiliului Pastoral Diecezan.

Preasfințitul Petru Gherghel a invocat împreună cu cei prezenți lumina dumnezeiască pentru dezbaterea cât mai înțeleaptă a temelor propuse pentru această întâlnire.

Prima temă, despre drumul Bisericii spre Sinodul Episcopilor pentru tineri, a fost expusă de către părintele Felix Roca. Părintele, responsabil cu pastorația tinerilor din Dieceza de Iași, și-a structurat relatarea în trei părți. La primul punct, despre reunirea presinodală de la Roma, ce s-a desfășurat la Roma între 19-24 martie, părintele a amintit faptul că au participat 300 de tineri din lumea întreagă, proveniți din diverse asociații, grupuri și religii, printre care Eugenia Dumitru, din partea Bisericii Romano-Catolice din România și Ana Maria Oros, din partea Bisericii Române Unite cu Roma, și circa 15340 de tineri care s-au conectat cu ei prin intermediul mijloacelor de comunicare sociale. La finalul acestei întâlniri a fost elaborat un document ce cuprinde următoarele capitole: provocări și oportunități ale tinerilor în lumea de azi; credința și vocația, discernământ și însoțire; acțiunea educativă și pastorală a Bisericii. La al doilea punct, părintele Felix s-a întrebat ce se poate face la noi, la nivel diecezan. A propus următoarele: a-i încuraja pe tineri să vorbi cu deschidere și fără teamă, iar din partea păstorilor, capacitatea de a-i asculta; tinerii trebuie luați în serios și să fie lăsați să fie protagoniști; Biserica să fie în ascultarea tuturor tinerilor întrucât tinerii reprezintă o cale de accedere la Dumnezeu; a fi aproape de tineri și însoțirea lor în discernământul vocațional; a îndrăzni căi noi și depășirea expresiei "s-a făcut mereu așa". La al treilea punct, părintele a vorbit despre noul format al zilei tineretului și a sărbătorii copilului la nivel diecezan, afirmând că în anul când au loc aceste zile la nivel național și internațional, la noi să se desfășoare la nivel decanal, oportunitate de a-i întâlni pe toți în mod mai personal și cu posibilitatea unei cateheze mai apropiate.

Au fost făcute diverse propuneri, cum ar fi: atenția față de toți tinerii, nu doar față de cei prezenți la diverse inițiative; formarea unor lideri la nivel parohial; evitarea creării unui familiarism între preoți și doar trei-patru tineri; implicarea tinerilor în pregătirea catehezelor pentru copii de la prima împărtășanie, a campusurilor pentru copii și în diferite activități socio-caritative; formarea unui comitet de organizare pentru pregătirea zilei de întâlnire la nivel decanal; importanța grupurilor, precum Acțiunea Catolică sau Scout, în viața de parohie ca factor mobilizant pentru toți tinerii; colaborarea cu familiile și școala în educarea copiilor, adolescenților și tinerilor.

A doua temă, despre aniversarea beatificării episcopului Anton Durcovici și simpozionul din ziua de 17 mai 2018, a vorbit părintele Fabian Doboș. Părintele a subliniat faptul că martirii sunt modele sigure de a ajunge la Isus. De asemenea, părintele a amintit că în cadrul simpozionului va fi un film documentar foarte interesant despre fericitul Anton Durcovici și lansarea a două cărți despre același fericit, ce au ca autori pe preasfințitul Petru Gherghel și pe părintele Isidor Iacovici.

A treia temă, despre zilele de formare pentru lectori și animatorii cântului liturgic, a avut ca relatori pe părintele Iacobuț Daniel și pe părintele Ciprian Antălucă. Aceștia au mulțumit preoților decani, parohi, vicari și tuturor celor care participă pentru implicarea deosebită la aceste zile și s-au arătat entuziaști în a continua aceste zile de întâlnire formativă.

A patra temă, despre pelerinajul în parohii cu relicva fericitului Ieremia și a sfântului Anton de Padova, i-a revenit părintelui Diac Cristian. Acesta a relatat succint despre programul acestor pelerinaje și despre importanța prețuirii acestui sentiment de venerare a sfinților. Cu această ocazie, părintele Francisc Fărcășel a cerut să fie evitată superstiția.

La sfârșit, Preasfințitul Aurel a amintit de problema cimitirelor, a regulamentului pentru parohiile care au în proprietate cimitirul, redobândirea cimitirelor din partea părinților parohi, despre grija și ordinea care trebuie să caracterizeze cimitirele ca locuri sacre și construirea treptată a capelelor mortuare.

Preasfințitul Petru Gherghel a amintit faptul că la 22 septembrie 2018, la Nisiporești, va avea loc declararea ca fericită a Veronicăi Antal și a cerut implicarea tuturor.

Întâlnirea membrilor Consiliului Pastoral Diecezan cu păstorul diecezei s-a încheiat prin recitarea Orei minore.

Pr. Romeo Neculai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 mai: Roman: Sesiunea de primăvară a Consiliului Pastoral Diecezan


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat