Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" la 25 de ani de slujire

La împlinirea a 25 de ani de slujire, un grup de 13 surori din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" au mulțumit lui Dumnezeu, duminică, 13 mai 2018, în cadrul unei sfintei Liturghii celebrată în catedrala din Iași.

Sărbătoarea a culminat la ora 16.00, când PS Petru Gherghel, însoțit de aproximativ 30 de preoți, a prezidat sfânta Liturghie. Surorile sărbătorite - Felicia Balașcă, Lenuța Băcăoanu, Iuliana Călugăru, Simona Ceobanu, Felicia Dancă, Florentina Ghiuzan, Gabriela Grosu, Lucica Grosu, Liliana Irimia, Mihaela Mărăndescu, Angela Mihoc, Irina Patrașc și Monica Toma - au pornit în procesiune spre altar cu lumânările aprinse în mâini, cu aceleași emoții cu care pășeau spre altar acum 25 de ani când au spus "da" lui Isus la prima profesiune. Acum emoțiile erau acoperite de bucurie și de mai multă încredere, dar și de dorința de a-i mulțumi lui Isus și Maicii sfinte. În catedrală altarul era împodobit cu flori multicolore, iar cifra 25 era îmbrăcată cu flori roșii, simbolul iubirii și jertfei lui Isus.

Lecturile, psalmul responsorial și rugăciunea credincioșilor au fost proclamate de surorile sărbătorite.

După cuvântul de învățătură al pr. Cornel Cadar, care le-a invitat pe surori să-și amintească de tot drumul de până acum, să-i mulțumească lui Dumnezeu și să-și pună încrederea în el pe mai departe, a avut loc reînnoirea voturilor. Ținând lumânarea aprinsă în mână, fiecare soră a făgăduit: "...Mă angajez în comuniune cu surorile mele să fiu credincioasă chemării mele, dăruindu-mă slujirii generoase a lui Dumnezeu și a Bisericii lui Cristos"...

La final, PS Petru Gherghel a înmânat surorilor jubilante binecuvântarea din partea Sfântului Părinte papa Francisc și a amintit surorilor, tinerilor care se pregătesc pentru sinodul din luna octombrie 2018, și tuturor celor prezenți că a fi chemat de Dumnezeu este o bucurie imensă și această bucurie trebuie să transpară pe fețele tuturor.

În fața altarului ne-am adunat pentru o fotografie de grup, iar apoi ne-am întâlnit cu părinții, rudele și cu cei care ne-au însoțit pe drumul slujirii.

Sărbătoare a fost o ocazie de a ne gândi la vocația noastră, la chemare, la cei 25 de ani de slujire. Fiecare dintre noi a avut ocazia să se întrebe: "Ce-i voi da în schimb Domnului pentru tot binele pe care mi l-a făcut?" (Ps 116,12).

De multe ori, dar mai ales la începutul vieții consacrate, am fost întrebată de ce am ales să fiu soră? De ce am ales acest stil de viață? Răspunsul venea spontan: "Așa a voit Dumnezeu sau îmi place să mă rog, să particip la sfânta Liturghie, să fiu mai aproape de cei care au nevoie de mine". Parcurgând drumul de formare și acum, după 25 de ani de viață consacrată, fiecare dintre surorile sărbătorite poate să răspundă cu mai multă convingere că nu noi am ales să fim surori, ci am fost alese de Dumnezeu. Noi doar am răspuns chemării. Cuvintele lui Isus adresate ucenicilor: "Nu voi m-ați ales pe mine, ci eu v-am ales pe voi" (In 15,16), sunt pentru toți cei pe care el îi alege. E un mare dar să descoperi că ai fost ales și cine simte acest lucru și parcurge drumul cu Isus, așa cum au făcut cei doi ucenici în drumul lor spre Emaus, nu mai poate să fie același, se schimbă. Nu-l descoperi pe Isus așa din întâmplare, ci trebuie parcurs drumul pas cu pas. Oare e puțin lucru să fii ales și să aibă Dumnezeu încredere în tine?

Sr. Lenuța Băcăoanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 mai: Iași: Jubileul de 25 de ani de viață consacrată al 13 surori din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot"

 


 

lecturi: 81.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat